© 2014
ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 
«Το Ημέρωμα της Στρίγγλας»
του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στο αίθριο του «Ελληνικού Κόσμου»

Ένα από τα σπουδαιότερα έργα της κλασικής δραματουργίας, «Το Ημέρωμα της Στρίγγλας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ζωντανεύει επί σκηνής κυριολεκτικά κάτω από τα αστέρια, στο αίθριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Αυτή η παράξενη στρίγγλα -Κατερίνα Λέχου- δε θα ημερέψει μόνο, αλλά θα πει κι ένα τραγούδι, ακολουθώντας τις μελωδίες του Θάνου Μικρούτσικου, που συνθέτει τη μουσική και τα τραγούδια όλου του θιάσου, σε στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου. Η Κατερίνα στήνει ένα ακραίο ερωτικό παιχνίδι στον Πετρούκιο -Τάσο Ιορδανίδη- με τα φίλτρα και τη σκηνοθετική ματιά της Φωτεινής Μπαξεβάνη.

Αυτή την εμπνευσμένη και απρόβλεπτη «στρίγγλα», που φτάνει στα όρια του «δαιμονισμού» και τρομοκρατεί μια ολόκληρη πόλη της Ιταλίας, θα επιχειρήσει να εξημερώσει ένας «ατρόμητος» άντρας, ως σύγχρονος κυνηγός μαγισσών, ενώ οι Σοφία Φαραζή, Αντίνοος Αλμπάνης, Άγγελος Μπούρας, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Ευθύμης Ζησάκης, Δημήτρης Διακοσάββας, Τερέζα Γριμάνη και Θοδωρής Κατσαφάδος θα μπλεχτούν κι εκείνοι στις δολοπλοκίες, τα μπερδέματα και τις ερωτικές πολιορκίες που στήνει σε αυτό το έξυπνο κωμικό παιχνίδι ο ερωτευμένος Σαίξπηρ.

Οι παραστάσεις στο υπαίθριο θέατρο του «Ελληνικού Κόσμου» θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 19 Ιουνίου και θα παρουσιάζονται από Τετάρτη έως Κυριακή στις 21:00.


«ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ»
της Μιμής Ντενίση

Η Σμύρνη και η ιστορία της ζωντανεύουν από τον Οκτώβριο του 2014 στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» σε παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Οι Μιμή Ντενίση, Κώστας Βουτσάς, Τάσος Χαλκιάς, Τάσος Νούσιας, Μιχάλης Μητρούσης, Χριστίνα Αλεξανιάν, Κρατερός Κατσούλης, Δημήτρης Μακαλιάς, Κατερίνα Γερονικολού, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Νέδη Αντωνιάδη και 13 ακόμα ηθοποιοί θα βρεθούν επί σκηνής με ζωντανή μουσική από την Εστουδιαντίνα που έχει πραγματοποιήσει όλη την έρευνα σχετικά με τη μουσική της Ιωνίας.

Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι της Μιμής Ντενίση, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Γιώργου Πάτσα, η μουσική και οι ενορχηστρώσεις του Ανδρέα Κατσιγιάννη, οι κινηματογραφικές προβολές του Χρήστου Δήμα και οι χορογραφίες της Μάρως Μαρμαρινού.


Το «Σμύρνη μου αγαπημένη» είναι ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο που έχει γραφτεί για τη Σμύρνη και την ιστορία της. Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να μελετηθεί το τεράστιο ιστορικό υλικό που αφορά την πόλη. Η Μιμή Ντενίση χρησιμοποίησε πολλές διαφορετικές πηγές και μαρτυρίες Μικρασιατών, Λεβαντίνων, Αμερικανών και Τούρκων, ενώ πολλά στοιχεία γίνονται γνωστά στο ευρύ κοινό πρώτη φορά μέσα από το έργο.