© 2014
ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 
«Διαδρομές στην Αθήνα»


H νέα διαδραστική έκθεση-εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα παρουσιάζεται στον «Ελληνικό Κόσμο» έχει θέμα τις ιστορικές και πολιτιστικές διαδρομές της Αθήνας. Την έκθεση απασχολούν το αττικό τοπίο, η θεατρική κληρονομιά, η εξέλιξη της κοινωνίας, μνημεία και τοπωνύμια, τα στενά της πόλης και η ιστορική τους διάσταση, αλλά και θέματα εικαστικά και λογοτεχνικά, όπως και οι άνθρωποι που συνθέτουν την πόλη και την εξελίσσουν.

Σκοπός της έκθεσης είναι να δώσει ερεθίσματα στον επισκέπτη και να τον παρακινήσει να ψάξει και να ανακαλύψει τις δικές του ιστορίες στα στενά της πόλης και όχι να τον διδάξει την «αντικειμενική» ιστορία της Αθήνας.

Η Αθήνα «γεννήθηκε» την εποχή της μυθολογίας και πήρε το όνομά της από τη θεά Αθηνά. Μέσα στα χρόνια άλλαξε μορφή - όμως, η ιστορία της παραμένει αποτυπωμένη στους δρόμους της. Αυτή την ιστορία μπορεί να την ανακαλύψει κάποιος περπατώντας όχι μόνο στις μεγάλες λεωφόρους αλλά και στα στενά της και στις γειτονιές της. Η ιστορία της κρύβεται στα ονόματα των δρόμων και των πλατειών της, στα μνημεία της, στα κτήριά της, στα μουσεία και στα θέατρά της!

Πολυμεσικές εφαρμογές και τρισδιάστατα γραφικά συμπληρώνουν το παζλ των αρχαίων χρόνων της Αθήνας, της πόλης που γέννησε τη δημοκρατία, το διάλογο, τη φιλοσοφία, το θέατρο· της πόλης που απέκτησε με τα πνευματικά και καλλιτεχνικά της δημιουργήματα αμέτρητους θαυμαστές ανά τον κόσμο και ανά τους αιώνες. Η Αθήνα σήμερα είναι μια μεγάλη πρωτεύουσα με λαμπρή ιστορία.

Η πόλη αντιμετωπίζεται πολυθεματικά αλλά και συμβολικά ιδωμένη μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, μέσω της ποίησης, της λογοτεχνίας, των εκδόσεων, του θεάτρου και του κινηματογράφου. Ταξιδεύουμε στο χρόνο και στην ιστορία της πόλης μέσα από εικόνες, οδωνύμια και τοπωνύμια, μέσα από ιστορίες του παρελθόντος. Η Αθήνα είναι μια πόλη ζωντανή που εξελίσσεται συνεχώς, ενώ αλλάζουν και οι κάτοικοι, οι συνήθειές τους, η καθημερινότητά τους.