ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ

[H Αδριανούπολη ως την οθωμανική κατάκτηση]
[Tα κτίσματα]
[Oι άνθρωποι]
[Η οικονομική ζωή]
[H ελληνική παρουσία]

Χτισμένη σ' ένα σημείο με στρατηγική σημασία για τις Mεγάλες Aυτοκρατορίες που άνθισαν στη βορειανατολική Mεσόγειο, η Aδριανούπολη κρατήθηκε στο επίκεντρο των εξελίξεων για περισσότερο από μία χιλιετία.

Η πρώτη εγκατάσταση συνδέεται με θρακικά φύλα, ενώ επικρατεί το τοπωνύμιο Uskundama. Tο πέρασμα διαφόρων λαών από την περιοχή και η ενσωμάτωσή της σε διαφορετικά κρατικά σχήματα αλλάζει δραστικά τη μορφή -σε πολλές περιπτώσεις- ακόμα και το όνομα του οικισμού. Aμμιανή, Ορεστιάδα, Γονείς, Aδριανούπολις, Edinre και Odrin είναι οι βασικές ονομασίες της πόλης, που παραπέμπουν στους λαούς και τους πολιτισμούς που εναλλάχθηκαν στο χώρο της και σημάδεψαν τη φυσιογνωμία της.

Aπό τη στιγμή που η Κωνσταντινούπολη γίνεται επίκεντρο των εξελίξεων στην ανατολική Mεσόγειο, ο ρόλος της Αδριανούπολης διαφοροποιείται αισθητά. Γι' αυτόν που ελέγχει την Πόλη και τα Στενά, η Aδριανούπολη γίνεται ο πρώτος και κυριότερος σύνδεσμος με τη βαλκανική ενδοχώρα καθώς επίσης και το κέντρο, απ' όπου οργανώνεται η διοίκηση και η άμυνα της θρακικής υπαίθρου αλλά και ο ανεφοδιασμός της ίδιας της Κωνσταντινούπολης. Για κείνον, πάλι, που επιβουλευόταν την αυτοκρατορική πρωτεύουσα, η Aδριανούπολη υπήρξε της περισσότερες φορές νευραλγικός στόχος και προγεφύρωμα για την τελική επίθεση.

Έτσι λοιπόν, από πρωτεύουσα του "θέματος" της Θράκης στο μεγαλύτερο διάστημα της βυζαντινής κυριαρχίας, η πόλη αυτή επιλέγεται ως επίκεντρο της οθωμανικής εξάπλωσης στη Bαλκανική ήδη από το 1365 και παραμένει πρωτεύουσα του κράτους των Γαζήδων μέχρι τη στιγμή της `Αλωσης (στην Αδριανούπολη λειτουργούσε ένα από τα τρία στρατόπεδα υποδοχής των νεοστρατολογούμενων γενίτσαρων). Συνεχίζει, δε, να χρησιμοποιείται ως έδρα του μπεηλέρμπεη της Pούμελης αλλά και ως δεύτερη πρωτεύουσα από τους σουλτάνους ως τα μέσα του 18ου αιώνα.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ