Ιδιοκτήτης: Σύλλογος Φίλων ΙΜΕ
Εκδότης: Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου
Αρχισυντάκτης: Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου

Στο τεύχος αυτό συνεργάστηκαν:
Σοφία Aλεξάκη
Σταυρούλα Bαλασοπούλου
Καλλιόπη Γκλίβα
Δημήτρης Eφραίμογλου
Χρήστος Καραδήμας
Θανάσης Kωνσταντόπουλος
Ειρήνη Μπαξεβάνη
Έλλη Ντόουσον
Ελένη Παπαϊωάννου
Γιάννης Πασχαλίδης
Αθηνά Ρικάκη
Φώφη Σύκαλου
Δημήτρης Σκανδάμης
Άρτεμις Τσίπη
Κλεοπάτρα Φέρλα

Προγραμματισμός, επεξεργασία εικόνων & γραφικών ιστοσελίδας: Ελένη Στάθη

 
© 2011
ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 

Χορηγίες:

Ο όμιλος Eurobank EFG, αναγνωρίζοντας επί σειρά ετών το έργο του ΙΜΕ στην καταγραφή, διάσωση και διάδοση της ελληνικής ιστορικής μνήμης, είναι χρυσός χορηγός του «Ελληνικού Κόσμου». Επίσης, είναι χορηγός των κόμβων «Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο» και «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Διαμέσου των Αιώνων» καθώς και των εκθέσεων «Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών» και «Θέατρο, μια τέχνη τεχνών». Ο όμιλος Eurobank EFG είναι και φέτος χορηγός των Κυριακάτικων Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων 2010-2011.

Η Εθνική Τράπεζα είναι χρυσός χορηγός του «Ελληνικού Κόσμου» και συμβάλλει ενεργά στην ενίσχυση του πολυδιάστατου έργου του ΙΜΕ. Επίσης, η Εθνική Τράπεζα, στηρίζοντας χορηγικά τη θεματική ενότητα για την Αρχαία Αγορά της Αθήνας και τον καθοριστικό ρόλο της στη δημιουργία και ανάδειξη των θεσμών και αξιών της δημοκρατίας, είναι αποκλειστικός χορηγός των προβολών για την Αγορά στη «Θόλο» καθώς και της έκθεσης του ΙΜΕ «Συνάντηση στην Αρχαία Αγορά».

H VODAFONE συνεχίζει και φέτος -τρίτη χρονιά- την ευγενική χορηγία της, υποστηρίζοντας την προβολή στη «Θόλο» της ταινίας του ΙΜΕ «Η Γη είναι το σπίτι μας», με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος.

H Toyota Hellas ήταν χορηγός της παράστασης «Λυσιστράτη» στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του «Ελληνικού Κόσμου».

Χορηγοί Επικοινωνίας:

Η ΕΡΤ, η ΝΕΤ 105.8, το Δεύτερο Πρόγραμμα, ο ΑΝΤ1 TV, ο ANT1 Radio, η εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και οι δικτυακοί τόποι www.elculture.gr και www.in2life.gr είναι χορηγοί επικοινωνίας του ΙΜΕ και του «Ελληνικού Κόσμου».
Ο ΑΘΗΝΑ 9.84, η εφημερίδα «ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ» τα περιοδικά «Κ», "Parents", "Family Life" και «Αρχαιολογία» είναι χορηγοί επικοινωνίας επιμέρους δραστηριοτήτων του ΙΜΕ και του «Ελληνικού Κόσμου».

Για την προσφορά τους στο ΙΜΕ ευχαριστούμε:

Τον εικαστικό καλλιτέχνη κ. Σωτήρη Σόρογκα, που διέθεσε δύο έργα του στον «Ελληνικό Κόσμο». Τα έργα αυτά εκτίθενται ήδη στους χώρους του «ΘΕΑΤΡΟΝ».

Τον κ. Λεωνίδα Μπόμπολα, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αττικής Οδού, για το βιβλίο «Αττικής οδοί: Αρχαίοι δρόμοι της Αττικής».

Τον κ. Γιάννη Παπαδόπουλο, για το βιβλίο «Ανταλλάξιμοι Καππαδόκες: Oδοιπορικό μέσα στα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής».

Τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης, για το βιβλίο «Οι Αρμάνοι Βλάχοι».

Τον κ. Κωνσταντίνο Νίγδελη και την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, για τα βιβλία «Καππαδοκία: γέννηση, βάπτιση», «Καππαδοκία: ταφικά...», «Καππαδοκία: δρώμενα γάμου» και «Ιερός Ναός Αγίας Μακρίνας, Αξός Καππαδοκίας».

Τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πειραιά, για τα Πρακτικά του 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών: «Ο ανθρώπινος παράγοντας στη διαμόρφωση της σημερινής και της μελλοντικής βιβλιοθήκης».

Τον κ. Χρήστο Μαργαρίτη και την MVN Consultants, για τα βιβλία "SYNAXIS. Greek Art 1450-2000. Icons on Wood and paper" και "Icons. The Velimezis collection".

Τον κ. Στέφανο Τανιμανίδη και το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης ΔΙΑΥΛΟΣ, για το βιβλίο «Σουμελά: Η πρόσφυξ Πόντια Παναγιά».

Τον κ. Κώστα Καρέλη, Δήμαρχο Μελίκης, για το βιβλίο «Νάουσα 1892-1906».

Τη Δρ. Δώρα Μονιούδη-Γαβαλά, για τα βιβλία «Αγρίνιο: Πολεοδομική εξέλιξη από την αναδημιουργία στην ακμή του Μεσοπολέμου (1830-1940)» και «Πόλη Χίου: Πολεοδομική εξέλιξη από τον τελευταίο αιώνα της οθωμανικής κατοχής στο ελληνικό κράτος (1830-1940)».

Τον κ. Γιώργο Ακτσελή, Δήμαρχο Μενεμένης, για το βιβλίο «Μενεμένη: Διαδρομή από το χθες στο σήμερα».

Τον κ. Θεοδόσιο Γ. Βαρβιτσιώτη, για το βιβλίο «Λεξικόν Αρχαίων Ελλήνων, θεμελιωτών του παγκοσμίου πολιτισμού».

Δωρεές εις μνήμην:

 • Γεωργίου Αρεταίου
  (Οικογένεια Λαζάρου Εφραίμογλου)
  (Οικογένεια Δημήτρη Εφραίμογλου)
 • Νέλλης Μπίμπα
  (Αντώνης Μπίμπας)
 • Νέλλης Ζαμπίκου
  (Οικογένεια Λαζάρου Εφραίμογλου)
 • Παναγιώτας Φιλίππου
  (Οικογένεια Μηνά Εφραίμογλου)
 • Ευάγγελου Γκούβελου
  (Οικογένεια Δημητρίου Σ. Εφραίμογλου)
  (Οικογένεια Συμεών Δ. Εφραίμογλου)

 

Η εκτύπωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της εταιρείας γραφικών τεχνών «Βιβλιοσυνεργατική Α.Ε.Π.Ε.Ε.».

O «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στην οδό Πειραιώς 254 στον Ταύρο, σας περιμένει τις ακόλουθες μέρες και ώρες:
Δευτέρα, Tρίτη, Πέμπτη: 9.00-14.00, Τετάρτη, Παρασκευή: 9.00-20.00, Σάββατο: 11.00-16.00, Κυριακή: 10.00-16.00.
Το ωράριο λειτουργίας του «Ελληνικού Κόσμου» μπορεί να αλλάξει χωρίς προειδοποίηση.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 212 254 0000, κωδ. 0400.
Eπισκεφθείτε τις σελίδες μας στις διευθύνσεις: http://www.hellenic-cosmos.gr/ και http://www.ime.gr/