© 2011
ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) συμμετείχε στην EXPO 2010 στη Σαγκάη, η οποία είχε θέμα «Καλύτερη πόλη, καλύτερη ζωή», αντιπροσωπεύοντας την κοινή ευχή όλης της ανθρωπότητας για καλύτερο βιοτικό επίπεδο στο αστικό τοπίο του μέλλοντος.

Το ΙΜΕ έλαβε μέρος με τον «Εικονικό Κινηματογράφο», ένα ευέλικτο σύστημα Εικονικής Πραγματικότητας 30-40 ατόμων, και στις δύο εκθέσεις που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της EXPO 2010 από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και πραγματοποιήθηκαν στη Βιβλιοθήκη της Σαγκάης: μεταξύ 10 και 24 Ιουνίου 2010 η πρώτη με θέμα «Αθήνα: Ζωντανή ιστορία», και από τις 27 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου 2010 η δεύτερη με θέμα "ΥΟU IN GREECE". Στην πρώτη διοργάνωση παρουσιάστηκε η «Διαδραστική περιήγηση στην Αρχαία Αγορά» και στη δεύτερη η «Διαδραστική περιήγηση στην αρχαία Ολυμπία».

Στο τεύχος αυτό του περιοδικού «τα νέα του Ελληνικού Κόσμου» φιλοξενούμε την επιστολή της κυρίας Ελένης Μητράκη, Προϊσταμένης Γραφείου ΕΟΤ Κίνας, που μας μεταφέρει το κλίμα της δεύτερης διοργάνωσης.

YOU IN GREECE
Κατά το διάστημα 27 Αυγούστου μέχρι 3 Σεπτεμβρίου 2010 διοργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και τον ΕΟΤ η σπονδυλωτή έκθεση τουριστικού-πολιτιστικού χαρακτήρα YOU IN GREECE, σΆ ένα από τα πιο γνωστά κτίρια της πόλης της Σαγκάης, τη Βιβλιοθήκη της. Στόχος της Έκθεσης ήταν να παρουσιάσει στο κοινό της Σαγκάης και στους πολυάριθμους επισκέπτες της ΕΧΡΟ τα πολλά και διαφορετικά πρόσωπα της Ελλάδας, μιας χώρας που συνδυάζει πλούσια ιστορική κληρονομιά, μοναδικό φυσικό περιβάλλον και μοντέρνα υποδομή. Στην Έκθεση συμμετείχαν φορείς όπως το Πολιτιστικό Ίδρυμα Πειραιώς, το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω, η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Ο επισκέπτης της έκθεσης, διερχόμενος από μια τρισδιάστατη πύλη, είχε την ευκαιρία να θαυμάσει τα αξιοθέατα της Ελλάδας και να ακολουθήσει μία διαδρομή στη χώρα μας, από την αρχαιότητα έως σήμερα, από την παράδοση στη σύγχρονη ζωή μιας ελληνικής πόλης.

Στη διαδρομή αυτή, ξεχωριστή πνοή έδωσε η συμμετοχή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Το ΙΜΕ, εγκαθιστώντας έναν εικονικό κινηματογράφο 36 θέσεων σε ένα διακεκριμένο τμήμα του χώρου, έδωσε τη δυνατότητα στους επισκέπτες, μέσω ημίωρων τρισδιάστατων προβολών, να πλοηγηθούν στην Αρχαία Ολυμπία και να αποκτήσουν μια μοναδική αίσθηση της εποχής εκείνης. Ένας από τους συμμετέχοντες είχε επίσης την ευκαιρία να καθοδηγεί την προβολή κάνοντας χρήση ενός ειδικού «τιμονιού», γεγονός που εξήρε το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Η εγκατάσταση του ΙΜΕ σχολιάστηκε ιδιαιτέρως θετικά από το κοινό της έκθεσης και συνέβαλε ώστε η έκθεση να αποκτήσει ζωντάνια και διαδραστικότητα με το κοινό.

Ελένη Μητράκη
Προϊσταμένη Γραφείου ΕΟΤ Κίνας