© 2011
ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 

Από την Επίδαυρο στον «Ελληνικό Κόσμο»

Η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, η καλοκαιρινή επιτυχία του Εθνικού Θεάτρου, που γέμισε ασφυκτικά το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, μεταφέρθηκε για είκοσι παραστάσεις στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του «Ελληνικού Κόσμου». Το έργο, το οποίο γράφτηκε το 411 π.Χ., μέσα στα δεινά του Πελοποννησιακού πολέμου, αποτελεί έναν αντιπολεμικό ύμνο ...αλλά και ένα σχόλιο πάνω στη σχέση-πόλεμο των δύο φύλων!

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας προσέγγισε το έργο με νέα, ανατρεπτική ματιά: Επέλεξε οι γυναικείοι ρόλοι να ερμηνεύονται από άνδρες ηθοποιούς όπως άλλωστε γινόταν και στην αρχαιότητα, «όχι ως παρωδία της θηλυκότητας και ειρωνική μίμηση των γυναικείων μηχανισμών», όπως ανέφερε ο ίδιος, «αλλά ως επίκληση του θηλυκού στοιχείου που έχει τη δύναμη ν’ αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού. Η "συνωμοσία" των γυναικών για να σταματήσει ο πόλεμος είναι μια επανάσταση της ίδιας της ζωής ενάντια στον παραλογισμό του θανάτου». Ο σκηνοθέτης έδωσε μία ακόμη νέα διάσταση στο έργο, μεταφέροντάς το από τα ανοιχτά θέατρα στο κλειστό «ΘΕΑΤΡΟΝ» του «Ελληνικού Κόσμου». Εδώ η αμεσότητα της επικοινωνίας με το κοινό αλλά και η αξιοποίηση της τεχνολογικής υποδομής που προσφέρει ο χώρος έστησαν μια παράσταση πιο ολοκληρωμένη. Η πρωτότυπη επεξεργασία των χορικών ως θεατρικών δρωμένων, το ασπρόμαυρο σκηνικό πάνω στο οποίο «αντανακλούσαν» τα πολύχρωμα, εκθαμβωτικά, κουστούμια των ηθοποιών, αλλά και τα βίντεο, που λειτουργούσαν ως σχόλιο για τη σχέση των δύο φύλων, ανέδειξαν την εικαστική και ποιητική πλευρά του έργου. Ρεσιτάλ ερμηνείας για τον ηθοποιό Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, ως άλλη ευφυής, εκρηκτική Λυσιστράτη.

Η πρεμιέρα του έργου έγινε στις 13 Οκτωβρίου 2010, στην κατάμεστη αίθουσα Αντιγόνη. Μεταξύ άλλων, την παράσταση παρακολούθησαν ο Πρόεδρος του ΕΟΤ Ν. Κανελλόπουλος με τη σύζυγό του, ο Βουλευτής κ. Γ. Ψαριανός, ο κ. και η κα Καρδασιλάρη, ο κ. και η κα Ξυνή, ο κ. και η κα Αλεξ. Μάνου, η κα Ζ. Λαυρεντιάδη, η κα Μαργαρίτα Ιερωνύμου, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας της TOYΟTA, ο κ. Λάκης Λαζόπουλος, ο κ. Μάριος Φραγκούλης, η κα Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η κα Λίνα Νικολακοπούλου, ο κ. Κώστας Σπυρόπουλος, ο κ. Μιχάλης Μαρίνος, η κα Σμαράγδα Καρύδη, ο κ. Στράτος Τζώρτζογλου, η κα Άννα Παναγιωταρέα, η κα Ελένη Μακροπούλου-Παναγιωταρέα, ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, ο κ. Ιάσονας Τριανταφυλλίδης, η κα Πόπη Διαμαντάκου, η κα Λόλα Νταϊφά, η κα Πόπη Αστεριάδου και ο κ. Ορέστης Ανδρεαδάκης.