© 2011
ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 

Εδώ και δεκατέσσερα χρόνια η εκδοτική ομάδα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού έχει παρουσιάσει πλήθος εκδόσεων για τη διάδοση της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού, υπηρετώντας πιστά τους υψηλούς στόχους που τέθηκαν από την πρώτη στιγμή. Έτσι, το αναγνωστικό κοινό, επιστημονικό και μη, έχει πρόσβαση σε επιστημονικά έγκυρο περιεχόμενο με μεγάλη ευρύτητα πολιτιστικών θεμάτων.

Παιδικές εκδόσεις που εμπνέονται από τη λαϊκή παράδοση της Μικράς Ασίας αλλά και φωτογραφικά λευκώματα καλύπτουν ένα μόνο μέρος της πλούσιας εκδοτικής παραγωγής. Ειδικές διασκευές για αρχαιολογικούς οδηγούς πόλεων και βιβλία δραστηριοτήτων ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα στα χέρια των παιδιών.

Σημαντικό όμως μέρος του εκδοτικού έργου καλύπτουν εξειδικευμένες μελέτες όπως η «Ενορία της Αγιάς», το «Νοσοκομείο Βαλουκλή» και οι «Σφραγίδες Μητροπόλεων Χαλκηδόνος-Δέρκων» για την Κωνσταντινούπολη, αλλά και ιστορίες πόλεων της Μικράς Ασίας, όπως η «Πέργη» και η «Σύλλη» του Ικονίου. Η ιστορία αναδεικνύεται επίσης μέσα από προσωπικές αφηγήσεις, όπου το ατομικό βίωμα διασταυρώνεται με τη συλλογική μοίρα, όπως είναι οι τίτλοι «Ιωνία-Μάνα. Νέα Ιωνία-Κόρη» και «Από τον Πόντο στην Κεφαλλονιά. Μια πορεία - Μια υπόσχεση».

Ταυτόχρονα, το Ίδρυμα έχει επιτύχει συνεργασίες με σημαντικούς επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Καρπός αυτού του εγχειρήματος είναι το πολυτελές λεύκωμα «Henri-Paul Boissonnas - Μικρά Ασία 1921» με το Μουσείο Μπενάκη και μια σειρά επιστημονικών εκδόσεων με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Από τις πλέον επιτυχημένες σειρές, και στο πνεύμα της αξιοποίησης τεχνολογιών αιχμής, είναι η σειρά λευκωμάτων για πόλεις της αρχαιότητας, τα οποία ενσωματώνουν τρισδιάστατες αναπαραστάσεις μνημείων και έως τώρα έχουν καλύψει την Αρχαία Αγορά της Αθήνας, την Αρχαία Ολυμπία, την Πριήνη και την Έφεσο.

Η εκδοτική και καλλιτεχνική επιμέλεια των βιβλίων είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας του άρτια στελεχωμένου τμήματος του ΙΜΕ, το οποίο σε συνεργασία με τους πλέον εξειδικευμένους συνεργάτες εγγυώνται την ποιότητα και επιστημονική τεκμηρίωση κάθε έκδοσης.