Ιδιοκτήτης: Σύλλογος Φίλων ΙΜΕ
Εκδότης: Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου
Αρχισυντάκτης: Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου

Στο τεύχος αυτό συνεργάστηκαν:
Σοφία Aλεξάκη
Σταυρούλα Bαλασοπούλου
Δήμος Γιαννακάκος
Κυριακή Γουρνά
Δημήτρης Eφραίμογλου
Λήδα Καρανικολού
Μυρτώ Κόλλια
Μαρία Κουλούρη
Θανάσης Kωνσταντόπουλος
Έλλη Ντόουσον
Γιάννης Πασχαλίδης
Θάνος Σίδερης
Δημήτρης Σκανδάμης
Άρτεμις Τσίπη

Προγραμματισμός ιστοσελίδας: Ελένη Στάθη
Επεξεργασία εικόνων & γραφικών ιστοσελίδας: Μαρία Παπαδοπούλου

 
© 2008
ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 

Χορηγίες:

Η τράπεζα EFG Eurobank Ergasias, αναγνωρίζοντας επί σειρά ετών το έργο του ΙΜΕ στην καταγραφή, διάσωση και διάδοση της ελληνικής ιστορικής μνήμης, είναι Χρυσός Χορηγός του «Ελληνικού Κόσμου». Επίσης, είναι χορηγός του κόμβου «Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο» καθώς και του κόμβου «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Διαμέσου των Αιώνων». Τέλος, είναι χορηγός των εκθέσεων του ΙΜΕ «Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών» και «Θέατρο, μια τέχνη τεχνών», η οποία ταξιδεύει σε επιλεγμένα σημεία σε όλη την Ελλάδα.

Η Εθνική Τράπεζα είναι Χρυσός Χορηγός του «Ελληνικού Κόσμου» και συμβάλλει ενεργά στην ενίσχυση του πολυδιάστατου έργου του ΙΜΕ. Επίσης, η Εθνική Τράπεζα, στηρίζοντας χορηγικά τη θεματική ενότητα για την Αρχαία Αγορά της Αθήνας και τον καθοριστικό ρόλο της στη δημιουργία και την ανάδειξη της δημοκρατίας, είναι αποκλειστικός χορηγός των προβολών για την Αγορά στη «Θόλο» και της έκθεσης του ΙΜΕ «Συνάντηση στην Αρχαία Αγορά».

H VODAFONE χορηγεί τη δημιουργία και προβολή στη «Θόλο» της νέας ταινίας του ΙΜΕ «Η γη είναι το σπίτι μας», με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Toyota Hellas χορηγεί τα κυριακάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα 2008-2009.

Η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας χορηγεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΙΜΕ «Με τα πανιά ανοιχτά... στα κύματα της ιστορίας».

Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου χορήγησε το υπό έκδοση βιβλίο του ΙΜΕ «Έφεσος».

Χορηγοί Επικοινωνίας:

Ο ANT1 TV και ο ΑΝΤ1 radio 97,2, η ΕΡΤ, η ΝΕΤ 105,8 και το Δεύτερο πρόγραμμα, καθώς και η εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» είναι χορηγοί επικοινωνίας του ΙΜΕ και του «Ελληνικού Κόσμου». Χορηγός επικοινωνίας για το Διαδίκτυο είναι ο διαδικτυακός τόπος www.goculture.gr.

Ευχαριστίες:

Ευχαριστούμε το Ίδρυμα ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, κοινωφελή οργανισμό ειδικό σε θέματα διατροφής, για τη συνεργασία και υποστήριξή του στη διαμόρφωση και λειτουργία του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος του ΙΜΕ με τίτλο «Είμαι όπως τρώω...».

Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Μποδοσάκη που με τη δωρεά του πρόσφερε διαδραστικούς δίσκους (CD-ROM) του ΙΜΕ και ενίσχυσε σχολικές βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα.

Για την προσφορά τους στο ΙΜΕ ευχαριστούμε:

Την κα Σούλα Ευσταθιάδου-Τσιλιμάγκου, για το βιβλίο «Κι' ύστερα ο Ξεριζωμός - Έλληνες της Καππαδοκίας».

Τον κ. Δημήτριο Κωνστάντιο, Διευθυντή του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, για τον κατάλογο της ομώνυμης έκθεσης «Σμάλτα. Χρώμα μέσα στον Χρόνο».

Τον κ. Δημήτρη Αφεντούλη, Γραμματέα της Διοικούσας Επιτροπής του Κοινωφελούς Ιδρύματος «ΙΣ. Λάτση», για το λεύκωμα με τίτλο «Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο».

Τον κ. Αντώνη Παλιό, για τα βιβλία των εκδόσεων Άλφα Πι: «Χιακά Σκωπτικά Ανέκδοτα και Παραδόσεις», «Ο Αδαμάντιος Κοραής περί Πολιτείας και Δικαίου», «Με Καιρόν Κρίνει ο Θεός και άλλα 22 Παραμύθια των εκ του Χιακού Λαού», «Τα Συμβάντα στη Χίο το 1922, από το χέρι του Βαχίτ Πασά» και «Γένος των Πετροκοκκίνων: Περίοδος της Οδησσού 19ος-αρχές 20ού αιώνα».

Τον κ. Γιάννη Κυρ. Παπαδόπουλο, για το βιβλίο «Ανταλλάξιμοι Καππαδόκες: Οδοιπορικό μέσα στο Χρόνο και τη Νεότερη Ιστορία της Ελλάδος».

Το Σύνδεσμο των εν Αθήναις Μεγαλοσχολιτών, για το περιοδικό λόγου και τέχνης «Η Δεξαμενή».

Την Τράπεζα της Ελλάδος για το βιβλίο «Ερρίκος Ίβσεν - Γεώργιος Μ. Βιζυηνός», για την ετήσια έκδοση «Νομοί: η Οικονομική και Κοινωνική Φυσιογνωμία των Νομών και Περιφερειών της Ελλάδας» και για την ειδική επετειακή έκδοση «Εκπαιδευτήρια Δούκα - 90 Χρόνια Παράδοση και Πρόοδος».

Το Σύνδεσμο Γραμμάτων & Τεχνών Ν. Κοζάνης, για το περιοδικό με τίτλο «Δυτικομακεδονικά Γράμματα: Περιοδικό Σύγραμμα των Απανταχού Δυτικομακεδόνων».

Την ΚΙΝΣΤΕΡΝΑ, για το περιοδικό λόγου και τέχνης «Η ΚΙΝΣΤΕΡΝΑ» της Εταιρείας Μελέτης της καθ' ημάς Ανατολής.

Την κα Δήμητρα Στασινοπούλου, για το φωτογραφικό υλικό από πόλεις της Ρουμανίας και την Κωνσταντινούπολη.

Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι», για τα βιβλία «Με τα Πανιά και τα Κουτιά», «Ο Καθημερινός Βίος των Ελλήνων στο Εγγλεζονήσι της Μικράς Ασίας» και για το Ημερολόγιο του 2008 με τίτλο «Το Εγγλεζονήσι».

Την κα Στέλλα Χρυσουλάκη, για τους εκπαιδευτικούς φρακέλους: «Στα Ίχνη της Γραφής», «Μουσών Δώρα», «Ο Πολιτισμός ως Μέσον Κοινωνικής Ένταξης, μια Διαπολιτισμική Προσέγγιση», «Ανακαλύπτοντας την Ιστορία μέσα από τις Πηγές... με Αφορμή ένα Μνημείο και ένα Χαρτονόμισμα», «Το Θέατρο στην Αρχαία Ελλάδα - Κωμωδία», για τα εκπαιδευτικά βιβλία: «Επίσκεψις εις το Άστυ», «Στο Λιμάνι στης Μεσογαίας» και «Ναοί στο Σχήμα του Ουρανού», για τον κατάλογο της έκθεσης «Παιχνίδια Πολιτισμού» και για τον ψηφιακό δίσκο με υλικό για το μινωικό και μυκηναϊκό πολιτισμό, το θέατρο, τη γραφή και τη διατροφή στην αρχαιότητα.

Την κα Ειρήνη Γαβριλάκη, Γραμματέα Διοικητικοκύ Συμβουλίου του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής του Ιδρύματος Οικ. Γ. Ψαρόπουλου, για το έντυπο εκπαιδευτικό υλικό που υποστηρίζει την περιοδική έκθεση με έργα της Ήρας Τριανταφυλλίδη.

Τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πολυκάστρου, για τη συλλογή των τεσσάρων μουσικών ψηφιακών δίσκων με τίτλο «ΕΑΛΩ Η ΠΟΛΙΣ».

Τον κ. Κωνσταντίνο Νίγδελη, για τα βιβλία «Καππαδοκία, Δρώμενα Γάμου», «Το Ανταβάλ της Καππαδοκίας», «Τα Φλογητά της Καππαδοκίας» και «Σύλλατα Καππαδοκίας».

Δωρεές εις μνήμην:

 • Δημητρίου Αράπη
  (Οικογένεια Δημητρίου Εφραίμογλου)
 • Νικολάου Τάσση
  (Ερατώ Τάσση)
 • Δημήτρη Μπερτζελέτου
  (Οικογένεια Λαζάρου Εφραίμογλου)
  (Οικογένεια Δημητρίου Εφραίμογλου)
 • Ρίκου Αργύρη
  (Οικογένεια Ηλία Κλη)

 

Η εκτύπωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της εταιρείας γραφικών τεχνών «Βιβλιοσυνεργατική Α.Ε.Π.Ε.Ε.».

O «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στην οδό Πειραιώς 254 στον Ταύρο, σας περιμένει τις ακόλουθες μέρες και ώρες:
Δευτέρα, Tρίτη, Πέμπτη: 9.00-14.00, Τετάρτη, Παρασκευή: 9.00-21.00, Σάββατο: 11.00-16.00, Κυριακή: 10.00-16.00.
Το ωράριο λειτουργίας του «Ελληνικού Κόσμου» μπορεί να αλλάξει χωρίς προειδοποίηση.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 212 254 0000, κωδ. 0400.
Eπισκεφθείτε τις σελίδες μας στις διευθύνσεις: http://www.hellenic-cosmos.gr/ και http://www.ime.gr/