Από την εκπομπή «Η άλλη όψη», με το δημοσιογράφο Μ. Κοττάκη, που γυρίστηκε στη «Θόλο» (4.01.2007)

Δεν έχω καμία απολύτως δυσκολία να κάνω δημόσιο έπαινο στους ανθρώπους που έφτιαξαν το ΙΜΕ. Η λέξη «όραμα» τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αντικείμενο πολλών σχολίων και διαστρεβλώσεων. Αλλά εδώ έχουμε ένα όραμα, το οποίο όχι μόνο έγινε πραγματικότητα, η πραγματικότητα ξεπέρασε το όραμα. Μιλώ για το όραμα της oικογένειας Εφραίμογλου, η οποία πριν από δέκα χρόνια το ξεκίνησε αυτό, όταν πολύ λίγοι πίστευαν ότι θα γινόταν κάτι κι ακόμα πιο λίγοι τη βοήθησαν και την υποστήριξαν. Και μέσα σε δέκα χρόνια έκανε αυτό που βλέπουμε σήμερα εδώ, κι αυτό δεν είναι τυχαίο. (....) Σκοπός του ΙΜΕ είναι να μας δείξει την ιστορία μας, τις ρίζες μας, σε μια εποχή που πιστεύω ότι το έχουμε ανάγκη. Όχι για να έχουμε προγονοπληξία αλλά για να ξέρουμε από πού ερχόμαστε, για να καταλάβουμε ποιοι είμαστε και να καταλάβουμε καλύτερα πού πρέπει να πάμε. Αυτή είναι η μεγάλη συμβολή αυτού του Ιδρύματος.

Πέτρος Μολυβιάτης,
πρώην Υπουργός Εξωτερικών,
Επίτιμος Αντιπρόεδρος ΙΜΕ

Θα πρέπει να αναδείξουμε τη συνεισφορά της οικογένειας Εφραίμογλου μήπως και κάποιοι από τους συμπολίτες μας μπορέσουν, εκτός από την οικονομική δυνατότητα που έχουν, να αποκτήσουν και το περίσσευμα ψυχής που λείπει από πολλούς εξ ημών. Για να μπορέσουμε να το καταθέσουμε αυτό σαν σπόρο στο γόνιμο έδαφος που λέγεται Ελλάδα. Πιστεύω ότι έχουμε σήμερα την καλύτερη γενιά νέων Ελλήνων. Καλύτερα παιδιά δεν είχαμε ποτέ. Εκείνο που χρειάζεται είναι να τα μπολιάσουμε με τις ιδέες αυτές, συνδυασμένες με την ποιότητα του μυαλού τους, της τεχνολογίας, των συναισθημάτων αλλά και με τη φιλοδοξία που έχουν να ανοίξουν τα φτερά τους, να πετάξουν και να κατακτήσουν τον κόσμο. Εάν μπορέσουμε όλα αυτά να τα μπολιάσουμε νομίζω πως η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Και προς την κατεύθυνση αυτή, νομίζω, πρέπει να επενδύσουμε.

Χρήστος Φώλιας,
Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών

Βρισκόμαστε σε ένα δημιούργημα ανθρώπων χαμηλών τόνων και υψηλότατων αποδόσεων. Υψηλότατων αποδόσεων και για τον τόπο και για την αυτογνωσία μας. Ως αρχιτέκτων πρέπει να τονίσω ότι είναι συγκλονιστικές οι εικόνες που βλέπουμε. Και από πλευράς παιδείας, νομίζω, είναι κάτι απαραίτητο για τους Νεοέλληνες.

Αλέξανδρος Σαμαράς,
Πρόεδρος Κολλεγίου Αθηνών

Μου έκανε εντύπωση η έρευνα που πρέπει να βρίσκεται πίσω από τις αναπαραστάσεις αυτές. Η ευσυνειδησία και η επιμονή ανέστησαν σωστά το παρελθόν. Μπράβο σε όσους εργάστηκαν γιΆ αυτό.

Σπύρος Ιακωβίδης
Αρχαιολόγος-Ακαδημαϊκός
32.01.2007

Είναι πολύ σπουδαίο να υπάρχει στη χώρα μας ένα τέτοιο ίδρυμα, με τόσο σημαντικό σκοπό και τέτοιες πρωτοποριακές διαδραστικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους!!! Είμαστε ΚΑΤΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΙ και ελπίζουμε να μας δοθεί η ευκαιρία να σας επισκεφτούμε ξανά!!!

Γυμνάσιο Απερίου Καρπάθου
9.02.2007


Σεμινάριο
«Προγράμματα Ιστορικής Μνήμης για τη Νεολαία της Ευρώπης Εφαρμογές Πολιτισμικής Τεχνολογίας»

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) οργάνωσε επιτυχώς το σεμινάριο «Προγράμματα Ιστορικής Μνήμης για τη Νεολαία της Ευρώπης Εφαρμογές Πολιτισμικής Τεχνολογίας» (http://himemotech.ime.gr/), τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2006 στο Κτήριο 7 του «Ελληνικού Κόσμου». Το σεμινάριο, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα ΝΕΟΛΑΙΑ - YOUTH της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εποπτεύεται και επιδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.
Στελέχη του ΙΜΕ παρουσίασαν θέματα σχετικά με την ιστορική μνήμη, την τρισδιάστατη αναπαράσταση αρχαιολογικών χώρων και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΙΜΕ. Επίσης, μουσειολόγοι και μουσειοπαιδαγωγοί από την Κύπρο, την Ιταλία και την Ολλανδία ανακοίνωσαν παραδείγματα καλών πρακτικών από τις χώρες προέλευσής τους.