Η Πολιτιστική Πύλη του Αρχιπελάγους του Αιγαίου, ο δικτυακός κόμβος που σχεδίασε και υλοποίησε το ΙΜΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, παρουσιάστηκε στις 7 Δεκεμβρίου στο Εμπορικό Επιμελητήριο Λέσβου της Μυτιλήνης. Η εκδήλωση, που χαρακτηρίστηκε από μεγάλη επιτυχία, έγινε παρουσία του Υπουργού Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αριστοτέλη Παυλίδη και του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΙΜΕ κ. Δημήτρη Εφραίμογλου.

Ο Υπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η προσπάθειά μας αυτή αλλά και η συνεργασία μας με το ΙΜΕ επιδιώκει την προβολή ανά τον κόσμο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας χωρίς τη φυσική παρουσία. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό ο καθένας έχει τη δυνατότητα να μάθει και να γνωρίσει τους προγόνους μας. Είναι μια εξαιρετική προβολή του Αιγαίου και των νησιών μας σε όλο τον κόσμο με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών». Με τη σειρά του ο κ. Εφραίμογλου επισήμανε ότι «πρόκειται για μια εγκυκλοπαίδεια του Αιγαίου. Θέλουμε», είπε χρακτηριστικά, «να έχουμε ένα δικτυακό τόπο για το Αιγαίο, ένα εύκολο portal όπου ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει όποια πληροφορία θέλει. Είμαστε πολύ χαρούμενοι με το αποτέλεσμα, και μετά από αυτό στόχος μας είναι να επεκταθούμε όπου υπάρχει Ελληνισμός».

Το έργο παρουσιάστηκε επίσης με επιτυχία στη Ρόδο και στη Σύρο.

Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2007 διοργανώθηκε στον «Ελληνικό Κόσμο» ημερίδα με θέμα «Η Εικονική Πραγματικότητα στην Ελλάδα - Μύθος ή Πραγματικότητα; Προοπτικές, Ευκαιρίες και Δραστηριότητες» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αριστείας Intuition. Στο Δίκτυο συμμετέχουν εξήντα κορυφαίοι οργανισμοί και εταιρείες της Ευρώπης, βιομηχανίες, μεγάλα ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια με στόχο την προώθηση και εδραίωση εικονικών περιβαλλόντων στη σχεδίαση προϊόντων και στην παραγωγική διαδικασία. Στην ημερίδα, την οποία συνδιοργάνωσαν η ερευνητική ομάδα I-SENSE του Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών, συμμετείχαν ελληνικοί και ξένοι φορείς που αναπτύσσουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάνω στη χρήση και ενσωμάτωση της τεχνολογίας της Εικονικής Πραγματικότητας. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν τις εξελίξεις στην τεχνολογία της Εικονικής Πραγματικότητας και την ενσωμάτωσή τους στους τομείς της παραγωγής, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της βιομηχανίας.