Η «παιπαλόεσσα» Ίμβρος

Αγαπητοί μας φίλοι,
Με χαρά γιορτάζουμε φέτος τα εννιά χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του «Ελληνικού Κόσμου». Πέρασαν εννιά δημιουργικά χρόνια με προγράμματα καινοτόμα. Ιδιαίτερα η φετινή χρονιά είναι πολύ σημαντική, αφού ξεκίνησε να λειτουργεί η «Θόλος», το θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις όλων των επισκεπτών. Τα επόμενα χρόνια προμηνύονται ακόμη πιο παραγωγικά και γόνιμα.

Όσον αφορά τις δραστηριότητες του Συλλόγου, διοργανώνουμε εκδρομή στην Ίμβρο, το ακριτικό νησί του Βόρειου Αιγαίου, μετά τις 20 Αυγούστου. Ο Όμηρος ονομάζει την Ίμβρο «παιπαλόεσσα», δηλαδή απόκρημνη, επειδή είναι ορεινή και δασώδης. Η Ίμβρος κατοικείται από τους Προϊστορικούς χρόνους. Αρχαία ευρήματα και μνημεία μαρτυρούν τη ζωή στο νησί στους Κλασικούς, Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους.
Κατά την παραμονή μας εκεί θα παρευρεθούμε στη δοξολογία που θα πραγματοποιηθεί στο ναό της Παναγίας για την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στην οποία θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Θα επισκεφτούμε το Κάστρο, πήρε το όνομά του από το βυζαντινό φρούριο που υπήρχε, το Γλυκύ, και τα Αγρίδια που είναι χτισμένα στο υψηλότερο σημείο του νησιού. Είναι η περιοχή που διασχίζει ο Ιλισός ποταμός και η οποία αποτελούσε το κέντρο της θρησκευτικής ζωής των Ιμβρίων γύρω από το ναό του Ίμβραμου Ερμή. Τέλος θα δούμε τους Αγ. Θεοδώρους και το Σχοινούδι, που είχε 3.000 κατοίκους στις αρχές του 20ού αιώνα, ενώ σήμερα έχει ερημωθεί. Επόμενος σταθμός μας είναι τα απέναντι παράλια της Μ. Ασίας, η Τροία και η Άσσος, η οποία είναι χτισμένη πάνω σε ένα σβηστό ηφαίστειο. Συνεχίζοντας θα φτάσουμε στο Αϊβαλί, την πατρίδα του Φώτη Κόντογλου και του Ηλία Βενέζη, και στα Μοσχονήσια, το σύμπλεγμα των νησιών που βρίσκονται στον κόλπο των Κυδωνιών. Στην Πέργαμο, τον τελευταίο σταθμό του ταξιδιού μας, θα επισκεφτούμε την Ακρόπολη, την Κόκκινη Αυλή-Σεράπειο και σκληπιείο. Με την εκδρομή αυτή λοιπόν, μετά τον Πόντο και την Καππαδοκία, ολοκληρώνεται η περιήγησή μας σε μέρη με μακραίωνη ελληνική παρουσία.

Μάγδα Χατζηδίνα

Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων IME