© ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 

Με αφορμή την αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φίλων, σκέφτομαι ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να υπενθυμίσω το βασικό σκοπό του Ιδρύματος αλλά και του «Ελληνικού Κόσμου», που έχει καθορίσει την έως σήμερα δράση του: η σύμπραξη τεχνολογίας και ιστορικής επιστήμης, έτσι ώστε η αναδρομή στο παρελθόν να μετατραπεί σε σχέση ζωντανή με τον επισκέπτη, αφού ο ίδιος δεν παραμένει απλός παρατηρητής αλλά συμμετέχει ενεργά. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για στείρα αναβίωση του παρελθόντος, αλλά για διαδρομή στην ιστορία, μέσα από τα μονοπάτια αρχαίων ελληνικών πόλεων. Σε αυτό αποβλέπει η λειτουργία της «Θόλου», του πρωτοποριακού θεάτρου Εικονικής Πραγματικότητας, όπου ο επισκέπτης εντοπίζει το παρελθόν του και τις ρίζες του μέσα από την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον.

Η συμβολή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και του «Ελληνικού Κόσμου» στα πολιτιστικά δρώμενα είναι ακόμα πιο ενεργή τα δύο τελευταία χρόνια, με τη λειτουργία του «ΘΕΑΤΡΟΝ». Πρόκειται για ένα σύγχρονο και πολυδύναμο θεατρικό χώρο, άρτια εξοπλισμένο τεχνολογικά, ικανό να στεγάσει παραστάσεις υψηλών απαιτήσεων. Φέτος, συνεχίζοντας τη συνεργασία του με καλλιτεχνικά σχήματα από όλο τον κόσμο και ερμηνευτές παγκόσμιας ακτινοβολίας, το «ΘΕΑΤΡΟΝ» φιλοξένησε δύο σημαντικές παραστάσεις της Αττικής Πολιτιστικής Εταιρείας: την «Τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ» του Σάμιουελ Μπέκετ με τον Ρόμπερτ Ουίλσον και την «Κολασμένη κωμωδία» ("Τhe Infernal Comedy") του Μάικλ Στούρμινγκερ με τον Τζον Μάλκοβιτς, τις οποίες το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει στις 8, 9 και 25, 26 Μαΐου αντίστοιχα.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φίλων πιστεύει απόλυτα στους σκοπούς και στις αρχές του Ιδρύματος και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση και διάδοσή τους. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί αυτό το εγχείρημα και να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για παρόμοιες πρωτοβουλίες, καθώς η ανάγκη να διατηρηθούν ζωντανά η ιστορία και ο πολιτισμός μας είναι ακόμα πιο έντονη σε μια εποχή τόσο κρίσιμη για τη χώρα μας και συνάμα για όλο τον Ελληνισμό.

Εύχομαι Καλή Επιτυχία στο έργο μας!

Λύντια Μαστρονικολή-Βασταρδή

Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων IME