Ιδιοκτήτης: Σύλλογος Φίλων ΙΜΕ
Εκδότης: Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου
Αρχισυντάκτης: Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου

Στο τεύχος αυτό συνεργάστηκαν:
Σοφία Aλεξάκη
Σταυρούλα Bαλασοπούλου
Κατερίνα Γεωργοπούλου
Δήμος Γιαννακάκος
Καλλιόπη Γκλίβα
Κυριακή Γουρνά
Δημήτρης Eφραίμογλου
Γιάννης Καρύγιαννης
Θανάσης Kωνσταντόπουλος
Ελένη Λυμπεροπούλου
Έλλη Ντόουσον
Γιάννης Πασχαλίδης
Δημήτρης Σκανδάμης
Άρτεμις Τσίπη

Φωτογραφικό υλικό: ΙΜΕ

Προγραμματισμός ιστοσελίδας: Ελένη Στάθη
Επεξεργασία εικόνων & γραφικών ιστοσελίδας: Μαρία Παπαδοπούλου

 
© ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 

Χορηγίες:

Η τράπεζα EFG Eurobank Ergasias, αναγνωρίζοντας επί σειρά ετών το έργο του ΙΜΕ στην καταγραφή, διάσωση και διάδοση της ελληνικής ιστορικής μνήμης, είναι Χρυσός Χορηγός του «Ελληνικού Κόσμου». Επίσης, είναι χορηγός των κόμβων «Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο» και «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Διαμέσου των Αιώνων» καθώς και των εκθέσεων «Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών» και «Θέατρο, μια τέχνη τεχνών».

Η Εθνική Τράπεζα είναι Χρυσός Χορηγός του «Ελληνικού Κόσμου» και συμβάλλει ενεργά στην ενίσχυση του πολυδιάστατου έργου του ΙΜΕ. Επίσης, η Εθνική Τράπεζα, στηρίζοντας χορηγικά τη θεματική ενότητα για την Αρχαία Αγορά της Αθήνας και τον καθοριστικό ρόλο της στη δημιουργία και ανάδειξη θεσμών και αξιών της δημοκρατίας, είναι αποκλειστικός χορηγός των προβολών για την Αγορά στη «Θόλο» και της έκθεσης του ΙΜΕ «Συνάντηση στην Αρχαία Αγορά».

H VODAFONE χορηγεί τη δημιουργία και προβολή στη «Θόλο» της νέας ταινίας του ΙΜΕ «Η Γη είναι το σπίτι μας», με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Kraft Foods Hellas χορηγεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παιχνίδι είναι η ζωή: με κίνηση και διατροφή».

Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου χορήγησε το νέο βιβλίο του ΙΜΕ «Έφεσος. Από την Αρχαιότητα ως τις Μέρες μας».

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη χρηματοδοτεί σχολικές επισκέψεις στον «Ελληνικό Κόσμο» κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς.

Χορηγοί Επικοινωνίας:

Η ΕΡΤ, η ΝΕΤ 105.8, το Δεύτερο Πρόγραμμα, ο ΑΝΤ1 TV, ο ANT1 Radio και η εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και οι δικτυακοί τόποι www.ελculture.gr και www.in2life.gr είναι χορηγοί επικοινωνίας του ΙΜΕ και του «Ελληνικού Κόσμου». Επίσης, οι εφημερίδες "Metropolis" και «ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ», τα περιοδικά "Κ", "Parents" και "Family Life" και «Τέχνες & Αρχαιολογία», το ηλεκτρονικό έντυπο "Daily Resellers Network" και οι δικτυακοί τόποι www.pathfinder.gr και e-pcmag.gr είναι χορηγοί επικοινωνίας επιμέρους δραστηριότητων του ΙΜΕ και του «Ελληνικού Κόσμου».

Ευχαριστίες:

Ευχαριστούμε το Ίδρυμα ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, κοινωφελή οργανισμό ειδικό σε θέματα διατροφής, για τη συνεργασία και υποστήριξή του στη διαμόρφωση και λειτουργία του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΙΜΕ με τίτλο «Είμαι όπως τρώω...».

Τον κύριο Αργύρη Μαλτσίδη για το αντίγραφο του χάρτη της Μ. Ασίας που είχε εκπονήσει το 1908 ο αείμνηστος Βασίλειος Μυστακίδης (1859-1933), καθηγητής της Μεγάλης του Γένους Σχολής, καθώς και το DVD με την πλήρη εργογραφία του.

Για την προσφορά τους στο ΙΜΕ ευχαριστούμε:

Τον κ. Δημήτρη Κωνστάντιο, Διευθυντή του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου, για τα βιβλία του «Ιστορία της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας» και «Βυζαντινό Μουσείο» καθώς και για το τέταρτο τεύχος της περιοδικής έκδοσης για τα θέματα μουσείων με τίτλο "Ilissia".

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς και τη Γενική Διευθύντρια κ. Ασπασία Λούβη-Κίζη, για το βιβλίο «Το Ελκυστικό Μουσείο, Μουσεία και Επισκέπτες».

Tην Τοπική Ένωση Δήμων & Κοινοτήτων Νομού Ημαθίας και τον Πρόεδρό της κ. Κώστα Καρελή, για τον ψηφιακό πολυμορφικό δίσκο «Τραγούδια από το Κωστί Βόρειας Θράκης ― Στα Πύρινα Μονοπάτια των Αναστενάρηδων».

Την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος HELMEPA, για το αντίτυπο της ετήσιας έκθεσης δραστηριοτήτων και τα αντίτυπα της φετινής καλοκαιρινής εκστρατείας.

Τον κ. Πάνο Σταθάτο, για το βιβλίο του «Η Μουσική του Πυθαγόρα».

Το Εργαστήριο Ενσύρματης Τηλεπικοινωνίας του Πανεπιστημίου Πατρών και τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Γ. Κοκκινάκη, για το έντυπο και ηλεκτρονικό ελληνοαγγλικό λεξικό «Κοραής».

Το Τμήμα Αρχαιολογικών Μουσείων & Συλλογών της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, για τον οδηγό με τίτλο «Αρχαιολογικά Μουσεία και Συλλογές στην Ελλάδα ― Αρχαιολογικά Μουσεία της Ελλάδας».

Το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής Ίδρυμα Οικ. Γ. Ψαρoπούλου, για τον Οδηγό του Φεστιβάλ Κεραμικής που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εγκαινίων του Μουσείου Παραδοσιακής Κεραμικής στην Τήνο.

Την Ιωάννα Καλύβα, για το βιβλίο της «Όταν Σίγησαν τα Πλήκτρα του Πιάνου».

Την MVN Consultants και τον κ. Χρήστο Μαργαρίτη, για τον κατάλογο της έκθεσης "Holy Images: the Greek Icons from the Velimezis Collection".

Toν κ. Nικόλαο Μοσχοφίδη, για την ποιητική συλλογή του «Το ανέσπερο φως της Κύπρου ― (Δεν ξεχνώ)».

Τη Μικρασιατική Εστία Ν. Πέλλας, για το ημερολόγιο «Κωνσταντινούπολις, Βασιλίς των πόλεων».

Την Αττική Οδό Α.Ε. και το Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Λέοντα Μπόμπολα, για την επανέκδοση του έργου «Χάρτες της Αττικής μετ' επεξηγηματικού κειμένου, εκδοθέντες υπό Ερνέστου Κούρτιου & Ιωάννου Α. Κάουπερτ» με την επιμέλεια του Μανόλη Κορρέ.

Την ειδική υπηρεσία Πολιτισμού, Μονάδα Α' & Δ' του Υπουργείου Πολιτισμού, για το Φωτογραφικό λεύκωμα: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πολιτισμός» 2000-2006.

Τον κ. Δημήτριο Κυμηνά, για το βιβλίο του "The Ecumenical Patriarchate: a history of its Metropolitanates with Annotated Hierarch Catalogs".

Τον Πρόεδρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης-Έβρου κ. Γεώργιο Ι. Μηνόπουλο, για το βιβλίο «Η τοπογραφία της Μεσημβρίας του Εύξεινου Πόντου: από τον 4ο έως τις αρχές του 7ου αιώνα».

Δωρεές εις μνήμην:

  • Παναγιώτη Παυλούρου
    (Βαρελά Α.Ε.), (Galenica A.E.) (Μαρία Βαρελά), (Κατερίνα Τσάλα)

 

Η εκτύπωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της εταιρείας γραφικών τεχνών «Βιβλιοσυνεργατική Α.Ε.Π.Ε.Ε.».

O «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στην οδό Πειραιώς 254 στον Ταύρο, σας περιμένει τις ακόλουθες μέρες και ώρες:
Δευτέρα, Tρίτη, Πέμπτη: 9:00-14:00, Τετάρτη, Παρασκευή: 9:00-21:00, Σάββατο: 11:00-16:00, Κυριακή: 10:00-16:00.
Το ωράριο λειτουργίας του «Ελληνικού Κόσμου» μπορεί να αλλάξει χωρίς προειδοποίηση.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 212 254 0000, κωδ. 0400.
Eπισκεφθείτε τις σελίδες μας στις διευθύνσεις: http://www.hellenic-cosmos.gr/ και http://www.ime.gr/