© ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 

Η Ορχήστρα των Χρωμάτων κλείνει φέτος είκοσι χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας. Στο πλαίσιο της επετείου αυτής, το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009 η Ορχήστρα έδωσε «ΘΕΑΤΡΟΝ» του «Ελληνικού Κόσμου» μια συναυλία-αφιέρωμα στους Beatles, σηματοδοτώντας την αρχή της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων. Το πρόγραμμα περιλάμβανε 24 από τα γνωστότερα τραγούδια των θρυλικών «σκαθαριών», τα οποία ερμήνευσαν ο Κώστας Βασιλιάγκος, ο Βασίλης Γισδάκης, ο Δώρος Δημοσθένους και ο Σταύρος Παπασταύρος υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Μίλτου Λογιάδη. Ήταν μια υπέροχη και συγκινητική βραδιά, που μόνο ένα μουσικό σύνολο σαν αυτό θα μπορούσε να μας προσφέρει. Περιμένουμε τη νέα εκδήλωση άμεσα και ευχόμαστε τέτοια υπέροχα έργα να κοσμούν τον κατάλογο των εκδηλώσεων του «ΘΕΑΤΡΟΝ».

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού συμμετείχε στην 54η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο Βελιγράδι, στο οποίο η Ελλάδα ήταν η τιμώμενη χώρα. Η έκθεση διήρκεσε από τις 26 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου 2009. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο περίπτερο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), το ΙΜΕ παρουσίασε το εκδοτικό του έργο, ενώ στο χώρο προβολής των νέων τεχνολογιών εγκαταστάθηκε ο «Εικονικός Κινηματογράφος», με τις παραγωγές «Περιήγηση στην Αρχαία Μίλητο» και «Διαδραστική Περιήγηση στην Αρχαία Αγορά». Την έκθεση επισκέφθηκε ο πρέσβης της Ελλάδας στη Σερβία κ. Δημοσθένης Ζωίδης με το επιτελείο της πρεσβείας, Σέρβοι τεχνολόγοι και σχολεία του Βελιγραδίου. Το ΙΜΕ, με όραμα την προαγωγή του πολιτισμού μέσω των νέων τεχνολογιών, δίνει έμφαση στην ανάπτυξη συνεργασιών με φορείς του εξωτερικού. Ήδη προς την κατεύθυνση αυτή συνεργάζεται με την Shanghai Association for Science and Technology για σειρά συμπαραγωγών και με το Media Education Centre της Σερβίας για την ανάδειξη του πολιτισμικού πλούτου των Βαλκανίων.

Το 5ο Διεθνές Συνέδριο ACE 2009 "Advances in Computer Entertainment Technology 2009" (http://ace2009.ime.gr/), το οποίο πρώτη φορά ενσωμάτωνε και το 4ο Διεθνές Συνέδριο DIMEA 2009 "Digital Interactive Media Entertainment and Arts", έγινε με επιτυχία στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του «Ελληνικού Κόσμου» από τις 29 έως τις 31 Οκτωβρίου 2009. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το ΙΜΕ σε συνεργασία με το ACM SIGCHI (Association for Computing Machinery ―Special Interest Group Computer-Human Interaction), ανοίγοντας νέους ορίζοντες στον τομέα της διαδραστικής ψυχαγωγίας. Περισσότεροι από 140 αντιπρόσωποι από 23 χώρες συμμετείχαν στις εργασίες του Συνεδρίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται διάσημοι επιστήμονες σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ΙΜΕ, που ο προσανατολισμός του αφορά τις νέες τεχνολογίες και τις κοινωνικές και πολιτισμικές προεκτάσεις τους, διοργάνωσε το ACE 2009 με στόχο αυτό να αποτελέσει ένα διεθνές ακαδημαϊκό φόρουμ για την παρουσίαση των νέων ερευνητικών αποτελεσμάτων από το χώρο της υπολογιστικής ψυχαγωγίας. Η επιτυχία των εργασιών του δικαίωσε τις προσδοκίες μας.