© ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 

Η τρισδιάσταση αναπαράσταση της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών, που παρουσιάζεται από το 2006 σε εικονική περιήγηση στη «Θόλο» του «Ελληνικού Κόσμου», είναι πλέον προσβάσιμη στους χρήστες Διαδικτύου, σε μια απλουστευμένη μορφή, μέσω της εφαρμογής Google Earth. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://3d.athens-agora.gr/ η εμπειρία της τρισδιάστατης περιήγησης στην Αρχαία Αγορά γίνεται πλέον εφικτή και εξ αποστάσεως. To έργο αναπτύχθηκε ολοκληρωτικά από το Τμήμα Τρισδιάστατων Γραφικών και Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Η «Αρχαία Αγορά των Αθηνών» του ΙΜΕ τιμήθηκε με το 1ο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό που αφορούσε την ανάπτυξη τρισδιάστατου περιεχομένου στο Web με τη χρήση του COLLADA, ενός διεθνώς αναγνωρισμένου προτύπου για την αξιοποίηση τρισδιάστατων εφαρμογών στο Διαδίκτυο.

Σε οποιοδήποτε σημείο της γης, λοιπόν, όλοι οι πολίτες του κόσμου με πρόσβαση στο Διαδίκτυο μπορούν μέσα από την εφαρμογή Google Earth να μεταφερθούν νοερά στην Αρχαία Αγορά ακριβώς όπως ήταν στην Αρχαιότητα και να περιηγηθούν στα κτήρια και τα μονοπάτια της. Η περιήγηση στην Αρχαία Αγορά γίνεται δυνατή ανεξάρτητα από την ώρα ή τον τόπο όπου βρίσκεται ο επισκέπτης. Οι γρήγορες ταχύτητες στο Διαδίκτυο μεταβάλλουν την εφαρμογή σε έναν απολαυστικό περίπατο που μεταφέρει τον επισκέπτη της Αρχαίας Αγοράς σε τρεις διαφορετικές στιγμές της ιστορίας της: την Κλασική, την Ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή περίοδο. Ο επισκέπτης μπορεί έτσι να αντιληφθεί την εξέλιξη της Αγοράς μέσα στο χρόνο και τη μεταβολή των λειτουργιών της από εποχή σε εποχή, όπως αυτή αποτυπώνεται στις αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές διαφοροποιήσεις της. Ακόμη πληρέστερη εικόνα βέβαια και αίσθηση εμβύθισης στο χώρο μπορεί να έχει ο επισκέπτης στη «Θόλο», το θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου», όπου η αγορά αναπαρίσταται σε όλο της το μεγαλείο με ακόμη μεγαλύτερη λεπτομέρεια των αρχιτεκτονικών μελών και απόδοση του κλίματος κάθε εποχής που περιγράφεται.

Η Αρχαία Αγορά των Αθηνών είναι ένας χώρος-σύμβολο για την ιστορία της πόλης μας: Αντικατοπτρίζει τις πολιτικές, οικονομικές και πνευματικές ζυμώσεις που γίνονταν στο εσωτερικό της. Εκεί γεννήθηκαν οι ιδέες που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη πολιτική σκέψη, όπως είναι η δικαιοσύνη, η ελευθερία, η παιδεία, η ισονομία και η συνεισφορά στα κοινά. Η επιλογή του θέματος δικαιώνει ακόμη μία φορά το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού: όχι μόνο επειδή η δράση του είναι σταθερά προσανατολισμένη στην ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και επειδή αποδεικνύει έμπρακτα ότι η γνώση μάς αφορά όλους και αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση τεχνολογιών που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, όπως το Διαδίκτυο και η Εικονική Πραγματικότητα.

Επιλέξτε, λοιπόν, τη μέθοδο της δικής σας περιήγησης και σε συνδυασμό με έναν περίπατο στο φυσικό χώρο της Αγοράς νιώστε το μεγαλείο των ιδεών που ζυμώθηκαν στο πέρασμα των αιώνων και διαμόρφωσαν την ιστορία του τόπου μας. Ολοκληρώστε τη περιήγησή σας στη «Θόλο» και αισθανθείτε το περιβάλλον του ιστορικού μας παρελθόντος να ζωντανεύει γύρω σας.