© ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 

Μία έκθεση για τη θάλασσα και τους μύθους της,
για την τέχνη και τα ταξίδια που ενώνουν τους λαούς της Μεσογείου

Την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009 πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» τα εγκαίνια της έκθεσης «Η θάλασσα θεών, ηρώων και ανθρώπων στην αρχαία ελληνική τέχνη» - "La mer des dieux, des héros et des hommes dans l'art grec antique". Η έκθεση αποτελεί σημαντική συνεργασία του ΙΜΕ και της κυρίας Αλίκης Σαμαρά-Κάουφμαν, αρχαιολόγου, ειδικής συνεργάτιδας στο τμήμα Ελληνικών, Ρωμαϊκών και Ετρουσκικών αρχαιοτήτων του Μουσείου του Λούβρου.

Αντικείμενο της έκθεσης είναι η θάλασσα, οι μύθοι και οι άνθρωποί της, όπως παρουσιάζονται στις παραστάσεις αρχαίων ελληνικών αγγείων. Οργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα δέκα χρόνια από την αδελφοποίηση των πόλεων Villeneuve-lez-Avingon στην Προβηγκία της Γαλλίας και Γυθείου στη Λακωνία.

Γράφει σχετικά η κα Αλίκη Κάουφμαν στην εισαγωγή του βιβλίου που συνοδεύει την έκθεση: «Ως θέμα αυτής της εορταστικής επετείου επιλέχθηκε η θάλασσα, απόλυτα συνυφασμένη με την ίδια την Ελλάδα και την ιστορία της, έτσι όπως εικονογραφείται με ιδανικό τρόπο στην αρχαία ελληνική κεραμική. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι τα αγγεία που διακρίνονται για τον πλούτο της διακόσμησης και την ποικιλία των σχημάτων τους οφείλουν την ευρεία διάδοσή τους εκτός Ελλάδος στους θαλάσσιους δρόμους».

Ο επισκέπτης της έκθεσης, μέσα από ποικίλες παραστάσεις της αρχαίας κεραμικής, «ταξιδεύει» στην ελληνική θάλασσα. Εκεί ανακαλύπτει, εκτός από την πλούσια πανίδα της, πανάρχαιους μύθους και ένα πλήθος θεών και ηρώων που αποτελούν ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για την τέχνη και τη λογοτεχνία από την Αρχαιότητα έως τις μέρες μας.

Μολονότι τα αυθεντικά αντικείμενα απουσιάζουν -βρίσκονται στα μουσεία όπου ανήκουν, κυρίως στο Λούβρο- οι μεγάλων διαστάσεων και εξαιρετικής ποιότητας φωτογραφίες προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία παρατήρησης του πλούσιου διάκοσμου, που συνήθως είναι δυσδιάκριτος με γυμνό μάτι.

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού συνεργάστηκε σε αυτή την έκθεση με το σύλλογο «Ελιά» και από τις 4 Νοεμβρίου 2009 έως τις 31 Ιανουαρίου 2010 περιμένει τους επισκέπτες στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η έκθεση σταθμεύει στην Αθήνα, μετά την παρουσίασή της στη Γαλλία και στη Λακωνία. Βρίσκεται υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Τμήματος της Γαλλικής Πρεσβείας και έχει την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση των εγκαινίων έγινε στην αίθουσα Ιφιγένεια του «ΘΕΑΤΡΟΝ». Χαιρετισμό απηύθυναν ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΜΕ κ. Δημήτρης Εφραίμογλου και ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Christophe Farnaud και ακολούθησε ομιλία της κυρίας Αλίκης Σαμαρά-Κάουφμαν με τίτλο «Θαλασσινά ταξίδια στην αρχαία ελληνική κεραμική: Μύθος και πραγματικότητα».

Την εκδήλωση των εγκαινίων παρακολούθησε πλήθος φίλων του ΙΜΕ, μεταξύ των οποίων η κα Catherine Suard, Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Γαλλικής Πρεσβείας και Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου, η κα Caroline Fourgeaud-Laville, Μορφωτική Ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας, και η κα Φωτεινή Πιπιλή, Βουλευτής Α' Αθηνών της ΝΔ.

    Η έκθεση αναπτύσσεται σε τέσσερις ενότητες με θέματα:
  1. «Το βασίλειο της θάλασσας»
  2. «Οι θεοί της θάλασσας»: α) «Ποσειδώνας και Αμφιτρίτη» β) «Οι γιοι του Ποσειδώνα και άλλα θαλάσσια τέρατα» γ) «Ο Νηρέας και οι κόρες του Νηρηίδες»
  3. «Θεοί και ήρωες ταξιδεύουν»
  4. «Η γέννηση της Αφροδίτης»