© 2008
ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 

Από τις 7 έως τις 16 Δεκεμβρίου 2007 φιλοξενήθηκε στο φουαγιέ της έκθεσης των μαθηματικών (Κτήριο 1, 1ος όροφος) η έκθεση φωτογραφίας «ΦΩΤΟΓΡΑΦΙζώντας για τα παιδιά ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ». Τα έσοδα της έκθεσης διατέθηκαν για την ενίσχυση του σωματείου «Αντιμετωπίζοντας το παιδικό τραύμα».

Στις 15 Δεκεμβρίου 2007 πραγματοποιήθηκε στον «Ελληνικό Κόσμο» χριστουγεννιάτικη γιορτή, με την οργάνωση της εταιρείας ΕΥ ΖΗΝ, για τα παιδιά των εργαζομένων της εταιρείας FRIGOGLASS.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2007 διοργανώθηκε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τα παιδιά των εργαζομένων της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, με την παραγωγή Εικονικής Πραγματικότητας «Διαδραστική Περιήγηση στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών» και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Στις 8 Ιανουαρίου 2008 έγινε προβολή στη «Θόλο» της παραγωγής «Διαδραστική Περιήγηση στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών» και παρατέθηκε δείπνο στο φουαγιέ των μαθηματικών για την εταιρεία PNG ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ.

Στις 9 Ιανουαρίου 2008 έγινε στο Κτήριο 1 του «Ελληνικού Κόσμου» η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Φίλων του ΙΜΕ. Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος, ενώ ο Υπεύθυνος του τμήματος Γενεαλογίας και Προφορικής Ιστορίας κ. Μιχάλης Βαρλάς ενημέρωσε τα μέλη του Συλλόγου για το πρόγραμμα γενεαλογικών δένδρων.

Στις 15 Ιανουαρίου 2008 έγινε η παρουσίαση της συλλεκτικής μουσικής κασετίνας Gala Russia-Greece με έργα του Μίκη Θεοδωράκη και του Δημήτρη Αράπη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2008 το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και οι εκδόσεις «Ερευνητές» παρουσίασαν στον «Ελληνικό Κόσμο» τους δύο τίτλους με τους οποίους εγκαινίασαν την εκδοτική τους συνεργασία. Τα βιβλία που παρουσιάστηκαν είναι: «Τα πορτρέτα του Φαγιούμ και η μυστηριώδης μις Τζούλια» της Σοφίας Γιαλουράκη και «Μακρυγιάννης» της Μαρίζας Ντεκάστρο. Ομιλητές ήταν ο κ. Γιάννης Μπασκόζος, Διευθυντής του περιοδικού «Διαβάζω» - Δημοσιογράφος, η κα Ελένη Ξενάκη, Δημοσιογράφος, η κα Σταυρούλα Τσούπρου, Διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και οι συγγραφείς των βιβλίων.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2008 έγινε η εκδήλωση της εταιρείας Pernord Ricard Hellas για τη VODKA STOLICHNAYA "STOLI SCHOOL - VODKA TRAINING".

Στις 23 Φεβρουαρίου 2008 έγινε στη «Θόλο» επιστημονική παρουσίαση της εταιρείας BAYER σε ιατρούς και παράλληλη εκδήλωση για τους συνοδούς καθώς και δείπνο στο φουαγιέ της «Θόλου».

Ο «Ελληνικός Κόσμος» γιορτάζει τα δέκα χρόνια δημιουργικής του πορείας με δύο εκδηλώσεις στις 20 και στις 21 Μαρτίου 2008 στον νέο του κτήριο «Θέατρον». Την πρώτη εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Κάρολος Παπούλιας και στη δεύτερη εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας. Τον εορταστικό χαρακτήρα των εκδηλώσεων θα πλαισιώσει δρώμενο του σκηνοθέτη Γιάννη Κακλέα.

Το Μάιο 2008 το «Θέατρον» θα φιλοξενήσει το «Φεστιβάλ Πέρα από το Όρια» της Αττικής Πολιτιστικής Εταιρείας, με προσεκτικά επιλεγμένες θεατρικές παραστάσεις από τη διεθνή θεατρική σκηνή.

Επίσης, τον ίδιο μήνα, το «Θέατρον» θα φιλοξενήσει τη μουσική παράσταση-αφιέρωμα στη Λίνα Νικολακοπούλου, με τη συμμετοχή διακεκριμένων καλλιτεχνών που έχουν συνεργαστεί με τη στιχουργό. Την συναυλία οργανώνει ο Σύλλογος Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών.

Τον Ιούνιο 2008, η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης θα παρουσιάσει επιλεγμένες παραστάσεις στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ χορού.

Κατά τη διάρκεια Ιουνίου-Ιουλίου 2008, θα φιλοξενηθούν στο «Θέατρον» παραστάσεις του Ελληνικού Φεστιβάλ.


«Από τον Πόντο στην Κεφαλλονιά. Μια πορεία - μια υπόσχεση»

Στις 5 Δεκεμβρίου 2007 πραγματοποιήθηκε στο φουαγιέ του «Ελληνικού Κόσμου» η παρουσίαση του βιβλίου της κας Σοφίας Πετρίδου-Καππάτου «Από τον Πόντο στην Κεφαλλονιά. Μια πορεία μια υπόσχεση», έκδοσης ΙΜΕ. Αρχικά, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΜΕ μίλησε για το έργο του Ιδρύματος στο χώρο των εκδόσεων και στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Βουλευτής κ. Πέτρος Ευθυμίου, ο οποίος παρουσίασε το βιβλίο με ιδιαίτερη ευαισθησία, λόγω και της οικογενειακής του συγγένειας με το νησί. Για το βιβλίο μίλησαν ακόμα ο Δήμαρχος Ελειού-Πρόννων Κεφαλλονιάς κ. Γεράσιμος Μεταξάς-Αγγελετάτος και ο Δήμαρχος Λειβαθούς Κεφαλλονιάς κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος. Κλείνοντας, η συγγραφέας του βιβλίου περιέγραψε με ιδιαίτερη συγκίνηση τους λόγους που την οδήγησαν στη συγγραφή του και ευχαρίστησε τους ομιλητές, ενώ αποσπάσματα διάβασε η εικαστικός κ. Λήδα Παπακωνσταντίνου.

«Ιωνία-Μάνα, Νέα Ιωνία-Κόρη»

Στις 12 Δεκεμβρίου 2007 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στον «Ελληνικό Κόσμο» η παρουσίαση της έκδοσης του ΙΜΕ «Ιωνία-Μάνα, Νέα Ιωνία-Κόρη» της κας Ρέας Χρηστοπούλου-Ποταμίτη. Αρχικά, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΜΕ κ. Δημήτρης Εφραίμογλου αναφέρθηκε στην εκδοτική δραστηριότητα του Ιδρύματος, που επικεντρώνεται στο μείζονα Ελληνισμό. Στη συνέχεια, το βιβλίο παρουσίασαν ο ηθοποιός κ. Κώστας Γιαλίνης και η συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας κα Πόλυ Μηλιώρη. Η καλλιτέχνιδα λόγου κα Νίκη Θεμελή διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου, ενώ στο τέλος η συγγραφέας ευχαρίστησε τους ομιλητές και το κοινό, με μουσική υπόκρουση από μικρασιάτικα τραγούδια.