© 2008
ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 

10 χρόνια «Ελληνικός Κόσμος»

Με αφορμή τα δέκα χρόνια λειτουργίας του «Ελληνικού Κόσμου» θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ιδιαίτερες στιγμές που σφράγισαν όλα αυτά τα δημιουργικά χρόνια.

Αρχικά, όταν λειτούργησε για πρώτη φορά η «Μαγική Οθόνη», όλοι συνειδητοποιήσαμε ότι η τεχνολογία μπορεί να οργανώσει και να πραγματοποιήσει συναρπαστικά ταξίδια στο χρόνο. Πρώτος σταθμός μας σε αυτό το πρωτόγνωρο ταξίδι ήταν το Βυζάντιο μέσα από το πρόγραμμα «Μαγικό Βεστιάριο». Βέβαια, τα εικονικά αυτά ταξίδια συνεχίστηκαν και εμπλουτίστηκαν με πολλούς διαφορετικούς προορισμούς, δίνοντας σε όλους μας την ευκαιρία να ταξιδέψουμε σε αρχαιολογικούς χώρους που δεν υπάρχουν πια: αρχαία Μίλητος, αρχαία Ολυμπία, το Ασκληπιείο της αρχαίας Μεσσήνης. Αυτή η ιδέα του πρωτόγνωρου και του διαφορετικού ήταν τόσο έντονη, ώστε δε θα ξεχάσω την απογοήτευση ενός επισκέπτη που είχε έρθει από το Αγρίνιο για να δει κάποιο πρόγραμμα Εικονικής Πραγματικότητας στην «Κιβωτό», όταν έμαθε ότι το σύστημα είχε βγει προσωρινά εκτός λειτουργίας και θα έπρεπε να μας επισκεφτεί κάποια άλλη στιγμή. «Μα έρχομαι από το Αγρίνιο», μας είπε.

Μία άλλη ιδιαίτερα σημαντική στιγμή ήταν τα εγκαίνια της έκθεσης για τα μαθηματικά «Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών», που με έκανε να τα δω με ένα διαφορετικό μάτι και να αντιληφθώ την αξία τους. Μέσα από αυτή την έκθεση είδα όλες εκείνες τις πτυχές που σχετίζονται με τα μαθηματικά, τη μουσική, τη φιλοσοφία, την αστρονομία!

 

Τέλος, η «Θόλος», η μεταλλική σφαίρα που δεσπόζει στην Πειραιώς και μοιάζει με ουράνιο σώμα, αποτελεί ένα σημείο-ορόσημο για τα δέκα αυτά χρόνια! Σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής, κατά την οποία θα ολοκληρωθεί το Πολιτιστικό Πάρκο!
Ευχόμαστε πάντα να υπάρχει διάθεση για δημιουργία με πολλές δόσεις πρωτοτυπίας!

Μάγδα Χατζηδίνα

Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων IME