© 2008
ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
 

Στις 20 Μαρτίου 2008, ταυτόχρονα με τα δέκατα γενέθλια του «Ελληνικού Κόσμου», το «Θέατρον» ανοίγει την αυλαία του. Ο «Ελληνικός Κόσμος» συμπληρώνει το 2008 δέκα χρόνια λειτουργίας και γιορτάζει την πρώτη δεκαετία του με μια γιορτή σκηνοθετημένη από το Γιάννη Κακλέα. Η νέα αυτή πολιτιστική υποδομή που προστίθεται στον «Ελληνικό Κόσμο» είναι ένα κτήριο πολλαπλών χρήσεων, το οποίο θα στεγάσει:

  • παραστάσεις (θεατρικές, χορευτικές, μουσικές)
  • συνέδρια
  • εκθέσεις
  • άλλες εκδηλώσεις (επιδείξεις μόδας, ομιλίες)

Το «Θέατρον» έχει σχεδιαστεί ως πολυδύναμος πολιτιστικός χώρος με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία. Η κύρια αίθουσα είναι διαμορφωμένη έτσι ώστε να έχει μεταβλητή διάταξη κερκίδων. Υπάρχει ακόμη δεύτερη μικρότερη αίθουσα με δυνατότητα ταυτόχρονης λειτουργίας. Η χωρητικότητα μπορεί να μεταβάλλεται με την προσθήκη του εξώστη είτε στην κυρίως είτε στη μικρότερη αίθουσα.
Ο σκηνικός χώρος έχει βάθος περίπου δώδεκα μέτρα, χωρίς σταθερές κουΐντες, και μπορεί να ενοποιηθεί με την κυρίως αίθουσα δημιουργώντας ένα μεγάλο ελεύθερο χώρο για ειδικές εκδηλώσεις.

Υπάρχουν όλοι οι απαραίτητοι βοηθητικοί χώροι (καμαρίνια, αίθουσα για πρόβες, χώροι τεχνικής υποστήριξης και τεχνικών λειτουργιών, χώροι διοικητικής μέριμνας) για την υποστήριξη όλων των δράσεων.

Η πρώτη αίθουσα του «Θεάτρου» με την ονομασία «Αντιγόνη» έχει χωρητικότητα 967 θέσεων και η δεύτερη, η «Ιφιγένεια», 443, με δυνατότητα η χωρητικότητά τους να μεταβληθεί. Ο τεχνολογικός εξοπλισμός του θα μπορεί να υποστηρίζει θεατρικές παραγωγές οι οποίες συνδυάζουν τον παραδοσιακό θεατρικό φωτισμό και τις σκηνικές τεχνολογίες με τα πλέον εξελιγμένα σκηνικά, τα συστήματα ήχου υψηλής απόδοσης και τα συστήματα ειδικών εφέ. Το κτήριο διαθέτει επίσης πλήρη και υπερσύγχρονο συνεδριακό εξοπλισμό και έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζει ζωντανές συνδέσεις εικόνας και ήχου μεταξύ διαφορετικών χώρων.

Κλασικά θεάματα και ό,τι νέο έχει να δώσει η διεθνής και εγχώρια παραγωγή συνθέτουν το μωσαϊκό των θεαμάτων που θα παρουσιάζονται στο «Θέατρον». Θα φιλοξενούνται καθιερωμένοι θίασοι, χορευτικά και μουσικά σύνολα παράλληλα με νέους καλλιτέχνες. Ιδιαίτερα η παράλληλη λειτουργία της μικρότερης αίθουσας αναμένεται να στεγάσει σύγχρονες παραστάσεις που απευθύνονται σε κοινό το οποίο στηρίζει στον τόπο μας τη θεατρική καινοτομία.

Το «Θέατρον» αναμένεται να προσελκύσει κοινό με θεατρική και πολιτιστική παιδεία που θα ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει ένα θεάμα με ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία. Στόχος όμως είναι να κερδίσει και τους νέους, οι οποίοι ανταποκρίνονται ιδιαίτερα σε πρωτοποριακές θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις που αξιοποιούν νεα εκφραστικά μέσα και τεχνικές.

Στην οδό Πειραιώς, ένα κομβικό σημείο στη ζωή της πόλης, πολλοί νέοι χώροι πολιτισμού αναπτύσσονται. Το «Θέατρον», μια πολλά υποσχόμενη υποδομή με ιδιαίτερη αισθητική στην κατασκευή συμπυκνώνει τη φιλοσοφία του «Ελληνικού Κόσμου» και από τις 20 Μαρτίου 2008 αναμένεται να μπει στο επίκεντρο των καλλιτεχνικών δρώμενων της πρωτεύουσας.