Τρίτο Διεθνές Συνέδριο «Πολιτισμική Σύγκλιση και Ψηφιακή Τεχνολογία»

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού διοργάνωσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού το 3o Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Πολιτισμική Σύγκλιση και Ψηφιακή Τεχνολογία» (http://ccdt.ime.gr/) από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου 2006 στο Πολιτιστικό του Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος». Η εναρκτήρια τελετή έγινε στο κατάμεστο φουαγιέ της «Θόλου» και οι εργασίες στο Κτήριο 7. Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξαν ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστος Φώλιας, ο Πρόεδρος του Συνεδρίου κ. Γιώργος Μητακίδης, Καθηγητής Παν. Πατρών και πρώην Διευθυντής του Ερευνητικού Προγράμματος «Τεχνολογίες της Κοινωνίας των Πληροφοριών» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ο κ. Στέλιος Χριστάκος, Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας».

Στόχος του Συνεδρίου ήταν να προβάλει ζητήματα που αφορούν τη χρήση και διάδοση της πολιτισμικής πληροφορίας μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας και τη διαμόρφωση ενός πλαισίου σύγκλισης και ανάδειξης των πολιτισμών. Επικεντρώθηκε στις εξής ενότητες:

«Πολιτισμός και Κοινωνία στην Ψηφιακή Εποχή»
Η συμβολή των νέων τεχνολογιών στην πολιτιστική επικοινωνία, η συμμετοχή πολιτιστικών φορέων σε εθνικά και διεθνή προγράμματα, συσχετισμοί μεταξύ επιστημονικών και κοινωνικών πτυχών της ψηφιακής τεχνολογίας, το ψηφιακό μέλλον του πολιτιστικού αποθέματος.

«Νεοπαγείς Θεωρίες και Πρακτικές για τη Δημιουργία Διαδραστικών Περιβαλλόντων Χρήστη»
Προηγμένες τεχνολογίες επικοινωνίας ανθρώπου-υπολογιστή, πρότυπες μέθοδοι διάδρασης, εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, φορετά υπολογιστικά συστήματα, περιβάλλοντα περιρρέουσας νοημοσύνης, πολυτροπικές διεπαφές χρήστη.

«Τέχνες και Ψυχαγωγία: Μια Σύντομη Ματιά στο Μέλλον»
Η ψηφιακή τεχνολογία ως μέσο δημιουργικής έκφρασης σε όλο το φάσμα εφαρμογής των τεχνών, της σχεδίασης και των μέσων, ο αντίκτυπος και η επιρροή της καλλιτεχνικής έκφρασης στην τεχνολογία, νέες μορφές διαδραστικής ψηφιακής ψυχαγωγίας.

Στην πρώτη συνεδρία, με προεδρεύοντα τον κ. Πάνο Κωνσταντόπουλο, Καθηγητή Πληροφορικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ομιλητές κατά σειρά παρουσίασης ήταν οι κύριοι: Αθανάσιος Γκαϊτατζής, Προϊστάμενος του τμήματος Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Θωμάς Μαυροφίδης, Ε.Τ.Ε.Π. στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Martin Howe, Αντιπρόεδρος SEOS Ltd. Ακολούθησε η διάλεξη του Καθηγητή κ. Adrian D. Cheok, Διευθυντή στο Mixed Reality Lab του National University of Singapore.

Η δεύτερη συνεδρία, με προεδρεύοντα τον κ. Κωνσταντίνο Γιαννάκη, περιλάμβανε ομιλίες των κ.κ.: Πάνου Τραχανιά, Καθηγητή στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ann Blandford, Διευθύντριας στο Director Interaction Centre του University College London, Σοφίας Τσεκερίδου, Επίκουρης Καθηγήτριας στο Athens Institute of Technology, και Nadia Magnenat-Thalmann, Διευθύντριας στο MIRALab / C.U.I., University of Geneva. Ακολούθησε διάλεξη του επίσημου ομιλητή του Συνεδρίου κ. Χρίστου Παπαδημητρίου, Καθηγητή στο University of California at Berkeley.

Η τρίτη συνεδρία, στην οποία προήδρευσε ο κ. Βαγγέλης Χριστοδούλου, Προϊστάμενος του Τμήματος Τρισδιάστατων Γραφικών και Κίνησης του ΙΜΕ, μίλησαν οι κ.κ.: Μάνθος Σαντοριναίος, Επίκουρος Καθηγητής Α.Σ.Κ.Τ., Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κέντρου για τον Ψηφιακό Πολιτισμό ΦΟΥΡΝΟΣ και του φεστιβάλ "Mediaterra", Νίκος Σουλακέλλης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και Blair Parkin, Managing Director, Visual Acuity Ltd. Ακολούθησε διάλεξη του Καθηγητή κ. Hiroshi Ishii, Επικεφαλής στο Tangible Media Group στο MIT Media Laboratory και ομιλίες των κ.κ.: Βαγγέλη Χριστοδούλου, Σοφίας Μυτιληναίου και Εύης Σαμπανίκου, από το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και Μίλτου Μανέτα, Καλλιτέχνη, ιδρυτή του "Neen Art Movement". Το Συνέδριο έληξε με ομιλία-παρουσίαση του Voltnoi, καλλιτέχνη οπτικοακουστικών μέσων.

Η συμμετοχή συνέδρων διεθνούς φήμης από το χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών και του πολιτισμού, η πρωτοτυπία των εισηγήσεων και η ανταπόκριση του κοινού από όλη την Ελλάδα επιβεβαιώνουν την επιτυχή διεξαγωγή του Συνεδρίου και το καθιερώνουν ως θεσμό για την ελληνική πραγματικότητα.