Παρουσία πλήθους επισήμων, ανθρώπων του πνεύματος και του πολιτισμού και φίλων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού άνοιξε τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου η αυλαία της «Θόλου», του νέου θεάτρου Εικονικής Πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου». Με προσμονή και ενθουσιασμό για το πρωτοποριακό, για τα παγκόσμια δεδομένα, εγχείρημα περισσότεροι από χίλιοι διακόσιοι επισκέπτες παρευρέθηκαν στα εγκαίνια.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του ΙΜΕ κ. Λάζαρος Εφραίμογλου καλωσορίζοντας τους επισκέπτες. Παρουσιάζοντας, στη συνέχεια, το έργο, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΜΕ κ. Δημήτρης Εφραίμογλου τόνισε χαρακτηριστικά: «Στη Θόλο δεν επιχειρούμε να δημιουργήσουμε φαντασμαγορικά εφέ κινηματογραφικών παραγωγών βιντεοπαιχνιδιών. Στις προβολές η Αρχαία Αγορά αναβιώνει με κάθε επιστημονική ακρίβεια και στη μέγιστη δυνατή λεπτομέρεια, δίνοντας στο κοινό τη δυνατότητα να περοηγηθεί σε όποιο σημείο επιθυμεί».

Τη μεγαλύτερη ανταμοιβή για τους ανθρώπους και τους συνεργάτες του ΙΜΕ, που εργάστηκαν σκληρά για περισσότερα από τρία χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθεί η «Θόλος», αποτέλεσαν τα ενθουσιώδη σχόλια όσων έζησαν την πρωτόγνωρη εμπειρία της εικονικής περιήγησης στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας. Αλλά και η δέσμευση όσων δεν πρόλαβαν -λόγω της μεγάλης προσέλευσης- να παρακολουθήσουν το «Δρώμενο στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας» ότι θα επανέλθουν.

Από τις πιο χαρακτηριστικές και συγκινητικές στιγμές της βραδιάς η -σπάνια- συνάντηση του νυν και του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ.κ. Κάρολου Παπούλια και Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, που τίμησαν με την παρουσία τους την πρώτη επίσημη προβολή στη «Θόλο».

Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων: ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Απόστολος Ανδρεουλάκος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και η κυρία Γιάννη Παπαθανασίου, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και η κυρία Ευάγγελου Αντώναρου, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων κ. Γιώργος Καραμπατσός, οι κύριοι Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Σίμος Κεδίκογλου, Βουλευτές της Ν.Δ., ο Πρέσβης των ΗΠΑ κ. Ries Charles, ο πρέσβης και η κυρία Γιάννη Κοραντή, ο πρέσβης και η κυρία Αχιλλέα Έξαρχου, ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, η νέα Δήμαρχος Ψυχικού κυρία Ειρήνη Κατσαρού, ο κ. Αχιλλέας Καραμανλής, ο Πρόεδρος του ΧΑΑ κ. Σπύρος Καπράλος, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο κ. Άνθιμος Θωμόπουλος και ο κ. Αλέξανδρος Σταύρου, Γεν. Δ/ντής Οικονομικών και Δ/ντής Γραμματείας της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, ο πρώην Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ο κ. Αλέξανδρος Σαμαράς, Πρόεδρος του Κολλεγίου Αθηνών, ο Καθηγητής Γιώργος Μητακίδης, ο κ. Κώστας Καρράς, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο κ. Μιχάλης Μεϊμάρης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, η κα Γιάννα Δεσποτοπούλου, Πρόεδρος των Special Olympics Hellas, ο Σύμβουλος Επκρατείας και η κυρία Φίλη Αρναούτογλου, ο Καθηγητής και η κυρία Κωνσταντίνου Μανάφη, ο κύριος και η κυρία Nicholas Egon. Επίσης, παρευρέθηκαν η Πρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης κα Ντόλλυ Γουλανδρή, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου Μπενάκη κ. Μαρίνος Γερουλάνος, ο Διευθυντής του Ευγενιδείου Ιδρύματος κ. Διονύσης Σιμόπουλος, ο Διευθυντής του Μουσείου Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής κ. Βλάσης Φρυσίρας, ο κ. Τάκης Μαυρωτάς, τεχνοκριτικός, και πλήθος άλλων προσωπικοτήτων και φίλων του Ιδρύματος.

 

Η «Θόλος» θα λειτουργεί πιλοτικά από τις 5 Δεκεμβρίου 2006 και κανονικά από τον Ιανουάριο του 2007. Πληροφορίες και το πρόγραμμα προβολών θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.tholos254.gr.