Το καλοκαίρι έφτασε απαιτητικό κι εμείς, δημιουργικοί και ανυπόμονοι, ανασκουμπωθήκαμε να το υποδεχτούμε. Προγραμματίσαμε, λοιπόν, για το Σάββατο 21 Ιουνίου μία εξόρμηση στον Aργοσαρωνικό, στην όμορφη Αίγινα. Μία ημερήσια εκδρομή εκεί όπου η θάλασσα, το φρέσκο ψάρι στην ακρογιαλιά, ένα ποτήρι δροσιστικός χυμός, ούζο ή κρασί θα μας φέρουν πιο κοντά και θα χαλαρώσουν τη χειμωνιάτικη ένταση της καθημερινότητας. Αφήσαμε τη μεγάλη μας εκδρομή στις ξεριζωμένες πατρίδες για το τέλος του καλοκαιριού, αρχές φθινοπώρου. Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε στη σελίδα των εκδηλώσεων.

Στον «Ελληνικό Κόσμο» έχουμε όμως και άλλες ετοιμασίες: Το γνωστό πλέον πρόγραμμα «Καλοκαίρι στην πόλη», που για τέταρτη συνεχή χρονιά περιμένει τους μικρούς του φίλους, ξεκινά στις 17 Ιουνίου και θα επαναλαμβάνεται κάθε δέκα ημέρες. Πρόκειται για ένα ευχάριστο και εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται καθημερινά στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος, επί δύο εβδομάδες για τρία δεκαήμερα. Μία εναλλακτική πρόταση απασχόλησης των παιδιών από πέντε έως δώδεκα ετών, για το διάστημα ανάμεσα στο κλείσιμο των σχολείων και τις διακοπές της οικογένειας. Το έμπειρο προσωπικό, με τις ιδέες, τον ενθουσιασμό και τη φαντασία του, δίνει το ερέθισμα στα παιδιά ώστε να μάθουν να περνούν το χρόνο τους δημιουργικά και ψυχαγωγικά. Ακριβώς όπως εννοούσαν την αγωγή της ψυχής οι αρχαίοι πρόγονοί μας: ως δημιουργία και μάθηση μέσα από το παιχνίδι και την καλλιέργεια των αισθήσεων. Το πρόγραμμα, γεμάτο από τις ενδιαφέρουσες δραστηριότητες του «Ελληνικού Κόσμου», δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να γνωρίσει τις πολιτιστικές μας ρίζες και να τις αξιοποιήσει προς όφελος της γενικότερης παιδείας του. Aνάλογα με την ηλικία του εντάσσεται σε μία ομάδα, όπου και μαθαίνει να συνεργάζεται, να γνωρίζει νέους φίλους και να μοιράζεται τη χαρά και την εμπειρία του. Μέσα από αυτή τη διαδικασία η γνώση της ιστορίας γίνεται παιχνίδι, το παιχνίδι γίνεται αγωγή και η αγωγή ολοκληρώνει τον άνθρωπο.

Aυτό το καλοκαίρι έχει μία ακόμη σημασία για μας: ταυτίζεται με την έναρξη των εργασιών για την επέκταση του «Eλληνικού Kόσμου». Το ένα κτήριο επί της οδού Πειραιώς κατεδαφίζεται για να δώσει τη θέση του στην επιβλητική «Θόλο» Εικονικής Πραγματικότητας. Οι στόχοι, λοιπόν, που βάζουμε κάθε φορά και η επιτυχία που έρχεται ως αποτέλεσμα των κόπων και των ιδεών μας μας δίνουν τα φτερά και ανανεώνουν τις δυνάμεις μας για να προχωράμε δημιουργικά και συλλογικά. Στην πορεία του έργου μας έχουμε εσάς συμπαραστάτες κι αρωγούς και γι' αυτό σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι, καλά... σχέδια και καλά... ταξίδια.

Μάγδα Χατζηδίνα

Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων IME