ΑΘΗΝΑ

ΠΡΩΤΕΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ

ΑΓΩΝΕΣ 1896

ΘΕΜΑΤΑ

ΣΥΜΒΟΛΑ

Στάδιο

Παρέλαση

Ύμνος

Γ. Αβέρωφ

Σ. Λούης

Σύμβολα

Σε κάθε εποχή οι άνθρωποι μαθαίνουν να επιβιώνουν κάτω από τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν και να επικοινωνούν με τους συγχρόνους τους. Τα σύμβολα είναι φορείς μηνυμάτων, στην κατανόηση των οποίων βασίζεται η μεταξύ τους επικοινωνία.

Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, λειτουργώντας ως σύμβολο, μάς πληροφορούν για τις κοινωνικές συνήθειες και τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων της εποχής εκείνης. Η διαδικασία της μάθησης και της επικοινωνίας περνάει μέσα από την κατανόηση των συμβόλων: εκείνων που προέρχονται από την Αρχαιότητα, όπως το αρχαίο στάδιο και το στεφάνι αγριελιάς, και εκείνων του 19ου αιώνα, όπως ο βασιλιάς, η μουσική, οι λόγοι.

Παράλληλα, η ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους δημιουργεί στη νέα κυβέρνηση την ανάγκη να νομιμοποιήσει την ισχύ της. Ο σχηματισμός μιας συγκεντρωτικής εξουσίας (βασιλιάς και επίσημη κυβέρνηση) αποτελεί καινούργια εμπειρία για χιλιάδες κατοίκους του ελληνικού κράτους, οι οποίοι έχουν διαφορετικά ήθη και έθιμα, διαφορετικό τρόπο σκέψης και διαφορετική κουλτούρα. Οι νέες πολιτικές αρχές πρέπει να γίνουν αποδεκτές και να υποστηριχτούν από διαφορετικές ομάδες ανθρώπων. Έτσι, πρέπει να δημιουργήσουν μια καινούργια γλώσσα που να είναι κατανοητή και αποδεκτή από όλους.

Επιπρόσθετα, η νέα κατάσταση δημιουργεί νέες έννοιες, όπως αυτή του πολίτη. Οι νέες αρχές πρέπει να επικοινωνήσουν με τους κατοίκους του ελληνικού κράτους, χρειάζεται να τους κάνουν να συνειδητοποιήσουν ότι είναι πολίτες ενός κράτους. Για να πετύχουν αυτό το σκοπό, πρέπει να ανακαλύψουν μεθόδους που θα τους επιτρέψουν να ομογενοποιήσουν τους διαφόρους τρόπους ζωής και σκέψης. Η συμμετοχή σε καινούργιες εμπειρίες, σχεδιασμένες από μια κυρίαρχη εξουσία, είναι μια πολύ πρόσφορη μέθοδος. Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί η ενοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς και η οργάνωση αθλητικών αγώνων, που όχι μόνο βοηθάει στη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας αλλά και στην κατανόηση των καινούργιων εννοιών.

Ο βασιλιάς γίνεται το σύμβολο του εθνικού κράτους, αναπαρίσταται ως ο πατέρας του έθνους και τελικά ταυτίζεται με αυτό. Είναι το κύριο σύμβολο των αρχών, το πρώτο που πρέπει να γίνει κατανοητό και αποδεκτό από το λαό. Μέσω αυτής της διαδικασίας οι άνθρωποι μαθαίνουν να υπακούνε σε μια κοινή κεντρική εξουσία: το ελληνικό κράτος. Επομένως, ήταν αναμενόμενο να παίξει κεντρικό ρόλο στην τελετή έναρξης ενός πολύ σημαντικού γεγονότος, όπως ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, κηρύσσοντας την έναρξή τους.

Η ατομική συνεισφορά υπήρξε σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία των Αγώνων. Κάποιοι συμμετείχαν στη σύλληψη της ιδέας της αναβίωσης, άλλοι ανέλαβαν την κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων και τη χρηματοδότηση της πρώτης σύγχρονης διοργάνωσής τους και άλλοι έλαβαν μέρος σε αυτούς ως αθλητές. Πιστοί στο πνεύμα της ευγενούς άμιλλας και στα Ολυμπιακά ιδεώδη, ο Ευαγγέλης Ζάππας, ο Δημήτριος Βικέλας και ο Γεώργιος Αβέρωφ υπήρξαν οι πρωτεργάτες στην αναβίωση των σύγχρονων Αγώνων, στους οποίους και διακρίθηκαν σημαντικοί Έλληνες αθλητές, όπως ο Σπύρος Λούης και ο Κωστής Τσικλητήρας.

 

Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες:
Από την Αθήνα του 1896 στην Αθήνα του 2004

Τοπογραφία:
Σύντομη περιγραφή των μνημείων στην αρχαία Ολυμπία

3D αναπαραστάσεις:
Oρισμένα από τα σημαντικότερα κτήρια της αρχαίας Ολυμπίας σε τρισδιάστατη απεικόνιση.

VRML:
Tρισδιάσταση αναπαράσταση του ναού του Δία στην αρχαία Ολυμπία.

Άλλοι αγώνες:
Σύντομη αναφορά σε άλλους γνωστούς αγώνες στην αρχαία Ελλάδα

Σε πρώτο πρόσωπο:
Ο νεαρός Αρίστωνας περιγράφει τη δική του εμπειρία στους Ολυμπιακούς αγώνες

Βάση Ολυμπιονικών:
Κατάλογος Ολυμπιονικών ανά αγώνισμα και Ολυμπιάδα

Ενδεικτικές πηγές

Βιβλιογραφία