ΑΘΗΝΑ

ΠΡΩΤΕΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ

ΑΓΩΝΕΣ 1896

1η ημέρα

2η ημέρα

3η ημέρα

4η ημέρα

5η ημέρα

6η ημέρα

7η ημέρα

8η-10η ημέρα

ΘΕΜΑΤΑ

ΣΥΜΒΟΛΑ

1-3 Απριλίου 1896: 8η, 9η και 10η ημέρα των αγώνων

1 Απριλίου 1896

Σφοδρός άνεμος φυσούσε, σηκώνοντας πυκνά σύννεφα σκόνης. Εξαιτίας του καιρού, ματαιώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των προγραμματισμένων αγώνων.

Το πρόγραμμα ανέφερε: δωδεκάωρο ποδηλατικό αγώνα αντοχής στο ποδηλατοδρόμιο, αγώνα λεμβοδρομιών και κωπηλασίας στο Φάληρο, αγώνες κωπηλασίας πολεμικών λέμβων και το βράδυ φωταγώγηση της Ακρόπολης. Λόγω του καιρού πραγματοποιήθηκαν μόνο οι ποδηλατικοί αγώνες.

 

Ποδηλατοδρομίες

Νικητής των αγώνων είναι ο Αυστριακός Adolf Schmal.

 

2 Απριλίου 1896

Πρόκειται για τη χειρότερη ημέρα από ολόκληρο το δεκαήμερο των Αγώνων. Ήταν κρύα, συννεφιασμένη, με αέρα και βροχή. Κατά το πρόγραμμα, είχε οριστεί να γίνει μετά το μεσημέρι η ανακήρυξη και στέψη των νικητών στο Στάδιο.

 

3 Απριλίου 1896

Η σεμνή και έξοχη τελετή της ημέρας αυτής άφησε τις ζωηρότερες και πιο ευχάριστες εντυπώσεις σε όλους τους παρευρισκομένους. Το Στάδιο άρχισε από τις πρωινές ώρες να έχει την επιβλητική όψη των πρώτων ημερών και ο συνωστισμός στην περιοχή ήταν αφόρητα μεγάλος.

Μετά την άφιξη της βασιλικής οικογενείας, δόθηκε η άδεια στα πλήθη που περίμεναν έξω από τα προπύλαια να μπουν χωρίς εισιτήριο και έτσι το Στάδιο γέμισε ασφυχτικά. Σ' ένα τραπέζι στ' αριστερά του βασιλιά βρίσκονταν τα έπαθλα, κλωνάρι από αγριελιά από την ιερή Άλτη, κλωνάρι δάφνης, τα διπλώματα μέσα σε μακριούς ασπρογάλαζους κυλίνδρους και τα μετάλλια, αργυρό για τον πρώτο νικητή και χάλκινο για το δεύτερο.

Μετά την απονομή των βραβείων, έγινε στο Στάδιο η παρέλαση των Ολυμπιονικών. Με τον αλυτάρχη κ. Μάνο στην κεφαλή, οι πρώτοι και οι δεύτεροι ολυμπιονίκες, με τα στεφάνια τους από αγριελιά και δάφνη στο χέρι, παρέλαυναν με αργό βήμα γύρω από το στίβο υπό τα ενθουσιώδη εμβατήρια των παραταγμένων μουσικών.

Στο τέλος της παρέλασης, ο βασιλιάς αναφώνησε μεγαλόφωνα:

"Κηρύττω την λήξιν των πρώτων Διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων".
[Beck, Ch. (εκδ.), Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, 776 π.Χ.-1896, Αθήνα 1896, σελ. 54].

Και μετά τις τελευταίες ζητωκραυγές, το πλήθος άρχισε να αποχωρεί. Τότε δημιουργήθηκε μια αυθόρμητη διαδήλωση. Ολόκληρο το πλήθος, μαζί με τα μέλη του Δωδεκαμελούς Συμβουλίου και με το Φιλήμονα επικεφαλής, με τις φιλαρμονικές και τις σημαίες των διαφόρων κρατών να προπορεύονται, προχώρησε προς τα Ανάκτορα και ζήτησε φωνάζοντας να εμφανιστεί ο διάδοχος, ο οποίος βγήκε στα προπύλαια. Αφού μίλησαν αντιπρόσωποι διαφόρων οργανώσεων, το πλήθος διαλύθηκε.

Το βράδυ φωταγωγήθηκε ξανά με πυρσούς η Ακρόπολη, ενώ τα πλοία που βρίσκονταν στον Πειραιά χρησιμοποίησαν τους προβολείς τους για να φωτίσουν τον αττικό ουρανό, κλείνοντας με το θεαματικό αυτό τρόπο τους Αγώνες.

 

Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες:
Από την Αθήνα του 1896 στην Αθήνα του 2004

Τοπογραφία:
Σύντομη περιγραφή των μνημείων στην αρχαία Ολυμπία

3D αναπαραστάσεις:
Oρισμένα από τα σημαντικότερα κτήρια της αρχαίας Ολυμπίας σε τρισδιάστατη απεικόνιση.

VRML:
Tρισδιάσταση αναπαράσταση του ναού του Δία στην αρχαία Ολυμπία.

Άλλοι αγώνες:
Σύντομη αναφορά σε άλλους γνωστούς αγώνες στην αρχαία Ελλάδα

Σε πρώτο πρόσωπο:
Ο νεαρός Αρίστωνας περιγράφει τη δική του εμπειρία στους Ολυμπιακούς αγώνες

Βάση Ολυμπιονικών:
Κατάλογος Ολυμπιονικών ανά αγώνισμα και Ολυμπιάδα

Ενδεικτικές πηγές

Βιβλιογραφία