Επιτρέψτε μου να σας συστηθώ. Ονομάζομαι Κάρολος Ροβέρτος Δαρβίνος, αν και είμαι γνωστός απλώς ως Δαρβίνος. Έτσι μπορείτε να με αποκαλείτε κι εσείς. Και σίγουρα, ακόμη κι αν είστε πολύ μικροί, θα με ακούσετε αργότερα στη σχολική ζωή σας και όχι μόνο.

Έχω τόσα να σας πω για τη ζωή μου, που βιάζομαι να αρχίσω. Γεννήθηκα σε μια επαρχία της Αγγλίας και ως μαθητής ήμουν μάλλον μέτριος. Να φανταστείτε ότι τρελαινόμουν να συλλέγω σκαθάρια και έντομα από τον κήπο μου, παρά να διαβάζω! Τόσο που ο πατέρας μου μου έλεγε: «Θα είσαι η ντροπή του εαυτού σου και της οικογένειάς μας». Ευτυχώς που δεν πίστεψα στα λόγια του, γιατί ποιος ξέρει πώς θα είχα εξελιχθεί. «Εξελιχθεί;» Αυτή είναι η λέξη που θα σημαδέψει τη ζωή μου... αλλά και τη δική σας. Λοιπόν, όπως σας έλεγα, δεν ήμουν και τόσο καλός μαθητής. Και στις δύο σχολές που πήγα δεν τα κατάφερα, ώσπου... ώσπου ένα ταξίδι έφερε τα πάνω κάτω!

Το πλοίο «Μπιγκλ», που σημαίνει «ανιχνευτής», με ταξίδεψε πέντε χρόνια στη Νότιο Αμερική και στον Ειρηνικό Ωκεανό. Κι ενώ όλο το πλήρωμα ερευνούσε την ακτή, εγώ περνούσα το χρόνο μου παρατηρώντας και συλλέγοντας χιλιάδες δείγματα εξωτικών φυτών και ζώων που συναντούσα. Ίσως και να τους φαινόμουν πολύ παράξενος. Μα δε με ένοιαζε. Πάνω απΆ όλα η περιέργειά μου για τη φύση. Μια περιέργεια που μου προκάλεσε ένα μυστηριώδες ερώτημα: Πώς γίνεται τόσα πολλά ζώα, που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, να μοιάζουν μεταξύ τους; Το μεγαλύτερο όμως μυστήριο παρέμενε χωρίς απάντηση! Η ίδια η ζωή! Μια σειρά ερωτημάτων βασάνιζαν καιρό το μυαλό μου. Πώς εξελίσσονται τα είδη πάνω στη Γη; Εξαφανίζονται ως αποτέλεσμα φυσικών καταστροφών ή αλλάζουν και με ποια διαδικασία; Ποια είναι η καταγωγή του ανθρώπου;

Ποιος θα το 'λεγε ότι θα ολοκλήρωνα το ταξίδι μου χωρίς απαντήσεις; Στα επόμενα πέντε χρόνια όμως δούλεψα τα ερωτήματα αυτά στο μυαλό μου, παρατήρησα, έψαξα, έκανα πειράματα και κατέληξα στη συγγραφή ενός βιβλίου με τίτλο «Η εξέλιξη των ειδών». Δε σας το κρύβω ότι έγινε ανάρπαστο. Να φανταστείτε ότι εξαντλήθηκε από την πρώτη κιόλας μέρα που κυκλοφόρησε.

Στο βιβλίο αυτό χρωστάω και τη φήμη μου. Αλλά μιας και θα σας είναι αρκετά δύσκολο να το διαβάσετε, σας προσκαλώ να δείτε μια τρισδιάστατη ταινία στη «Θόλο» με θέμα τη ζωή και τις ιδέες μου. Γιατί μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις!

Ραντεβού λοιπόν στον «Ελληνικό Κόσμο», για να μπορέσουμε να ξεδιαλύνουμε μαζί το μυστήριο της ζωής!