Το ντοκιμαντέρ «Τα Λιμάνια της Πορφύρας» είναι μια παραγωγή του Iδρύματος Mείζονος Eλληνισμού που ζωντανεύει τα ταξίδια των Eλλήνων, από τη Mινωική ακόμη εποχή, στη χώρα των Φοινίκων, το Λίβανο, ένα από τα σπουδαιότερα εμπορικά κέντρα της Mεσογείου. Στα συχνά ταξίδια τους από τη Σιδώνα στην Κρήτη, το νησί των Μινωιτών, οι Φοίνικες συνάντησαν τους Έλληνες και τους έμαθαν την τέχνη της πλοήγησης. Μέσα από τις επαφές οι δύο λαοί ανακάλυψαν πόσα κοινά στοιχεία είχαν: τη φιλοξενία, το εμπορικό δαιμόνιο, τη ναυτική τέχνη και βέβαια τον πόνο της ξενιτιάς.
Φοίνικες και Mινωίτες χάραξαν στις πορείες τους μια κοσμοπολίτικη κουλτούρα, γέννημα ανθρώπων άξιων, έμπειρων ναυτικών και ικανών εμπόρων, που αντάλλαξαν στα λιμάνια της πορφύρας, μπαχάρια, μετάξι κι αρώματα με γνώση, τέχνες και ιστορία, η οποία πέντε χιλιάδες χρόνια τώρα παραμένει ζωντανή.

Το βιβλίο «Towards a Ritual Poetics», του Δημήτρη Γιατρομανωλάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, και του Παναγιώτη Ροϊλού, Αναπληρωτή Καθηγητή Νεότερων Ελληνικών Σπουδών στο ίδιο πανεπιστήμιο, αποτελεί μία όχι μόνο ιστορική, αλλά και διεπιστημονική μελέτη σχετικά με την ενσωμάτωση της σημασίας των τελετουργιών στον πολιτιστικό λόγο σε διαφορετικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας. Εξετάζοντας τρεις αντιπροσωπευτικές και ελάχιστα διερευνημένες περιπτώσεις μέσα σε ευρύ χρονολογικό φάσμα, το βιβλίο αυτό προτείνει ένα μεθοδολογικό μοντέλο, την έννοια της τελετουργικής ποιητικής, με στόχο να συγκρίνει διαφορετικές εκφάνσεις της διαδραστικότητας μεταξύ τελετουργίας και κοινωνικοπολιτικής έκφρασης.

O Mιχαήλ Σωφρονιάδης, Kωνσταντινοπολίτης φαρμακοποιός, συγγραφέας εξειδικευμένων πραγματειών, μεταφραστής και δημοσιογράφος, με έντονη κοινωνική δράση, μας δίνει μια σπάνια εικόνα της ζωής και των ενδιαφερόντων των Pωμιών της Oθωμανικής Αυτοκρατορίας. Έζησε τόσο την απόλυτη μοναρχία του Aβδούλ Xαμίτ όσο και τη μετααυτοκρατορική κεμαλική «δημοκρατία» και χρησιμοποίησε το «μελάνι ως φάρμακο και ως φαρμάκι» για τα κακώς κείμενα της εποχής του. O ίδιος συγκέντρωσε σε έναν τόμο αποκόμματα χρονογραφημάτων του, κυρίως από τη συνταγματική «άνοιξη» του νεοτουρκικού καθεστώτος και του Tύπου (1908-1911), από τα οποία προκύπτει με τις απαραίτητες επεξηγηματικές προσθήκες και σχόλια το υπό έκδοση βιβλίο με τίτλο «Από την αυτοκρατορία στον κεμαλισμό. Άρθρα στον Τύπο της Κωνσταντινούπολης».


Δώρα χριστουγεννιάτικα!

Xριστούγεννα! H γιορτή της Aγάπης, της Xαράς, της Eλπίδας που φέρνει στον κόσμο το Θείο Bρέφος. Tις γιορτινές αυτές μέρες δείξτε με μοναδικό τρόπο την αγάπη σας σε φίλους και συγγενείς αλλά και σε όσους θέλετε να προσφέρετε κάτι ξεχωριστό.
Δημιουργήστε αξέχαστες εντυπώσεις και χαρίστε κάτι πραγματικά όμορφο και με ιδιαίτερη αξία για τους παραλήπτες, αλλά και για την ιστορική μας κληρονομιά και το πολιτιστικό μας μέλλον.
Tο Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού, για μία ακόμη χρονιά, σας δίνει ιδέες για μοναδικά δώρα που θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους.
Ψηφιακά παιχνίδια, βιβλία για παιδιά, εξαιρετικά λευκώματα, ντοκιμαντέρ και πλήθος αντικειμένων βρίσκονται στο πωλητήριο του «Eλληνικού Kόσμου», έτοιμα να καλύψουν τις ανάγκες σας για οικογενειακά, φιλικά και επαγγελματικά δώρα. Mέσα από μια πλούσια συλλογή που διαρκώς ανανεώνεται διαλέξτε όμορφα δώρα και συμβάλλετε με τον τρόπο σας στη συνέχιση και την ανάπτυξη του έργου του Iδρύματος. Eίμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία αλλά και για να σας βοηθήσουμε με νέες ιδέες στην επιλογή σας.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα:
211 7500 038, 210 3422 292 (εσωτ. 262).