Τα πολυμέσα (multimedia) αποτελούν πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης εκπαιδευτικής διαδικασίας. O συνδυασμός πολλών μέσων επικοινωνίας όπως είναι η εικόνα, ο ήχος, το ψηφιακό βίντεο, τα τρισδιάστατα γραφικά και τα κινούμενα σχέδια (animation) αυξάνουν τη μεταδοτικότητα και το βαθμό αφομοίωσης της πληροφορίας, ενώ καθιστούν την εκπαιδευτική εμπειρία ευχάριστη και πολλές φορές ψυχαγωγική. Επιπλέον, η προσθήκη διάδρασης (interactivity), ένα είδος διαλόγου μεταξύ ανθρώπου και υπολογιστή, δίνει στο χρήστη την αίσθηση ότι καθορίζει ο ίδιος την εξέλιξη της επικοινωνιακής διαδικασίας και δεν είναι απλός παρατηρητής.

Το εργαστήριο Πολυμέσων του ΙΜΕ αποτελείται από μια ομάδα δημιουργικών ανθρώπων, που έχει αναλάβει το έργο της υλοποίησης εκπαιδευτικών διαδραστικών εφαρμογών. Aπαρτίζεται από γραφίστες, που είναι υπεύθυνοι για την αισθητική αρτιότητα της εφαρμογής, σχεδιαστές τρισδιάστατων γραφικών και κίνησης, ειδικούς στην επεξεργασία ήχου και κινούμενης εικόνας (video), καθώς και προγραμματιστές, οι οποίοι ενοποιούν τα μέσα που συνθέτουν μία διαδραστική εφαρμογή, ώστε το τελικό προϊόν να είναι τεχνικά και λειτουργικά αξιόπιστο.

Tο πληροφοριακό περίπτερο (infokiosk) του Iδρύματος, για τους επισκέπτες του "Eλληνικού Kόσμου".

Mέσα από τις εφαρμογές πολυμέσων, το Ίδρυμα φιλοδοξεί αρχικά να παρουσιάσει το τεράστιο ερευνητικό έργο που έχει παραγάγει, αλλά και - στο πλαίσιο των γενικότερων στόχων του - να προβάλει την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας με τεχνολογικά προηγμένες μεθόδους. Σε συνεργασία, λοιπόν, με τα υπόλοιπα προγράμματα Ψηφιακών Παραγωγών του Iδρύματος (Διαδίκτυο, Τρισδιάστατα Γραφικά, Εικονική Πραγματικότητα, Εκδόσεις), με τα προγράμματα Διαχείρισης Πολιτισμικής Πληροφορίας (ιστορική έρευνα, τεκμηρίωση, κ.ά.), αλλά και με ανεξάρτητους δημιουργούς (μουσικούς, σκιτσογράφους κλπ.), δημιουργούνται παραγωγές που προάγουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους στόχους και τα οράματα του ΙΜΕ.
Η αρχική οθόνη του εκπαιδευτικού παιχνιδιού «Το Mονοπάτι της Γνώσης Π Προορισμός Ελληνική Iστορία».

Mία από τις εφαρμογές της τεχνολογίας των πολυμέσων είναι η δημιουργία διαδραστικών παρουσιάσεων με ενημερωτικό και άλλες φορές ψυχαγωγικό χαρακτήρα, που συνοδεύουν προγράμματα και δραστηριότητες του Πολιτιστικού Κέντρου του Iδρύματος «Ελληνικός Κόσμος». Tέτοια παραδείγματα ενημερωτικών διαδραστικών παρουσιάσεων είναι τα πληροφοριακά περίπτερα (infokiosk) για το έργο του Ιδρύματος και για την Eικονική Πραγματικότητα, καθώς και ένα διαδραστικό έκθεμα Εικονικής Πραγματικότητας που είναι εγκατεστημένο στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αναζητώντας το Υγρό Χρυσάφι».

H προσπέλαση των πληροφοριών στις παρουσιάσεις αυτές γίνεται μέσα από ένα απλό και εύχρηστο διαδραστικό περιβάλλον. Παράλληλα, το εργαστήριο αναπτύσσει διαδραστικές εφαρμογές, όπως για παράδειγμα τα παιχνίδια «400+0 Ερωτήσεις» και «Η Τέχνη του Αργαλειού», που είναι εγκατεστημένα έξω από την έκθεση «Κρόσσια, Χιτώνες, Ντουλαμάδες, Βελάδες - 4000 Χρόνια Ελληνικής Φορεσιάς» και απευθύνονται στους μικρούς επισκέπτες της έκθεσης. Ωστόσο, ο βασικότερος στόχος του εργαστηρίου είναι να προσφέρει στους μαθητές, στους νέους ανθρώπους Πκαι γενικά σε κάθε ενδιαφερόμενοΠ την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, έχουν δημιουργηθεί οι διαδραστικοί δίσκοι «Ιστορικά και Γλωσσικά Μνημεία του Πολιτισμού μας» και «Το Μονοπάτι της Γνώσης - Προορισμός Ελληνική Ιστορία», το οποίο περιέχει το έργο του IME «Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο» και διατίθεται προς πώληση σε δύο CD-ROM. Σύντομα θα κυκλοφορήσει και ο διαδραστικός δίσκος «Κρόσσια, Χιτώνες, Ντουλαμάδες, Βελάδες - 4000 Χρόνια Ελληνικής Φορεσιάς», που βασίζεται στην ομώνυμη έκθεση και περιέχει πλούσιο οπτικό υλικό.

Πρόσφατα, στην προσπάθειά του να προσεγγίσει τους μικρούς φίλους του ΙΜΕ, το εργαστήριο προέβη στη δημιουργία μιας «οικογένειας χαρακτήρων», οι οποίοι θα πρωταγωνιστούν σε μια σειρά παραγωγών για παιδιά. Oι κεντρικοί ήρωες Ιάσων και Δανάη, δύο αδέλφια του γυμνασίου και του δημοτικού αντίστοιχα, και η παρέα τους πρωταγωνιστούν στον πρώτο διαδραστικό δίσκο της σειράς με τίτλο «Μυστήριο στην Αρχαία Μίλητο». Σε αυτό το διαδραστικό δίσκο τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να ψυχαγωγηθούν, ενώ ταυτόχρονα, και μέσα από ένα παιχνίδι όπου καθοδηγούν τους ήρωες, μαθαίνουν ενδιαφέροντα στοιχεία για την αρχαία Μίλητο και τη ζωή των αρχαίων Ελλήνων γενικότερα.
O Ιάσονας και η Δανάη με το Φρίξο και τον Τηλέμαχο έτοιμοι για μαγικά ταξίδια και έντονες περιπέτειες.

Στα μελλοντικά σχέδια του εργαστηρίου είναι η έκδοση μιας τριμηνιαίας παιδικής εφημερίδας, η οποία θα περιέχει πολιτιστικά και ιστορικά θέματα, εκπαιδευτικές ενότητες, πλήθος παιχνίδια και γρίφους. Επιπλέον, μέσα από τις σελίδες του παιδικού κόμβου www.imeakia.gr οι μικροί μας φίλοι θα μπορούν να ενημερώνονται για όλες τις εκδόσεις του IME και για τα παιδικά προϊόντα του πωλητήριου, αλλά και να γίνουν μέλη του παιδικού συλλόγου «IMEάκια», αποκτώντας το προνόμιο να λαμβάνουν προσκλήσεις για ειδικές εκδηλώσεις. Επίσης, άμεσα θα ξεκινήσει και η υλοποίηση δύο νέων διαδραστικών δίσκων με θέματα το Μέγα Αλέξανδρο και την ιστορία του ελληνικού νομίσματος.
H πρώτη παιδική εφημερίδα του IME για τους μικρούς του φίλους.

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού αναδεικνύει τον ελληνικό πολιτισμό και την παράδοση και κάθε προσπάθεια του εργαστηρίου Πολυμέσων συμβάλλει στην πραγματοποίηση των στόχων αυτών, δημιουργώντας παραγωγές που απευθύνονται σε νέους αλλά και σε ευρύτερο κοινό.

KAΛOKAIPI ΣTHN ΠOΛH BPABEYΣH TOY IME MIA MEPA... ...EIΠAN ΣYΛΛOΓOΣ ΦIΛΩN EKΔHΛΩΣEIΣ ΠAPAΓΩΓEΣ EΠIΣTPOΦH