Όπως την άνοιξη περιμένουμε όλοι μας τα χελιδόνια - και είναι αλήθεια ότι έγιναν κι αυτά ακριβοθώρητα στην πόλη μας - κάθε καλοκαίρι περιμένουμε στο Πολιτιστικό μας Κέντρο τα δικά μας «πετούμενα», χελιδόνια, αηδόνια, καρδερίνες, σπίνους και κάθε λογής παρόμοιες φωνούλες που βγάζουν τα μικρά παιδιά όταν συγκεντρώνονται και εκφράζουν τη χαρά τους. Είναι τα παιδιά που μετέχουν στο πρόγραμμα «Καλοκαίρι στην πόλη» που διοργανώνουμε στον «Ελληνικό Kόσμο». Είναι τα παιδιά που μετέχουν στο πρόγραμμα «Καλοκαίρι στην πόλη» που διοργανώνουμε στον «Ελληνικό Kόσμο». Το πρόγραμμα το ξεκινήσαμε πέρσι πρώτη φορά και μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε, αφού εξυπηρετεί τόσο πολύ την οικογένεια, καθιερώθηκε και για τα επόμενα καλοκαίρια. Μόλις κλείσουν τα σχολεία και αρχίζει να διαφαίνεται το πρόβλημα της δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών μας, το «Καλοκαίρι στην πόλη» αποτελεί την ιδανικότερη λύση. Παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών έρχονται καθημερινά για δέκα μέρες στον «Eλληνικό Kόσμο» από τις 9.00 έως τις 15.00. Τα παιδιά χωρίζονται ανάλογα με την ηλικία τους σε ομάδες των δέκα ατόμων. Μαθαίνουν να λειτουργούν σ' αυτό το πλαίσιο και να μοιράζονται τη δουλειά. Κάθε ομάδα καθοδηγείται από μία μουσειοπαιδαγωγό έμπειρη, με πολλή όρεξη και αγάπη στην ενασχόλησή της με αυτή την τρυφερή ηλικία. Με τις δυνατότητες που τους δίνει το εύρος του προγράμματος, κάθε μέρα τους περνά διαφορετικά. Αξιοποιούν δημιουργικά το κέφι, τη φαντασία και την ενεργητικότητά τους. Μέσα από το παιχνίδι ανακαλύπτουν την ιστορία και την παράδοσή μας. Μαθαίνουν τη χρήση των υπολογιστών και τη λειτουργία του Διαδικτύου.


Bοηθούν στην προετοιμασία του προγεύματός τους, που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα μαζί με το γεύμα. Στο τέλος κάθε δεκαημέρου, το πρόγραμμα κλείνει με μια γιορτούλα, που τα ίδια τα παιδιά ετοιμάζουν μέσα από θεατρικά δρώμενα, χειροτεχνίες, κατασκευές κ.ά.

Έκπληξη δοκιμάζουν οι γονείς, που ξέρουν το παιδί τους μοναχικό, να μη φεύγει εύκολα από κοντά τους, τώρα να έρχεται με τόση χαρά και να συμπεριφέρεται έτσι που δεν το έχουν ξαναδεί. Mέσα από τα καθημερινά σχόλιά τους επιβραβεύουν τη σημαντική αυτή προσπάθεια, που γίνεται για να αποτραβήξει το παιδί από την κακής ποιότητας τηλεθέαση, την αδράνεια, τη μοναχικότητα. Τα «τιτιβίσματά» τους είναι η φωνή της χαράς, της ικανοποίησης, της δημιουργίας. Στα στιγμιότυπα του προγράμματος που παραθέτουμε βλέπετε κι εσείς την ευχαρίστηση που νιώθουν τα παιδιά όταν ζουν, παίζουν και δημιουργούν με όλες τις αισθήσεις και τις νοητικές τους δυνατότητες, σ' έναν κόσμο που τα εμπνέει, τα παροτρύνει και τα σέβεται.


'Aννα Tσάγκαρη

Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων IME

BPABEYΣH TOY IME MIA MEPA... EPΓAΣTHPIO ΠOΛYMEΣΩN ...EIΠAN ΣYΛΛOΓOΣ ΦIΛΩN EKΔHΛΩΣEIΣ ΠAPAΓΩΓEΣ EΠIΣTPOΦH