Η 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων. Με την κίνηση αυτή ο σύγχρονος άνθρωπος θέλει να δηλώσει την αναγνώρισή του για την προσφορά των Μουσείων στην καθημερινή του ζωή. Τα Μουσεία κρατούν άσβεστη τη Μνήμη της πορείας του, της εξέλιξης των επιτευγμάτων του, των μορφών της κοινωνικής του δομής.
Μέσα από τα έργα της δημιουργίας του σε κάθε εποχή, σε κάθε χώρα, σε κάθε φυλή και έθνος γνωστοποιείται στους νεότερους η αλληλουχία, η αρχή, η αφετηρία του νου και της φαντασίας του. Αποκωδικοποιείται η ανάγκη έκφρασης, που είναι πάντα η ίδια και μορφοποιείται διαφορετικά ανάλογα με τις συνθήκες που την περιβάλλουν. Η τέχνη ως ιέρεια της Μνημοσύνης του, μέσα απ' όλα τα είδη της, δίνει την ομορφιά και τη συγκίνηση των αισθήσεων, τη μέθεξη και την ευφορία της ψυχής. Αυτής της ψυχής που «φθάνει να την κρατήσουμε και θα τα νικήσουμε όλα!», όπως μας βεβαιώνει ο ποιητής Γ. Σεφέρης.

Εμείς στο ΙΜΕ ζούμε καθημερινά την έκφραση της ανάγκης αυτής για Μνήμη του ανθρώπου και Έμπνευση για τα επόμενα βήματά του. Μας το εκδηλώνουν με χιλιάδες τρόπους όλοι οι επισκέπτες μας, μικροί και μεγάλοι μαθητές με τον αυθορμητισμό τους και οι διψασμένοι για μια άλλη ποιότητα ζωής ενήλικοι.
Παραθέτω σ' αυτό το σημείο ορισμένα από τα σχόλια των επισκεπτών του «Eλληνικού Kόσμου»: «Κάθε επίσκεψη είναι πηγή γνώσης και έμπνευσης», «σας ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας δώσατε να συναντήσουμε την Αρχαία Ελλάδα», «και ξαφνικά βρεθήκαμε στο παρελθόν... και ζήσαμε μια εμπειρία διαφορετική... και τ' απομεινάρια ενός αρχαίου πολιτισμού πήραν ζωή και υψώθηκαν μπροστά στα μάτια μας θυμίζοντάς μας το παλιό τους μεγαλείο, αλλά και ό,τι σήμερα ακόμα είναι εδώ... Για όλα αυτά σας ευχαριστούμε... και συνεχίστε γιατί το έχουμε ανάγκη..!»
Mε αφορμή την Ημέρα των Μουσείων, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, από κοινού με το Σύλλογο Φίλων, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, που είναι φέτος το τιμώμενο Μουσείο της Ευρώπης. Mνήμη ζωντανή, λοιπόν, για να υπάρχει φως και δουλειά στο μέλλον.


'Αννα Tσάγκαρη

Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων IME

KOPYΦAIA TIMH MIA MEPA... TPIΣΔIAΣTATA ΓPAΦIKA ...EIΠAN ΣYΛΛOΓOΣ ΦIΛΩN EKΔHΛΩΣEIΣ ΠAPAΓΩΓEΣ EΠIΣTPOΦH