English  
 
     
 

Μνημεία του λιμανιού
Μεγάλο Μνημείο στο Λιμάνι των Λεόντων

Τη νοτιοδυτική προκυμαία του Λιμανιού των Λεόντων την κοσμούσαν δύο επιβλητικά μαρμάρινα μνημεία: το Mεγάλο Μνημείο (1ος αι. π.Χ.) και το Μικρό Μνημείο (1ος αι. μ.Χ.). Το Μεγάλο Μνημείο του λιμανιού βρισκόταν μπροστά από τη δυτική πτέρυγα της στοάς του λιμανιού. Aποτελούνταν από τέσσερα επάλληλα τμήματα και το συνολικό ύψος του έφτανε περίπου τα 18 μ.

Η δομή του κατώτερου τμήματος ακολουθεί τη μορφή μιας τυπικής αφιερωματικής εξέδρας. Πάνω σε μία κυκλική κρηπίδα, με τέσσερις αναβαθμούς και διάμετρο περίπου 10 μ., χτίστηκε βάθρο ορθοστατών με έντονα κοίλες πλευρές και επίστεψη κυματίων. Tη βάση του περιέτρεχε μαρμάρινο θρανίο πλάτους 0,37 μ. Πάνω από την επίστεψη των ορθοστατών εδραζόταν ένα δεύτερο τριγωνικό βάθρο, οι καμπύλες πλευρές του οποίου κοσμούνταν από ρηχό ανάγλυφο με παραστάσεις ιχθυοκενταύρων και δελφινιών και απέληγαν σε ολόγλυφα διαμορφωμένες πλώρες πλοίων.

Ακολουθούσε ένα τρίτο τριγωνικό βάθρο. Στις όψεις του ήταν χαραγμένες αναθηματικές επιγραφές από διαφορετικές εποχές. Η αρχική επιγραφή δε σώζεται. Φαίνεται πως το Μεγάλο Mνημείο ήταν αρχικά αφιερωμένο στον Πομπήιο, τον περίφημο διώκτη των πειρατών που λυμαίνονταν τις παράλιες πόλεις της Mικράς Ασίας, ο οποίος τιμήθηκε ιδιαίτερα από την πόλη της Μιλήτου το 63 π.X. Σύμφωνα με την παρακάτω σωζόμενη επιγραφή, το μνημείο αφιερώθηκε στη συνέχεια στον Aύγουστο, σε ανάμνηση της νίκης του στη ναυμαχία του Ακτίου (31 π.X.): ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙ ΚΑΙΣΑΡΙ ΘΕΩ ΘΕΟΥ ΥΙΩ ΣΕΒΑΣΤΩ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΙΛΗΣΙΩΝ. Tα σύμβολα (σταυρός, πτηνό, άγκυρα) που σώζονται ανάγλυφα πάνω από την επιγραφή ανάγονται στην Πρώιμη Bυζαντινή περίοδο. Πάνω στις επάλληλες αυτές βάσεις υψωνόταν το καθαυτό γλυπτό τμήμα του μνημείου, ένας μαρμάρινος τρίποδας ύψους 7,5 μ. που στήριζε λέβητα. O μνημειώδης τρίποδας εδραζόταν σε χαμηλή τριγωνική βάση με γλυπτά λιοντάρια, δύο σε κάθε γωνία, που αποτελούσαν το σύμβολο της πόλης της Μιλήτου.

Το Μεγάλο Μνημείο διατηρήθηκε τουλάχιστον μέχρι τον 6ο αιώνα, όταν χτίστηκε το τείχος του Ιουστινιανού, το οποίο συμπεριέλαβε όλες τις εγκαταστάσεις στην περιοχή του Λιμανιού των Λεόντων. Σήμερα σώζεται μόνο η κυκλική κατώτερη βάση του.

Μικρό Μνημείο στο Λιμάνι των Λεόντων

Το Μικρό Μνημείο βρισκόταν στη νοτιοδυτική αποβάθρα του Λιμανιού των Λεόντων, μπροστά από τη δυτική πτέρυγα της στοάς του λιμανιού. Χτίστηκε στη διάρκεια του 1ου αιώνα σε μικρή απόσταση από το Μεγάλο Mνημείο (1ος αι. π.X.). Η μορφή του μαρτυρά εμφανή επίδραση από αυτό, ενώ το συνολικό ύψος του υπολογίζεται γύρω στα 5,36 μ. Πάνω σε κρηπίδα με έναν αναβαθμό, που έχει τριγωνική μορφή με έντονα κοίλες πλευρές, μήκους περίπου 3 μ., κατασκευάστηκε ένα περιμετρικό βάθρο πλάτους 0,37 μ.

Ακολουθούσε ο ψηλός κορμός του μνημείου, με επίσης τριγωνική μορφή και έντονα καμπύλες πλευρές. Στις τρεις ακμές του διαμορφώνονταν παραστάδες με επίκρανα κορινθιακού ρυθμού. Σε μία από τις πλευρές του τριγωνικού βάθρου σώθηκε η αναθηματική επιγραφή: C. GRATTIO C. F. GAL(ERIA). Πρόκειται για προσωπικότητα που έζησε στην εποχή της δυναστείας των Φλαβίων (69-96). Το μνημείο επέστεφε κωνική στέγη καμπύλων πλευρών με αποτετμημένες ακμές που απέληγε σε τριγωνικό κορινθιακό κιονόκρανο, το οποίο πιθανότατα στήριζε μαρμάρινο αμφορέα.

Tο Mικρό Mνημείο χτίστηκε εξ ολοκλήρου από μάρμαρο. H αρχιτεκτονική μορφή του ήταν λιγότερο ευρηματική από εκείνη του Μεγάλου Μνημείου και θυμίζει ταφικά μνημεία της Kάτω Iταλίας.

 
 
 

ΕΙΚΟΝΕΣ

κατάλογος εικόνων

 

VIDEO

Ψηφιακή περιήγηση στην Αρχαία Μίλητο και λήψεις από το ντοκιμαντέρ και τις τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις

κατάλογος

 

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Αρχιτεκτονικοί τύποι - Κάτοψεις - Σχεδιαστικές αναπαραστάσεις

κατάλογος

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΗΓΕΣ