English  
 
     
 

Hρώο - Τύμβος στα ανατολικά του Θεάτρου

Το οικοδόμημα του Ηρώου, το οποίο αποκάλυψαν οι ανασκαφές στην ανατολική πλαγιά του Θεάτρου, χρονολογείται στα τέλη του 2ου ή στις αρχές του 1ου αι. π.X. και αποτελεί ένα από τα τρία ταφικά μνημεία που ερευνήθηκαν εντός της πόλης της Μιλήτου.

Χτίστηκε πάνω στα απομεινάρια κτηρίου της Πρώιμης Ελληνιστικής περιόδου με κατεύθυνση από ανατολικά προς δυτικά και διαστάσεις 42,8 × 33,8-34,1 μ. Περιελάμβανε μία σειρά δωματίων στις στενές πλευρές του και μία μεγάλη κεντρική αυλή. Η τοιχοδομία του οικοδομήματος ήταν ομοιόμορφη: μία σειρά δόμων πωρόλιθου και μία ή δύο στρώσεις δόμων γνεύσιου λίθου συνιστούσαν το θεμέλιο, ενώ για την ανωδομή χρησιμοποιήθηκε μάρμαρο.

Στη δυτική πλευρά του κτηρίου υπήρχε σειρά έξι δωματίων με ενιαίο μήκος, περίπου 8 μ., που όμως διαφοροποιούνταν ως προς το πλάτος και την εσωτερική διαρρύθμισή τους. Δύο από αυτά είχαν βοτσαλωτό δάπεδο, ενώ σε άλλα βρέθηκαν αποχετευτικοί αγωγοί. Oι χώροι αυτοί πρέπει να ήταν προσιτοί άμεσα ή έμμεσα, τόσο από τα δυτικά όσο και από τα ανατολικά. Μπροστά από τους χώρους αυτούς αναπτυσσόταν ιωνική στοά, από την οποία σώθηκαν κιονόκρανα και τμήματα από το γείσο και το επιστύλιο.

Το ταφικό κτίσμα καταλαμβάνει το ανατολικό τμήμα της αυλής του οικοδομήματος. Πρόκειται για μια συμπαγή κατασκευή (τύμβος;) με ελλειψοειδή κάτοψη. Οικοδομήθηκε από μεγάλους δόμους πωρόλιθου, οι οποίοι περιέβαλλαν τον καμαροσκεπή ταφικό θάλαμο (3,57 × 4,17 μ.). Σε αυτόν οδηγούσε ένας θολωτός διάδρομος. Στο δυτικό τοίχο του θαλάμου υπήρχαν πέντε νεκρικές θήκες, που σφραγίζονταν από μαρμάρινες πλάκες.

Στο κεντρικό τμήμα του ελεύθερου δαπέδου του θαλάμου είχε ανοιχτεί λακκοειδής τάφος (περ. 2 × 1,2 μ.), βάθους ενός μέτρου, με επένδυση και καλυπτήρια πλάκα από μάρμαρο. Άγνωστο παραμένει αν ο τάφος αυτός περιείχε την κεντρική ταφή ή αν αποτελούσε το οστεοφυλάκιο που δεχόταν τις μετακομιδές ταφών από τις παρακείμενες θήκες. H αρχική μορφή του Ηρώου δεν μπορεί να αποκατασταθεί, καθώς ολόκληρο το οικοδόμημα δέχτηκε αλλεπάλληλες επεμβάσεις από την Ελληνιστική μέχρι και τη Bυζαντινή περίοδο.

Στα ανατολικά του Ηρώου υπήρχε μία σειρά έξι δωματίων, που ανά δύο παρουσίαζαν ομοιότητες και χρησίμευσαν, όπως και τα δωμάτια της δυτικής πλευράς του οικοδομήματος, στην τέλεση νεκρικών δείπνων.

Τα ηρώα ήταν ταφικά μνημεία στα οποία τελούνταν η λατρεία των αφηρωισμένων νεκρών και βρίσκονταν, όπως και οι ναοί, μέσα σε τέμενος. Στη Μίλητο σώζονται ακόμα δύο: το Ελληνιστικό Ηρώο στην περιοχή της Δυτικής Αγοράς και το Ρωμαϊκό Ηρώο βόρεια από τις Θέρμες της Φαυστίνας.

 
 
 

ΕΙΚΟΝΕΣ

κατάλογος εικόνων

 

VIDEO

Ψηφιακή περιήγηση στην Αρχαία Μίλητο και λήψεις από το ντοκιμαντέρ και τις τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις

κατάλογος

 

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Αρχιτεκτονικοί τύποι - Κάτοψεις - Σχεδιαστικές αναπαραστάσεις

κατάλογος

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΗΓΕΣ