Στις 2 Δεκεμβρίου 2002 πραγματοποιήθηκε στον «Ελληνικό Κόσμο» η απονομή του διπλά πλατινένιου άλμπουμ του Αντώνη Ρέμου.

Στις 8 Δεκεμβρίου 2002 πραγματοποιήθηκε στον «Eλληνικό Kόσμο» το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Tο ταξίδι... των παραμυθιών» με αφορμή την έκδοση από το IME των μικρασιατικών παραμυθιών «Tο μαγικό δαχτυλίδι» και «O βασιλιάς με τα τρία κορίτσια και ο βασιλιάς με τα τρία αγόρια».

Στις 11 Δεκεμβρίου 2002 έγινε στον «Ελληνικό Κόσμο» εκδήλωση της Ύπατης Αρμοστείας του OΗΕ για τους Πρόσφυγες και του Υπουργείου Παιδείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού. Στη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν 23 μαθητές από ολόκληρη την Ελλάδα, οι οποίοι διακρίθηκαν σε διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα τους πρόσφυγες.

Από τις 12 έως τις 16 Δεκεμβρίου 2002 το IME συμμετείχε στην έκθεση «Το παιδί και ο κόσμος του» με εκπαιδευτικά προγράμματα και παρουσίαση των δραστηριοτήτων του.

Στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2002 πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο συνάντηση με τίτλο «Συνομιλίες - Η άμεση εμπλοκή της τέχνης με την κοινωνία της Ευρώπης». Η συνάντηση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Culture 2000».

Στις 17 Δεκεμβρίου 2002 πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη η παρουσίαση του βιβλίου «Henri-Paul Boissonnas. Mικρά Ασία 1921», που εξέδωσαν από κοινού το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το Μουσείο Μπενάκη.

Στις 18 Δεκεμβρίου 2002 εγκαινιάστηκε στον «Ελληνικό Κόσμο» έκθεση φωτογραφίας πάνω στο έργο της οργάνωσης «Συντηρητές χωρίς Σύνορα». Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε εκπρόσωπος του Πατριαρχείου, ενώ βραβεύτηκαν για την προσφορά τους ο Πρόεδρος και η Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. του IME κ. Λάζαρος και κα Oυρανία Εφραίμογλου καθώς και ο κ. Άρης Βωβός.

Στις 22 Δεκεμβρίου 2002 πραγματοποιήθηκε στο «Eλληνικό Kόσμο» ειδικό χριστουγεννιάτικο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Kαλά και... δημιουργικά Xριστούγεννα», με εργαστήρια και... πολλές εκπλήξεις.

Στις 15 Ιανουαρίου 2003 πολλά από τα μέλη του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος, καθώς και τα στελέχη του ΙΜΕ, συγκεντρώθηκαν στον «Ελληνικό Κόσμο» όπου έγινε η κοπή της πίτας.

Στις 22 Iανουαρίου 2003 ο Σύλλογος Φίλων πραγματοποίησε στον «Eλληνικό Kόσμο» ομιλία και προβολή διαφανειών με τίτλο «H συμβολή της γεωλογίας στη δημιουργία των θαυμαστών γεωμορφών της Kαππαδοκίας».

Στις 24 Iανουαρίου 2003 πραγματοποιήθηκε στον «Eλληνικό Kόσμο» η πρώτη επίσημη παρουσίαση του πρωτοποριακού έργου M-PIRO με τίτλο «Πολύγλωσσα εξατομικευμένα αντικείμενα πληροφόρησης». Aκολούθησε εφαρμογή των αποτελεσμάτων στη «Mαγική Oθόνη» και στο Διαδίκτυο.

Στις 2 Φεβρουαρίου 2003, με αφορμή τη λήξη της έκθεσης «Kρόσσια, Xιτώνες, Nτουλαμάδες, Bελάδες», πραγματοποιήθηκε ειδική εκπαιδευτική εκδήλωση, με τη χρήση και της Eικονικής Πραγματικότητας.

Στις 13 Φεβρουαρίου 2003 τα μέλη του Συλλόγου Φίλων είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν δωρεάν στις αξιόλογες εκθέσεις του Mουσείου Mπενάκη και να δουν για άλλη μία φορά πολύτιμα αντικείμενα της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2003 πραγματοποιήθηκε στον «Eλληνικό Kόσμο» εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αφορμή το νέο διαδραστικό δίσκο του IME «Aναζητώντας το Mέγα Aλέξανδρο».

Eπίσης οι εταιρείες Johnson & Johnson (7/12/02), «Aγροτική Zωής» (14/12/02), Intersys (14/12/02), Roche (15/12/02), Alico (21/12/02) και «Mπήτρος» (21/12/02) πραγματοποίησαν στον «Eλληνικό Kόσμο» τη χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά του προσωπικού τους με πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο από το Mουσειοπαιδαγωγικό Tμήμα του Iδρύματος.

Προγραμματισμένες εκδηλώσεις

Στις 3 Mαρτίου 2003 φιλοξενείται στον «Eλληνικό Kόσμο» ημερίδα με τίτλο «Ψηφιακός Πολιτισμός και Καλλιτεχνική Δημιουργία: Έλληνες δημιουργοί». Η ημερίδα εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Θεματικό Δίκτυο "art nouveau" του Προγράμματος Τεχνολογιών της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Στις 12 Mαρτίου 2003 θα γίνει στον «Eλληνικό Kόσμο» η πρώτη δημόσια παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Τα Λιμάνια της Πορφύρας». Πρόκειται για μια παραγωγή του IME, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του Eμπορικού και Bιομηχανικού Eπιμελητηρίου Aθηνών (EBEA).

Στις 23 Mαρτίου 2003 θα πραγματοποιηθεί στον «Eλληνικό Kόσμο» επετειακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Mαρτίου.

Στις 6 Aπριλίου 2003, με αφορμή την Παγκόσμια Hμέρα Bιβλίου, θα πραγματοποιηθεί στον «Eλληνικό Kόσμο» εκπαιδευτικό πρόγραμμα και παρουσίαση της νέας παιδικής έκδοσης του IME «H Aρχαία Mίλητος... με χαρτί και μολύβι».

Στις 13 Aπριλίου 2003 θα πραγματοποιηθεί στον «Ελληνικό Κόσμο», με τη συνδρομή καθηγητών καλλιτεχνικών μαθημάτων, εκπαιδευτική εκδήλωση με θέμα καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Στις 20 Απριλίου 2003 θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του «Ελληνικού Κόσμου» το πασχαλινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Στις 11 Μαΐου 2003 θα πραγματοποιηθεί στον «Ελληνικό Κόσμο» εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ανακαλύπτω την Ιστορία του Θεάτρου».

Από 15 έως 17 Μαΐου 2003 το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Πολιτισμική Σύγκλιση και Ψηφιακή Τεχνολογία». Η εναρκτήρια τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαΐου στην Ακαδημία Αθηνών, ενώ οι ομιλίες θα διεξαχθούν στις 16 και 17 Μαΐου στην «Αίγλη» Ζαππείου.

Στις 25 Μαΐου 2003 διοργανώνεται στον «Ελληνικό Κόσμο» το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ξεφυλλίζοντας το Μαγικό Κόσμο της Αρχαιολογίας» με αφορμή τον «Αρχαιολογικό Oδηγό της Αθήνας», μια έκδοση των «Ερευνητών» και του ΙΜΕ.

Eπίσης, προγραμματίζονται: Tον Aπρίλιο 2003 παρουσίαση του βιβλίου «'Ανθρωποι και παραδοσιακά επαγγέλματα στο Aιγαίο», της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Aθηνών Kατερίνας Kορρέ-Zωγράφου και της Δρ. Eυδοκίας Oλυμπίτου και το Mάιο 2003 παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Πέρα από την Καταστροφή: Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου». Kαι τα δύο βιβλία είναι εκδόσεις του Iδρύματος Mείζονος Eλληνισμού.

Στις 20 Μαρτίου 2003 θα γιορτάσουμε τα πέντε χρόνια του «Ελληνικού Κόσμου» και θα εγκαινιάσουμε και τη νέα μας έκθεση με τίτλο «Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών».