Γνωρίζετε ότι...
- Στους ολυμπιακούς αγώνες του 2004 ήταν η πρώτη φορά που αθλητικά αγωνίσματα διεξήχθηκαν σε στάδια που είχαν κατασκευαστεί σε τρεις διαφορετικές ιστορικές φάσεις: στο στάδιο της αρχαίας Ολυμπίας, όπου τελούνταν οι ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαιότητα, στη Καλλιμάρμαρο Στάδιο της Αθήνας, όπου διεξήχθηκαν οι πρώτοι ολυμπιακοί αγώνες μετά την αναβίωσή τους και στο ΟΑΚΑ.
- Η ολυμπιακή λαμπαδηδρομία των Αγώνων του 2004 ήταν η πρώτη λαμπαδηδρομία που η φλόγα πέρασε και από τις πέντε ηπείρους, από όλες τις πόλεις στις οποίες είχαν τελεστεί ολυμπιακοί αγώνες στο παρελθόν. Συμμετείχαν 3600 λαμπαδηδρόμοι. Η αφή της φλόγας έγινε στην αρχαία Ολυμπία στις 25 Μαρτίου του 2004 και στη συνέχεια ταξίδεψε 9 μέρες στην Πελοπόννησο, πριν ξεκινήσει το ταξίδι της σε όλον τον κόσμο. Επέστρεψε στην Ελλάδα στις 9 Ιουλίου, για να ολοκληρώσει τη διαδρομή της στις 13 Αυγούστου του 2004.
- Η πηγή έμπνευσης για το σχεδιασμό της ολυμπιακής δάδας ήταν το σχήμα του φύλλου της ελιάς. Πέρα από το ξεχωριστό αισθητικό αποτέλεσμα, η επιλογή της ελιάς παραπέμπει στον κότινο, το στεφάνι που προοριζόταν για τους νικητές των αγώνων στην Αρχαιότητα, όσο και στο κλαδί της ελιάς, παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης.
- Στην παρέλαση των αθλητών η ελληνική σημαία παρέλασε δύο φορές: Μια ανοίγοντας την εκδήλωση (όπως συμβαίνει σε κάθε παρέλαση αθλητών στους ολυμπιακούς αγώνες, ως ένδειξη τιμής στην Ελλάδα ως γενέτειρας των αγώνων αυτών) και μια στο τέλος, επειδή η Ελλάδα ήταν η χώρα που φιλοξενούσε τη διοργάνωση. Δεν είχε συμβεί κάτι παρόμοιο στους ολυμπιακούς αγώνες του 1896, επειδή δεν είχε εισαχθεί ακόμη ο θεσμός της παρέλασης των αθλητών.
- Αν και ο πόλεμος μαινόταν στο Ιράκ, η ποδoσφαιρική ομάδα της χώρας πήρε μέρος στους Αγώνες και μάλιστα προκρίθηκε μέχρι τους ημιτελικούς.
- Στον δρόμο 3000 μ. και τα τρία μετάλλια κέρδισαν οι Κενυάτες: το χρυσό ο Ezekiel Kemboi, το αργυρό ο Brimin Kipruto και το χάλκινο ο Paul K. Koech.