Είπαν για τον Λάζαρο Εφραίμογλου 26 Απριλίου 2013
Χριστίνα Σακελλαρίδη, Πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων

Σήμερα δε θέλω να μιλήσω για τον Λάζαρο Εφραίμογλου, τον επιχειρηματία με τα γρήγορα αντανακλαστικά και την οξεία αντίληψη ενός κόσμου που μεταβάλλεται.

Δεν μπορώ να αναφερθώ στον αναμορφωτή των Επιμελητηριακών Δομών της χώρας.

Δεν βρίσκω τα κατάλληλα λόγια για να υπογραμμίσω το ρόλο του ευπατρίδη Εφραίμογλου και το μακρόπνοο έργο του για το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού που έχει στεγάσει από αρχηγούς κρατών ως ολόκληρες γενιές μαθητών, σπουδαστών και επιστημόνων.

Σήμερα θέλω να ανακαλέσω όλες εκείνες τις στιγμές, με τον φίλο Λάκη και την πολυαγαπημένη του Ουρανία. Να «ξανακάνω» όλα εκείνα τα μακρινά ταξίδια, να ξανακάτσω γύρω από τα ίδια τραπέζια, αναλύοντας τις ιδέες του για την Ελλάδα, όπως εκείνος την οραματιζόταν.

Αυτός ήταν ο Λάκης, ένας μεγάλος οραματιστής, αλλά και ταυτόχρονα ένας άνθρωπος των πράξεων, ένας επί παραδείγματι ηγέτης μίας ολόκληρης εποχής. Η ταχύτητα με την οποία αντιλαμβάνονταν τις αλλαγές στα διάφορα επιχειρηματικά περιβάλλοντα, αλλά και η ανεπανάληπτη αίσθηση του χρόνου και του χώρου που είχε για τις επιχειρήσεις, έκανε όλους εμάς γύρω του καλύτερους, όχι μόνο επιχειρηματίες, αλλά ανθρώπους.

Γιατί, είτε στην κλωστοϋφαντουργία, είτε στις κατασκευές, είτε στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο Λάκης, έθετε ως προϋπόθεση την ενεργό συμμετοχή στις εξελίξεις, στην εξασφάλιση κοινωνικού μερίσματος, την προσφορά και το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.

Με αυτό το πνεύμα αναμόρφωσε και τον Επιμελητηριακό θεσμό στην Ελλάδα, με την ίδρυση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, την αναμόρφωση του ΕΒΕΑ και την ανάδειξή του ως βασικού συνομιλητή της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Είναι μνημειώδεις οι ιστορίες για την εξασφάλιση μίας θέσης στην ετήσια εκδήλωση του ΕΒΕΑ, που ο ίδιος καθιέρωσε.

Αυτό το κίνητρο της συμμετοχής και προσφοράς ήταν που οδήγησε και στην Ίδρυση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Η παρακαταθήκη, η κληρονομιά και η δυναμική προοπτικής για όλο τον ελληνισμό.

Εκλεκτέ φίλε Λάκη, για όλους εμάς και την οικογένειά σου, ήσουν το Κέντρο ενός ολόκληρου κόσμου. Το κέντρο ενός καλύτερου ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

Δεν πρόλαβα να σου πω πόσο πολύ σε αγαπώ και πόσο αναντικατάστατα θα μας λείψεις.

Υπόσχομαι με όλες μου τις δυνάμεις να σταθώ δίπλα στην αγαπημένη σου οικογένεια και να στηρίζω με όλη μου την καρδιά το έργο σου και τις ιδέες σου.

Αντίο, καλέ μας φίλε.


Επιστροφή Επόμενη ομιλία