Αν νομίζετε ότι ο Οδυσσέας, φτάνοντας στην Ιθάκη, μετά από τόσες περιπέτειες, φόρεσε τις παντόφλες του και άραξε στον αναπαυτικό του θρόνο... απατάστε!!

Ο Νίκος Καζαντζάκης, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες συγγραφείς, έστειλε τον Οδυσσέα σε νέες περιπέτειες...

Κατάλαβε πως ο Οδυσσέας πλαντούσε* στην αγαπημένη του πατρίδα, δεν τον χωρούσε πια. Έτσι, σκάρωσε γι' αυτόν καινούργιο καράβι και του διάλεξε πιστούς συντρόφους.

«Όρτσα, παιδιά... πρίμα ας φυσήξει το αεράκι... το ταξίδι ξεκινά».

Σπάρτη: Τρώει, πίνει και κουβεντιάζει με τον παλιό του συμπολεμιστή Μενέλαο. Φεύγοντας, παίρνει μαζί του την Ωραία Ελένη, που έπληττε και εκείνη στο «χρυσό κλουβί της».

Κρήτη: Γίνεται αρχηγός των βάρβαρων και των σκλάβων. Συνωμοτούν να ρίξουν το γέρο βασιλιά Ιδομενέα. Το παλάτι της Κνωσού καίγεται. Ξαναμπαίνει στο καράβι του και απλώνει τα πανιά του...

Αίγυπτος: Αναβρασμός μέγας κι εδώ. Παίρνει μέρος σε πολέμους, φυλακίζεται. Μα κατορθώνει να ξεφύγει από τα δεσμά της φυλακής και ελεύθερος συνεχίζει...

Αφρική: Στις πηγές του Νείλου χτίζει μια καινούργια πολιτεία με δίκαιους νόμους για ελεύθερους ατρόμητους ανθρώπους. Γίνεται σεισμός, ανοίγει η γη και όλη η πολιτεία βουλιάζει.

Αφρική: Φτάνει στα άκρα της Αφρικής και από κει περνά στην παγωμένη θάλασσα.

Ανταρκτική: Εκεί οι άγριοι κυνηγοί τον υποδέχονται σαν Θεό. Σαλπάρει ξανά, μα νιώθει πως έφτασε η στερνή του ώρα. Ένα παγόβουνο γίνεται τώρα το νέο του καράβι, στέκεται περήφανος και μας αποχαιρετά.

*Δεν τον χωρούσε ο τόπος. Λέξη που απαντάται στα κείμενα του Καζαντζάκη.

Ξέρεις ότι:
Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στην Κρήτη το 1883 και φέτος συμπληρώνονται 130 χρόνια από τη γέννησή του.

Ασχολήθηκε με όλα τα είδη του γραπτού λόγου. Έγραψε μάλιστα και δύο παιδικά βιβλία: «Στα παλάτια της Κνωσού» και «Μέγας Αλέξανδρος».

Ταξίδεψε πάρα πολύ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έφτασε μέχρι και την Κίνα, με σκοπό να γνωρίσει από κοντά νέους ανθρώπους και πολιτισμούς.

Τα έργα του μεταφράστηκαν σε πάρα πολλές γλώσσες και έχουν διαβαστεί από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.