Φέτος ο «Ελληνικός Κόσμος» ανοίγει τις πόρτες του στους ανθρώπους που κάνουν θέατρο και στους ανθρώπους που αγαπούν το θέατρο! Έτσι, μικροί και μεγάλοι θα έχουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε σε μία έκθεση και να απολαύσουμε δύο παραστάσεις κουκλοθέατρου και μία παράσταση παιδικού θεάτρου.

Επισκεφθείτε την έκθεση «Θέατρο, μια τέχνη τεχνών»
Στην έκθεση «Θέατρο, μια τέχνη τεχνών» θα ανακαλύψουμε πώς οι διάφοροι συντελεστές μιας θεατρικής παράστασης, δραματουργοί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, φωτιστές και πολλοί άλλοι συνεργάζονται για να προκύψει αυτή η μαγική σύνθεση που λέγεται θεατρική παράσταση. Γιατί το θέατρο δεν είναι ποτέ έργο του ενός! Είναι δημιούργημα ομαδικής δουλειάς και προϋποθέτει τη συνύπαρξη πολλών τεχνών.

Μήπως προτιμάτε το κουκλοθέατρο;
Μαρότες, γιγαντόκουκλες, γαντόκουκλες και φιγούρες σκιών ζωντανεύουν μύθους της ελληνικής μυθολογίας και παραμύθια της λαϊκής μας παράδοσης. Στην παράσταση «Γεννητούρια, δώρα και εκπλήξεις» οι κουκλοπαίκτες μας παρουσιάζουν με το δικό τους ιδιαίτερο τρόπο τη μυθική γέννηση του Δία και την ιστορία της Πανδώρας και του Επιμηθέα. Στην παράσταση «Κλεισμένη στα Τάρταρα-Μάρταρα της γης», με αφορμή ένα παραδοσιακό παραμύθι, ταξιδεύουμε σε τόπους παραμυθένιους, που δε βάζει ο νους, παρέα με βασιλοπούλες, πρίγκιπες και ξωτικά...

Μη χάσετε την παράσταση «Ομήρου Ιλιάδα - Τρωικός πόλεμος»!
Ο σπουδαίος επικός μας ποιητής, ο Όμηρος, δε μας άφησε κληρονομιά θεατρικά κείμενα. Η «Ιλιάδα» και η «Οδύσσεια», ωστόσο, τα υπέροχα έπη του, ποτέ δεν έπαψαν να εμπνέουν τους καλλιτέχνες του θεάτρου και όχι μόνο. Φέτος, στη μεγάλη σκηνή «Αντιγόνη» του «ΘΕΑΤΡΟΝ» θα ζωντανέψει η ξακουστή «Ιλιάδα», αλλά και πολλοί αγαπημένοι μύθοι που σχετίζονται με αυτήν. Η ωραία Ελένη, ο Πάρης, ο ατρόμητος Αχιλλέας, ο Μενέλαος, ο ηρωικός Έκτορας και ο Αγαμέμνονας, οι βασικότεροι πρωταγωνιστές του Τρωικού πολέμου, θα πάρουν σάρκα και οστά μπροστά στα μάτια μας. Πάρτε μια γεύση από το μύθο που ακολουθεί και σας περιμένουμε!

Πως ξεκίνησε ο Τρωικός πόλεμος; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στο καταπράσινο Πήλιο γιόρταζαν οι Ολύμπιοι θεοί το γάμο του ξακουστού ήρωα Πηλέα με τη θεά Θέτιδα. Χοροί και τραγούδια αντηχούσαν παντού, πολύτιμα δώρα χαρίστηκαν στο ζευγάρι. Μόνο μία θεά δεν ήταν καλεσμένη στο γαμήλιο γλέντι: η Έριδα, η θεά της διχόνοιας. Σύντομα, όμως, βρήκε τρόπο να τους εκδικηθεί και να χαλάσει τη γιορτινή ατμόσφαιρα. Πήρε ένα χρυσό μήλο κι έγραψε πάνω του: «Στην ομορφότερη». Μετά, το άφησε με τρόπο στο φορτωμένο λιχουδιές τραπέζι. Αυτό ήταν! Γρήγορα άναψε ο καβγάς ανάμεσα σε τρεις θεές, την Ήρα, την Αθηνά και την Αφροδίτη. Ποια ήταν η ομορφότερη; Στράφηκαν στον Δία για ν' αποφασίσει, αλλά εκείνος δε δέχτηκε. Πρότεινε, όμως στον Ερμή, το μαντατοφόρο των θεών, να πάρει το χρυσόμηλο και να πάει μαζί με τις τρεις αντιμαχόμενες θεές στο όρος Ίδη, στη Μικρά Ασία. Εκεί θα το έδινε στον Πάρη, τον ωραίο γιο του Πρίαμου, του βασιλιά της Τροίας, για ν' αποφασίσει.

Σάστισε ο Πάρης με την προσταγή του Δία. Μπροστά του στέκονταν τρεις θεές και οι τρεις πανέμορφες, καθεμία με τον τρόπο της. Ποια να διαλέξει; Πώς να κρίνει ποια είναι η ομορφότερη, για να της δώσει το χρυσόμηλο; Οι τρεις θεές άρχισαν να του τάζουν διάφορα για να κερδίσουν την προτίμησή του:
«Σου υπόσχομαι να σε κάνω βασιλιά ολόκληρης της Ασίας, αν με διαλέξεις!», του είπε με αυτοπεποίθηση η μεγαλόπρεπη Ήρα.
«Δόξα και νίκη σ' όλους τους πολέμους σε περιμένει, αν δώσεις το μήλο σ' εμένα», του είπε περήφανα η εντυπωσιακή Αθηνά.
«Προτίμησε εμένα κι η Ωραία Ελένη, η ομορφότερη θνητή του κόσμου, θα γίνει δική σου!», του είπε μελιστάλαχτα η τσαχπίνα Αφροδίτη.
Ο Πάρης δε δίστασε στιγμή. Άπλωσε το χέρι κι έδωσε το χρυσόμηλο στη θεά Αφροδίτη. Έτσι έγινε ο προστατευόμενός της. Πέρασαν κάποια χρόνια, αλλά η θεά δεν ξέχασε την υπόσχεσή της. Με τη βοήθειά της ταξίδεψε ο Πάρης στη Σπάρτη και φιλοξενήθηκε από το βασιλιά της, τον αρχοντικό Μενέλαο. Όταν όμως εκείνος χρειάστηκε να λείψει κάποιες μέρες από το παλάτι του, ο Πάρης ξελόγιασε και πήρε μαζί του στην Τροία τη γυναίκα του, την Ωραία Ελένη.

Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησαν τα δεινά Αχαιών και Τρώων. Γιατί ο Μενέλαος και ο αδελφός του Αγαμέμνονας, βασιλιάς των πολύχρυσων Μυκηνών, αποφάσισαν να εκστρατεύσουν εναντίον της Τροίας, για να πάρουν εκδίκηση για την προσβολή που τους έγινε. Μαζί τους ενώθηκαν και πολλοί άλλοι ήρωες: μεταξύ αυτών ο σοφός γέροντας Νέστορας, βασιλιάς της Πύλου, ο ατρόμητος Διομήδης, βασιλιάς του Άργους, ο γενναίος Ιδομενέας, βασιλιάς της Κρήτης, ο πολυμήχανος Οδυσσέας, βασιλιάς της Ιθάκης, και φυσικά ο Αχιλλέας, ο μονάκριβος γιος του Πηλέα και της θεάς Θέτιδας με τον αγαπημένο του φίλο Πάτροκλο και τους ανίκητους Μυρμιδόνες.