Παιδιά, το παρακάτω κείμενο είναι απότο προσωπικό ημερολόγιο του Ιάσονα, ο οποίος, επιμελής και οργανωτικός όπως πάντα, περιγράφει το πώς φαντάζεται την εμπειρία τς συμμετοχής στο πρόγραμμα του ΙΜΕ «Καλοκαίρι στην πόλη 2008». Διαβάστε το και είμαστε σίγουροι ότι θα ενθουσιαστείτε. Γι' αυτό μην καθυστερήσετε να δηλώσετε συμμετοχή: ο χρόνος κυλάει σαν το νεράκι!

ΔΕΥΤΕΡΑ (1η μέρα)
Καλημέρα! Μία μέρα που αποτελεί την πρώτη από τις δέκα μέρες που θα περάσουμε μαζί. Και για να περάσουμε όλοι καλά, πρώτα θα γνωριστούμε μεταξύ μας, αλλά θα γνωρίσουμε και το χώρο που θα μας φιλοξενήσει. Με παιχνίδια και δράση ετοιμάζουμε μικρές ομάδες και αναλαμβάνουμε ρόλους για να ξετυλίξουμε το κουβάρι του μυστηρίου των χαμένων αριχτεκτονικών σχεδίων. Τι είναι αυτά; Για πλησιάστε να το ανακαλύψουμε μαζί!

ΤΡΙΤΗ (2η μέρα)
Μιας και φιλοξενούμαστε σε μουσείο, καλό είναι να πάμε πίσω στο χρόνο και να ανακαλύψουμε πώς γεννήθηκαν τα μουσεία και ποιος ήταν ο ρόλος των εννέα μουσών. Τι αντιπροσώπευαν οι μούσες; Πού κατοικούσαν; Ποιο ήταν το πρώτο μουσείο που άνοιξε; Ποια είδη μουσείων υπάρχουν; Ένα υπέροχο ταξίδι στο χθες και στο σήμερα των μουσών και των μουσείων! Ποιος δεν θα ήθελε να το μοιραστεί με την παρέα μας;

ΤΕΤΑΡΤΗ (3η μέρα)
Ποιήματα και ποιητές, μουσικοί και μουσικές, ηθοποιοί και θεατές! Πώς μπλέκονται όλα αυτά μεταξύ τους; Ενώνονται μυστικά, ίσως και μαγικά, κι εμείς δεν έχουμε να κάνουμε τίποτε άλλο από το να τα κρατήσουμε γερά μέσα μας, να τα νιώσουμε, να τα αγαπήσουμε! Κι ίσως στην πορεία να ανακαλύψουμε και κάποιο κρυφό μας ταλέντο!

ΠΕΜΠΤΗ (4η μέρα, για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 7 ετών)
Ευκαιρία μοναδική να επιβιβαστούμε σ' ένα πιστό αντίγραφο αρχαίου ελληνικού καραβιού και να ασχοληθούμε με τον ήρωα Ιάσονα και την αργοναυτική εκστρατεία, αλλά και να ταξιδέψουμε εικονικά στην αρχαία Μίλητο! Ακόμη κάθεστε;

ΠΕΜΠΤΗ (4η μέρα, για τα παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών)
Περπατάμε πάνω της, αναπνέουμε τον αέρα της, παίζουμε στο χώμα της! Όμως, πόσ καλά τη γνωρίζουμε; Η γη μας είναι ένας θησαυρός! Μας φιλοξενεί, αλλά μας επιφυλάσσει και εκπλήξεις. Ζει, μεγαλώνει και αλλάζει! Αν γνωρίσουμε καλύτερα τις αλλαγές αυτές, μπορεί και να μην τις φοβόμαστε πλέον!

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (5η μέρα)
Κοιτώντας τον ουρανό βλέπουμε τους πλανήτες και τα άστρα. Παρατηρώντας γύρω μας, διακρίνουμε το περιβάλλον! Μια συνήθεια από τα παλιά, που έκανε πολλούς σπουδαίους ανθρώπους να μας δώσουν σπουδαίες ιδέες! και το περιβάλλον πρωταγωνιστής, όπως άλλωστε και σήμερα! Μόνο που σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το περιβάλλον μάς χρειάζεται. Είναι το πολύτιμο σπίτι μας και με τη βοήθεια της «Θόλου» θα μάθουμε μικρά μυστικά προστασίας του.

ΔΕΥΤΕΡΑ (6η μέρα)
Μια περιήγηση στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών, μια βόλτα στους πάγκους των εμπόρων, μια συνομιλία με το φιλόσοφο Σωκράτη, μια θυσία στο βωμό για τη θεά Αθηνά! Πώς θ τα κάνουμε όλα αυτά; Μα με τη βοήθεια της τεχνολογίας! Η «Θόλος» μάς περιμένει, για να ξεναγηθούμε σε μια Αγορά τόσο διαφορετική από τις σημερινές!

ΤΡΙΤΗ (7η μέρα, για τα παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών)
Με ένα καπέλο στο κεφάλι και τη σκαπάνη στα χέρια ξεθάβουμε όσα ο χρόνος κρατούσε καλά κρυμμένα μέσα στη γη! Αρχαιολόγοι όταν γίνουμε, με προσεκτικές κινήσεις και μικρά βήματα, ίσως φέρουμε στην επιφάνεια κάποιο αρχαίο άγαλμα ή και κανένα αγγείο, για να του δώσουμε και πάλι την πρώτη του μορφή! Ίσως πάλι να βρούμε εικόνες αρχαίων καραβιών και να «κολυμπήσουμε» ως τη δική μας τριακοντορο.

ΤΕΤΑΡΤΗ (8η μέρα, για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 7 ετών)
Αθηνά και Ποσειδώνας μαλώνουν για την προστασία της πόλης! Ένα άλογο από τον Ποσειδώνα δώρο στην πόλη, μια ελιά από την Αθηνά! Οι κάτοικοι θα ποφασίουσν και θα πουν το «ναι» στην ελιά και από τότε το «δώρο» αυτό δε θα λείψει ποτέ από το τραπέζι μας!

ΤΕΤΑΡΤΗ (8η μέρα, για τα παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών)
Στρώνουμε το «τραπέζι της καλής ζωής» με κάθε είδους καλούδια και σερβίρουμε τα πιάτα μας με φαηγτά γευστικά αλλά και θρεπτικά! Γιατί αξίζει πραγματικά να γνωρίζουμε τι τρώμε!

ΠΕΜΠΤΗ (9η μέρα)
Στεκόμαστε ακίνητοι και χαμογελάμε, μέχρις ότου ακουστεί το κλικ! Έτοιμη η φωτογραφία μας, κι εμείς καμαρωτοί καματωτοί! Μια στιγμή που δεν είναι να σβήσει, αν κάοιος δεν τολμήσει να τη σκίσει! Και μέσα από τη «Βαλίτσα του χρόνου» ξετρυπώνουμε παλιές φωτογραφίες. Άραγε, πόσες ιστορίες να κρύβουν; Πόσα μυστικά;

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (10η μέρα)
Δέκα μέρες δράσης ήταν αρκετές για να αποκαλύψουμε τα μυστήρια των χαμένων αρχιτεκτονικών σχεδιών; Θα δείξει!

Βιωματικά και κινητικά παιχνίδια θα μας κρατάνε σε... φόρμα κάθε μέρα!

Δηλώστε συμμετοχή στο «Καλοκαίρι στην πόλη 2008», που πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΙΜΕ «Ελληνικός Κόσμος», στην οδό Πειραιώς 254, στον Ταύρο!

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί τις παρακάτω πέντε περιόδους:

1η περίοδος: 17/06 - 27/06 Κωδικός 0651
2η περίοδος: 30/06 - 11/07 Κωδικός 0652
3η περίοδος: 14/07 - 25/07 Κωδικός 0653
4η περίοδος: 28/07 - 08/08 Κωδικός 0654
5η περίοδος: 18/08 - 29/08 Κωδικός 0655

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 212 254 0650 ή να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική σελίδα του προγράμματος: http://summer.hellenic-cosmos.gr/.