Φέτος το καλοκαίρι, παιδιά, οι βουτιές μας θα είναι διαφορετικές! Δε θα χρειαστούμε σωσίβιο και βατραχοπέδιλα, αλλά «ματιές» στην ιστορία και στον πολιτισμό μας.

Ματιές στο χθες μέσα από τις σελίδες δύο ξεχωριστών βιβλίων. «Βουτιές» στην Αρχαιότητα, που θα μας φέρουν μέχρι και το σήμερα. Στη συντροφιά μας, λοιπόν, θα έχουμε δύο σημαντικές συγγραφείς. Η Σοφία Γιαλουράκη με το βιβλίο της «Τα πορτρέτα του Φαγιούμ και η μυστηριώδης μις Τζούλια» και η Μαρίζα Ντεκάστρο με το βιβλίο της «Μακρυγιάννης» θα μας ταξιδέψουν ευχάριστα.
Όμως δε μένουμε εδώ, γιατί το καλοκαίριμπορεί να φύγει, αλλά οι «βουτιές» μας θα συνεχιστούν... Παλαιοί αλλά και νεότεροι συγγραφείς εργάζονται αδιάκοπα, για να μη σας λείψει ούτε μια ματιά στην ιστορία! Κι αυτό με τη συνεργασία του ΙΜΕ και των εκδόσεων «Ερευνητές», που για άλλη μια φορά φροντίζουν για σας τα παιδιά και τους νέους. Φροντίζουν να «βουτήξετε» για τα καλά στο παρελθόν μας με τις δύο νέες σειρές βιβλίων: «Ένα πρόσωπο, μία εποχή» και «Ιστορικό ανάγνωσμα». Για να δούμε όμως με τι έχε να κάνει καθεμία από αυτές τις σειρές:

Η σειρά «Ένα πρόσωπο μια εποχή»

Κάθε βιβλίο, ένα πρόσωπο της ιστορίας μας. Κάθε σελίδα, η ζωή και το έργο του. Υπέροχες ζωγραφιές και πραγματικές φωτογραφίες μάς μεταφέρουν στηνεποχή που έζησε το πρόσωπο αυτό και έτσι μας βοηθούν να νιώσουμ τι ακριβώς συνέβαινε τότε.

Αγαπημένα μου παιδιά,
μέσα στα μάτια των πορτρέτων αυτών είναι κρυμμένη όλη η ζωή μου: Χαρούμενες μέρες που έζησα στην Αίγυπτο όλα τα χρόνια της νιότης μου, νοσταλγίας για αξέχαστες ώρες πλάι στο Νείλο και κάτω από τις χουρμαδιές, θαυμασμού για τα αθάνατα έργα πολιτισμού της χώρας εκείνης, θλίψης που τα αποχωρίστηκα όλα αυτά, αλλά και ελπίδας πως ο λαμπερός ήλιος της Ελλάδας θα με παρηγορήσει και θα με γεμίσει ελπίδες.
Καθώς θα διαβάζετε το βιβλίο μου, θα είναι σαν να διαβάζετε τα μυστικά της ψυχής μου.

Σοφία Γιαλουράκη

Η σειρά «Ιστορικό ανάγνωσμα»

Μυθιστορήματα που κρύβουν ήρωες και περιπέτειες, αλλά βγάζουν από το ντουλάπι της ιστορίας πολύ σημαντικές πληροφορίες. Έτσι κερδίζουμε διπλά! Απολαμβάνουμε, αλλά και μαθαίνουμε! Τι καλύτερο; «Τα πορτρέτα του Φαγιούμ και η μυστηριώδης μις Τζούλια» της συγγραφέως Σοφίας Γιαλουράκη είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς αυτής και κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2007. Αναμένεται ακόμη ένα μυθιστόρημα της Εύης Πίνη, με ήρωα ένα μάγειρα στην αρχαία Αθήνα και τίτλο «Οι περιπέτειες του Χυτρίωνα». Ελλάτε, λοιπόν, να κάνουμε τις «βουτιές» μας και σίγουρα θα ανακαλύψουμε σπουδαίους «θησαυρούς»!

Ραντεβού με το Μακρυγιάννη

Παιδιά, είμαι βέβαιη ότι, αν συναντιόμασταν από κοντά, σίγουρα θα με ρωτούσατε πώς μου ήρθε η ιδέα να γράψω ένα βιβλίο για κάποιον που έζησε περισσότερα από εκατό χρόνια πριν. Για το στρατηγό Μακρυγιάννη, ένα πρόσωπο τόσο μακρινό και ταυτόχρονα τόσο κοντινό, αφού σήμερα τον βλέπουμε να στέκεται περήφανος όταν κατεβαίνουμε στη στάση Ακρόπολη του μετρό!
Εγώ, λοιπόν, γράφω βιβλία για την ιστορία, γιατί πρώτα απ' όλα η ιστορία μού αρέσει πολύ και δεύτερον γιατί τη συναντώ παντού γύρω μου! Στα κτήρια, στους δρόμους και φυσικά μου τη διηγούνται οι άνθρωποι.
Έπεσα πάνω στο στρατηγό όταν πήγαινα στο σχολείο. Σε κάποιο μάθημα, στο γυμνάσιο, έμαθα για τη δράση του στην Αθήνα την εποχή της Επανάστασης του 1821. Αποφάσισα λοιπόν να διαβάσω τα «Απομνημονεύματά του», ένα μεγάλο βιβλίο γραμμένο σε μια γλώσσα παλιά. Διάβασα λίγο, κουράστηκα και το άφησα στην άκρη για πολλά πολλά χρόνια... μέχρι που έπεσα πάλι μπροστά στο άγαλμά του κοντά στην Ακρόπολη. Αναρωτήθηκα γιατί είχαν στήσει το άγαλμα σ' εκείνο το σημείο.
Έπιασα πάλι το βιβλίο του και το βρήκα συναρπαστικό γιατί μου διηγούνταν μάχες, καθημερινές χαρές, σκέψεις και συναισθήματα, απόψεις για τη ζωή! Και αποφάσισα να προσπαθήσω να παρουσιάσω τη ζωή και τη δράση του στα παιδιά. Η συγγραφή του βιβλίου πέρασε πολλές περιπέτειες. Έσβηνα, έγραφα, πρόσθετα, αφαιρούσα, βρήκα εικόνες, σκέφτηκα να προσθέσω στοιχεία για την εποχή που έζησε, περπάτησα στους δρόμους που είχε πάει κι αυτός, είδα κτήρια που είχε δει κι εκείνος. Μου αρέσει το βιβλίο που έγραψα! Πρέπει όμως να σας πω ότι, για να γίνει το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, χρειάστηκε να συνεργαστώ με πολλούς αξιόλογους και ταλαντούχους ανθρώπους, που βοήθησαν να γίνει πραγματικότητα!

Μαρίζα Ντεκάστρο