Παιδιά Είμαστε Τότε... οι Μικρασιάτες Θυμούνται
 

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1999, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού, παρουσιάστηκε σε πρώτη δημόσια προβολή το ντοκιμαντέρ παραγωγής του Ιδρύματος «Παιδιά Είμαστε Τότε... οι Μικρασιάτες Θυμούνται». Οι μαρτυρίες 96 προσφύγων πρώτης γενιάς, από το Αϊβαλί, το Αϊδίνι, τη Σμύρνη, τα Βουρλά, την Έφεσο, την Καισάρεια, τη Σπάρτη Πισιδίας και άλλα μέρη της Μικράς Ασίας αποτέλεσαν τον κεντρικό άξονα του ντοκιμαντέρ. Ανάμεσά τους η φωτογράφος Nellys (Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη) και η συγγραφέας Διδώ Σωτηρίου από το Αϊδίνι, ο συγγραφέας Τάσος Αθανασιάδης από το Σαλιχλί του Αϊδινίου και ο Μανόλης Μεγαλοοικονόμου από τη Σμύρνη, ο οποίος συμμετείχε ως φωτογράφος στην ελληνική αποστολή για την υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας, Ουδετερότητας και Διαιτησίας μεταξύ Ελευθέριου Βενιζέλου και Κεμάλ Ατατούρκ.

Η καταγραφή των μαρτυριών πραγματοποιήθηκε με τη μορφή συνεντεύξεων το χρονικό διάστημα 1997-1998, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας -κυρίως στην Αττική, τη Βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη-, αποκλειστικά από το ΙΜΕ.

Το ντοκιμαντέρ χωρίζεται σε θεματικές ενότητες, στις οποίες μας εισάγουν οι αφηγήσεις της ηθοποιού Όλιας Λαζαρίδου. Ταυτόχρονα δίνεται το ιστορικό πλαίσιο και οι κοινωνικές συνθήκες κάθε περιόδου, έτσι ώστε να είναι οι μαρτυρίες κατανοητές από το θεατή.

Οι πρόσφυγες, «υπερήλικοι τώρα, παιδιά τότε», θυμούνται και μέσα από τις μνήμες τους αποκαλύπτονται πτυχές της ιστορίας και της ζωής του μικρασιατικού Ελληνισμού, από το 1912 έως τα πρώτα χρόνια που έπονται της Μικρασιατικής Καταστροφής: η ειρηνική ζωή και συμβίωση, οι εκδιώξεις, με αφετηρία την πρώτη φάση της Eθνοκάθαρσης και το διωγμό του 1914, οι σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων, η νοσταλγία για την πατρίδα, η άφιξη του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη και η προώθησή του μέχρι τον ποταμό Σαγγάριο, η Μικρασιατική Καταστροφή και η φυγή προς την Ελλάδα και τέλος η περιπλάνηση των προσφύγων στον ελληνικό χώρο και η προσπάθεια για κοινωνική ένταξη και αποκατάσταση.

Συντελεστές του ντοκιμαντέρ είναι οι:

 • Αφήγηση-παρουσίαση: Όλια Λαζαρίδου
 • Σενάριο-σκηνοθεσία: Πλούταρχος Καϊτατζής
 • Μουσική: Γιώργος Μουλουδάκης
 • Διεύθυνση φωτογραφίας: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
 • Διεύθυνση παραγωγής: Τζίνα Πετροπούλου
 • Έρευνα-βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Βαρλάς
 • Επιμέλεια ψηφιακών γραφικών: Βαγγέλης Χριστοδούλου
 • Μοντάζ: Θόδωρος Καπετανάκης
 • Σκηνικά-κοστούμια: Ξενοφών Ρηγόπουλος, Στέλλα Ρότσιου
 • Τρισδιάστατα γραφικά: Βαγγέλης Χριστοδούλου, Μάνος Βήχος, Ηλίας Μιχαηλίδης
 • Δισδιάστατα γραφικά: Λυδία Αμπαστάδο
 
Τα ντοκιμαντέρ διατίθενται στο Πωλητήριο του Πολιτιστικού Κέντρου του ΙΜΕ, καθώς επίσης και και σε άλλα σημεία εντός και εκτός Ελλάδας. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Πωλητήριο του Πολιτιστικού Κέντρου, τηλ.: (+30) 212 254 0000 ή γράψτε στο sales@ime.gr.

Η τιμή περιλαμβάνει ΦΠΑ 19%


   
 Αναζήτηση   Χάρτης πλοήγησης   Newsletter   Επικοινωνία 
copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ