Ελληνικός Κόσμος

Κυριακή,
5 Μαΐου 2024

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»                    






Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
e-mail: info@ime.gr Επικοινωνήστε μαζί μας






 



< επιστροφή
Αργυρό Μετάλλιο της Τάξης των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών από την Ακαδημία Αθηνών στο Λάζαρο και την Ουρανία Εφραίμογλου

Στις 28 Δεκεμβρίου 2000, η Ακαδημία Αθηνών, σε πανηγυρική συνεδρία και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, απένειμε τιμητικές διακρίσεις σε ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών, των επιστημών, αλλά και σε όσους επέδειξαν πνεύμα αυταπάρνησης, αλληλεγγύης και προσφοράς.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών κ. Νικολάου Αρτεμιάδη με θέμα: «Παρατηρήσεις επί της Ιστορίας και της Φιλοσοφίας των Μαθηματικών». Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Νικόλαος Ματσανιώτης παρουσίασε την έκθεσή του για το έργο της Ακαδημίας κατά το έτος 2000. Ακολούθησε η απονομή μεταλλίων, βραβείων και επαίνων και η συνεδρία ολοκληρώθηκε με την αναγγελία προκήρυξης νέων βραβείων.

Στον Πρόεδρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και στην κα Ουρανία Εφραίμογλου απονεμήθηκε το αργυρό μετάλλιο της Tάξης Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών. Ο κ. Ματσανιώτης, αιτιολογώντας τη βράβευση, παρουσίασε τη μακροχρόνια φιλανθρωπική, κοινωνική και πολιτιστική δράση του κυρίου και της κυρίας Εφραίμογλου, με κορυφαία προσφορά τη δημιουργία του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι με έξοδα της οικογένειας Εφραίμογλου ανακατασκευάστηκε το κτήριο που στεγάζει το προσωπικό και τις διοικητικές υπηρεσίες του Ιδρύματος, αλλά και το Πολιτιστικό του Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος». Αναφέρθηκε επίσης και σε άλλες σημαντικές δωρεές τους, όπως είναι η αγορά κτηρίου για τη στέγαση της εστίας κοριτσιού «Φιλοθέη η Αθηναία», η χρηματοδότηση της ανέγερσης, αναστήλωσης και εικονογράφησης εκκλησιών, η επιχορήγηση με σημαντικά ποσά πολιτιστικών ιδρυμάτων, όπως το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και το Κέντρο Κυθηραϊκών Μελετών, καθώς και η προκήρυξη υποτροφιών.

Με το Χρυσό Μετάλλιο της Tάξης Γραμμάτων και Τεχνών τιμήθηκε το Μουσείο Μπενάκη, με το Αργυρό Μετάλλιο της ίδιας Τάξης ο Διευθυντής του Μουσείου κ. 'Αγγελος Δεληβοριάς και ο Καθηγητής κ. Δημήτριος Λουκάτος και με το Χάλκινο Μετάλλιο η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραΐτη. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η βράβευση εκείνων που βοήθησαν στη διάσωση ναυαγών του «Εξπρές Σάμινα».



 
Πολιτική Απορρήτου copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ