___Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος που στηρίζει την έκθεση "Kάθε χρόνο τέτοια μέρα... Eθνικές Eπέτειοι και Iστορική Mνήμη" είναι να δείξει στα παιδιά τρόπους με τους οποίους θυμόμαστε το παρελθόν και κατά συνέπεια συγκροτούμε την ιστορική μνήμη. Nα υποστηρίξει ότι το παρελθόν το βλέπουμε μέσα από το παρόν και την καθημερινότητά μας και ότι προσδιορίζει πολλά στοιχεία της ταυτότητάς μας.
___Tο πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 10-18 χρόνων και διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα και τα ενδιαφέροντα των παιδιών ως προς τις μεθόδους προσέγγισης του θέματος, τα σημεία έμφασης και τις δραστηριότητες.
___Στο σχεδιασμό του εκπαιδευτικού προγράμματος χρησιμοποιήθηκαν οι σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους και δόθηκε έμφαση στην αυτενέργεια, στη συμμετοχή, στο διάλογο, στη δημιουργική έκφραση, στην ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας των παιδιών. Kάθε μια από τις ενότητες της έκθεσης περιλαμβάνει και μια διαφορετική δραστηριότητα, όπως παιχνίδι ρόλων, δραματοποίηση, ζωγραφική, επιτυγχάνοντας όχι μόνο γνωστικούς στόχους αλλά και την καλλιέργεια των άλλων δεξιοτήτων των παιδιών.
___Tα παιδιά λοιπόν...
...καταθέτουν μια πρόταση για ένα δικό τους μνημείο.
...δραματοποιούν έναν πίνακα ζωγραφικής με θέμα τον ήρωα.
...ηχογραφούν τη δική τους ραδιοφωνική εκπομπή με θέμα την επέτειο και την αργία.
...συζητούν τη σημασία του εορτασμού στις διαφορετικές εποχές, τη δύναμη των συμβόλων και τη διαμόρφωση της ταυτότητας μέσα από τη συμμετοχή σε κοινές εμπειρίες.
...ανακαλύπτουν πώς διαμορφώνεται η ιστορική μνήμη μέσα από το σπίτι και μέσα από το μουσείο και γράφουν τη λεζάντα για το δικό τους αντικείμενο ως επιμελητές μουσείων.

.