Έτος:  2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
11-11-2008
Η έκθεση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Το Βραχιόλι: Νεοελληνικό και Ethnic 19ος-20ός αιώνας» εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008 στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη


Εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008 από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη η έκθεση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Το Βραχιόλι: Νεοελληνικό και Ethnic 19ος-20ός αιώνας», που βασίζεται στη συλλογή βραχιολιών της Κατερίνας Κορρέ-Ζωγράφου. Η έκθεση φιλοξενείται στους εκθεσιακούς χώρους του «ΘΕΑΤΡΟΝ», στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», και θα διαρκέσει μέχρι τέλος Μαΐου 2009. Πολλές προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό, καλλιτεχνικό και κοινωνικό χώρο τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση του «Ελληνικού Κόσμου» και είδαν από κοντά περισσότερα από 200 βραχιόλια του 19ου και του 20ού αιώνα, τα οποία η λαογράφος κα Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου παρουσίασε πρώτη φορά στο κοινό.

Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Το Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" έχει αναδειχθεί πρωτοπόρος οργανισμός στην προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού. Αρχικά, διοργανώνοντας εκθέσεις με τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών και, στη συνέχεια, διοργανώνοντας υποδειγματικά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και νέους. Ο "Ελληνικός Κόσμος" είναι ίσως το μοναδικό πολιτιστικό κέντρο που έχει θέσει την εκπαίδευση των νέων στο κέντρο της δραστηριότητάς του. Γι’ αυτό και η στήριξη των δράσεών του από το Υπουργείο Πολιτισμού είναι για εμάς αυτονόητη. Ο συνδυασμός της ιστορίας και του πολιτισμού με τις νέες τεχνολογίες σε αυτό το απόλυτα διαδραστικό περιβάλλον έχουν φέρει τον "Ελληνικό Κόσμο" στην αιχμή των σύγχρονων τάσεων διεθνώς. Η ποικιλία των εκδηλώσεων και των δράσεων του, αυτά τα δέκα χρόνια λειτουργίας του, πιστεύω ότι έχουν πραγματώσει το στόχο του: δηλαδή να είναι ένα ζωντανό μουσείο, πηγή μάθησης, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης "κοινωνίας της γνώσης"… Με την έκθεση που εγκαινιάζουμε απόψε, ο πρωτοπόρος οργανισμός που μας φιλοξενεί σήμερα ανοίγεται προς το λαϊκό πολιτισμό και την τέχνη της καθημερινότητας. Δεν μπορούμε λοιπόν παρά να συγχαρούμε τον "Eλληνικό Κόσμο" γι’ αυτό, καθώς και όλους τους συντελεστές της έκθεσης».

Ο κ. Δημήτρης Εφραίμογλου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, δήλωσε: «H σημερινή έκθεση είναι ένα μικρό δείγμα της μεγάλης συλλογής της κυρίας Κορρέ και αποτελεί προάγγελο της αντίστοιχης έκθεσης που θα φιλοξενήσουμε μελλοντικά στα νέα μας κτήρια. Για τον "Ελληνικό Κόσμο" είναι μεγάλη πρόκληση να φιλοξενούμε τα εξαιρετικά αυτά κοσμήματα συγκεντρωμένα – και μάλιστα με πολύ μεράκι και γνώση από έναν άνθρωπο που η ακαδημαϊκή πορεία και το προσωπικό ενδιαφέρον έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία συλλογών που καταγράφουν την ελληνική ιστορία στη διαχρονία. Η έκθεση για το βραχιόλι έχει πρωταγωνιστές ανώνυμους τεχνίτες από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια του 19ου και 20ού αιώνα καθώς και απλούς ανθρώπους που φόρεσαν τα βραχιόλια».

Η έκθεση «Το Βραχιόλι: Νεοελληνικό και Ethnic 19ος-20ός αιώνας» περιλαμβάνει πάνω από 200 βραχιόλια, ελληνικά αλλά και άλλων λαών, του 19ου και του 20ού αιώνα, και αναδεικνύει την κοινωνικοϊστορική διάσταση του κοσμήματος. Μέσα από τα επιμέρους τμήματα της έκθεσης παρουσιάζεται η πορεία της συλλέκτριας σε παλαιοπωλεία πόλεων της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού κατά τα χρόνια συλλογής των πολύτιμων αντικειμένων. Η ανακάλυψη των βραχιολιών οδηγεί στη διερεύνηση των ιστοριών που κρύβουν• η ανακάλυψη των ιστοριών στη διερεύνηση της ζωής των κατόχων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, η αλυσίδα της συλλογής σπάει και οι κρίκοι-βραχιόλια γίνονται κρίκοι μιας άλλης αλυσίδας, που εξιστορεί τις ζωές των ανθρώπων που τα κατασκεύασαν, τα αγόρασαν, τα χάρισαν, τα αποδέχτηκαν και τα φόρεσαν. Με τον τρόπο αυτό, η έρευνα και εποπτεία του βραχιολιού ως αντικειμένου της τέχνης των χρυσικών αποτελεί ένα τμήμα της έκθεσης• ακολουθεί η ζωή του αντικειμένου δίπλα στον κάτοχό του.

Στοιχεία της έκθεσης
«ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Αίθουσα Σεμέλη
Πειραιώς 254
Ταύρος 177 78
Τηλ.: 212 254 0920
Φαξ: 212 254 3123
www.hellenic-cosmos.gr, http://vraxioli.ime.gr/

Ώρες λειτουργίας
Δευτ., Τρ., Τετ., Πέμπ., Παρ. & Κυρ.: 10:00-13:00
Tετ., Πέμπ., Παρ., Σάββ., Κυρ.: 19:00-21:30

Είσοδος: 5 ευρώ
 
Λίγα λόγια για το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (www.hellenic-cosmos.gr), εγκαινιάστηκε το 1998 και έκλεισε 10 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας. Στο διάστημα αυτό ο «Ελληνικός Κόσμος» έχει αναδειχθεί ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα σε επισκέψεις μαθητών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, έχει καθιερωθεί ως ένα υπερσύγχρονο πολιτιστικό κέντρο και μουσείο, όπου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας και ντοκιμαντέρ, συνδυάζοντας άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Το Μάρτιο του 2007 εγκαινιάστηκε η «Θόλος», το νέο υπερσύγχρονο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας, ενώ φέτος το Μάρτιο ξεκίνησε τη λειτουργία του το «ΘΕΑΤΡΟΝ».


Σχετικά αρχεία φωτογραφιών:

13-11-2008
Φωτογραφίες από τα εγκαίνια της έκθεσης «Το Βραχιόλι: Νεοελληνικό και Ethnic 19ος-20ός αιώνας»


copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ