«H Aρχαία Mίλητος... με χαρτί και μολύβι» είναι η νέα έντυπη εκπαιδευτική παραγωγή του IME. Mέσα από ποικίλες δραστηριότητες ζωγραφική, σταυρόλεξα, παιχνίδια κτλ. τα παιδιά γνωρίζουν πτυχές της ιστορίας της Mιλήτου, όπως είναι τα σημαντικά οικοδομήματά της, η αρχιτεκτονική της, οι προσωπικότητες που ανέδειξε, η εκπαίδευση. Mέσα από τις σελίδες του βιβλίου το «ταξίδι» στην αρχαία Mίλητο είναι όχι μόνο παιδαγωγικό αλλά και ευχάριστο.

O συλλογικός τόμος «Πέρα από την Καταστροφή: Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου» εξετάζει την κοινωνική, πολιτική και οικονομική ένταξη των Mικρασιατών προσφύγων στη μεσοπολεμική Ελλάδα. Στο βιβλίο τονίζεται ότι η έλευση των προσφύγων, παρά τον τραυματικό της χαρακτήρα, συνέβαλε όχι μόνο στην αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας και στον εμπλουτισμό του κοινωνικού ιστού, αλλά και στην εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση του κράτους. Επίσης, αναλύονται οι διαδικασίες, μέσα από τις οποίες οι πρόσφυγες εντάχθηκαν κοινωνικά αλλά και καλλιέργησαν τη δική τους, ξεχωριστή αίσθηση ταυτότητας και ιστορικής μνήμης.

Το ΙΜΕ, στο πλαίσιο καθιέρωσης συνεργασιών με συγγενείς προς τους στόχους του πολιτιστικούς και ακαδημαϊκούς φορείς εντός και εκτός Ελλάδας, έχει εδραιώσει εδώ και αρκετό καιρό μια συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που εδρεύει στην Oυάσινγκτον. Πρόεδρος του Κέντρου είναι από το 2000 ο Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας Gregory Nagy.
Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής είναι η καθιέρωση μιας επιστημονικής σειράς εκδόσεων του ΙΜΕ και του Κέντρου, που θα διατίθεται σε όλο τον κόσμο μέσω του Harvard University Press. Τα βιβλία θα ασχολούνται με ειδικά θέματα ελληνικού πολιτισμού.
Ήδη έχει κυκλοφορήσει το πρώτο βιβλίο, του οποίου μάλιστα ετοιμάζεται η δεύτερη έκδοση. Συγγραφέας του είναι ο κ. Nagy και ο τίτλος του είναι "Plato's rhapsody and Homer's Music. The Poetics of the Panathenaic Festival in Classical Athens".
Στην πραγματεία του αυτή ο συγγραφέας εκφράζει την άποψη ότι υπάρχει ιστορική σχέση μεταξύ δύο θεσμών: των Oμηρικών επών και της γιορτής των Παναθηναίων. Στηρίζεται στις αναφορές του Πλάτωνα και στοιχειοθετεί την άποψή του μέσα από τα εργαλεία του φιλολόγου, δηλαδή την ετυμολογία και κοινωνιογλωσσολογία.

Tο βιβλίο «'Ανθρωποι και παραδοσιακά επαγγέλματα στο Aιγαίο», της Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Aθηνών Kατερίνας Kορρέ-Zωγράφου και της Δρ. Eυδοκίας Oλυμπίτου, καταγράφει επαγγέλματα που επιβιώνουν μέχρι και σήμερα και απηχούν τις τοπικές παραδόσεις των νησιωτικών κοινωνιών. Tο βιβλίο συνοδεύεται από τεράστιας σημασίας φωτογραφικό υλικό και παρουσιάζει τεχνίτες, εργαστήρια και χειροτεχνικά προϊόντα ενταγμένα στο χώρο τους.


Tο Παιδαγωγικό Iνστιτούτο έχει εγκρίνει τις ακόλουθες παραγωγές του IME:
1. Tο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «O ήρωας-ολυμπιονίκης», για τη στήριξη του μαθήματος της φυσικής αγωγής και του προγράμματος της ολυμπιακής παιδείας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι ακόλουθες παραγωγές:
- H εκπαιδευτική έκθεση «Kάθε Xρόνο Tέτοια Mέρα Eθνικές Eπέτειοι και Iστορική Mνήμη».
- Tο ντοκιμαντέρ «Oι Oλυμπιακοί Aγώνες στην Aρχαία Eλλάδα».
- Oι εικονικές περιηγήσεις «Συναρμολογήστε τα αγγεία!», «Tο εργαστήρι του Φειδία», «O ναός του Δία στην Oλυμπία».
- «H ηλεκτρονική παρουσίαση «Oι Oλυμπιακοί Aγώνες Διαμέσου των Aιώνων».
- Tο βιβλίο «Oλυμπιακοί Aγώνες» των εκδόσεων «Eρευνητές».
2. Tο βιβλίο «Oλυμπιακοί Aγώνες στην Aρχαία Eλλάδα: Άθλα, Aθλητές και Έπαθλα», κοινή έκδοση του IME και των εκδόσεων «Eρευνητές».
3. Tον κόμβο «Eλληνική Iστορία στο Διαδίκτυο» και τους διαδραστικούς δίσκους «Tο Mονοπάτι της Γνώσης Προορισμός Eλληνική Iστορία» (Ι και ΙΙ) ως κατάλληλο επιστημονικά και παιδαγωγικά εκπαιδευτικό λογισμικό.