Στην κλασική Αθήνα, τα κτερίσματα που συνόδευαν το νεκρό τοποθετούνταν σε αύλακες, σε ειδικές θέσεις στην επίχωση του ταφικού λάκκου ή γύρω από το νεκρό. Η πολυπληθέστερη κατηγορία κτερισμάτων είναι τα πήλινα αγγεία (π.χ. κύλικες, λεκανίδες, πινάκια με ταινιωτές λαβές, λευκές λήκυθοι, γαμικοί λέβητες, υδρίες και χύτρες). Tα αγγεία είναι μελαμβαφή, με ή χωρίς εμπίεστα μοτίβα, ακόσμητα, ακόμη και χωρίς επίχρισμα, και ερυθρόμορφα. Δύο τύποι αγγείων που συνδέονται με παιδικές ταφές είναι η χους -μικρή τριφυλλόσχημη οινοχόη- και το θήλαστρο.

Μία άλλη κατηγορία κτερισμάτων είναι τα λίθινα αγγεία, κατασκευασμένα από αλάβαστρο ή μάρμαρο: πυξίδες με πώματα, πλημοχόες και αλάβαστρα. Oρισμένα αγγεία, όπως τα αλάβαστρα, ήταν συμπαγή (ψευδοαλάβαστρα), ενδεικτικό της αποκλειστικής κατασκευής τους για ταφική χρήση.

Eκτός από αγγεία, άλλα κτερίσματα στους νεκρούς ήταν τα αγαπημένα τους αντικείμενα, όπως παιχνίδια, στλεγγίδες, κάτοπτρα, ενώ μικρός αριθμός κοσμημάτων - κυρίως ορειχάλκινα και χρυσά δαχτυλίδια, καθώς και ενώτια - έχει βρεθεί σε ταφές της κλασικής Aθήνας. Επίσης, τα πήλινα ειδώλια που βρέθηκαν σε αρκετές ταφές απεικονίζουν γνωστούς και διαδεδομένους τύπους, όπως καθιστές γυναικείες μορφές, προτομές, ζώα, παιχνίδια και πλαγγόνες.


Στις ταφές της κλασικής Aθήνας έχουν βρεθεί κάποια αντικείμενα των οποίων ο προορισμός δεν είναι σαφής. Τέτοια αντικείμενα είναι μικρογραφικοί βραχίονες (μήκους 10 εκ.), με δάχτυλα τεντωμένα και κλειστά το ένα δίπλα στο άλλο, και συχνά με επίπεδες βάσεις στήριξης, οι οποίοι είχαν πιθανώς αποτροπαϊκό χαρακτήρα. Eπίσης, σε ορισμένες ταφές απαντούν πίνακες καταδέσμων και μικρογραφίες μολύβδινων φερέτρων.



| εισαγωγή | οίκος | πόλις | Κλασική Εποχή

Σημείωση: Επιλέγοντας τις εικόνες μπορείτε να δείτε αυτές σε μεγέθυνση, καθώς και τις επεξηγήσεις τους.
Οι υπογραμμισμένες παραπομπές (links) οδηγούν σε σχετικά με αυτές κείμενα, ενώ οι μη υπογραμμισμένες αποτελούν επεξηγηματικό γλωσσάρι.