Έργα
 

Θεατρικό δρώμενο για τον εορτασμό των δώδεκα χρόνων του «Ελληνικού Κόσμου», με πρωταγωνιστή έναν ψηφιακό τρισδιάστατο χαρακτήρα (άβαταρ) που συνομιλούσε με τους ηθοποιούς σε πραγματικό χρόνο. Ταυτόχρονα, μια περιήγηση στη Μίλητο και την Πριήνη, στην ιστορία και την αρχιτεκτονική τους, μέσα από την τρισδιάστατη αναπαράσταση των πόλεων αυτών.


 

Ένα ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτει ότι η ιστορία της Αθήνας υπάρχει σε κάθε γωνιά της πόλης. Αρκεί να γυρίσουμε το βλέμμα και θα την αντικρίσουμε.


 

Το ντοκιμαντέρ ζωντανεύει τα ταξίδια των Eλλήνων, από τη Mινωική ακόμη εποχή, στο Λίβανο, τη χώρα των Φοινίκων, ένα από τα σπουδαιότερα εμπορικά κέντρα της Mεσογείου. Φοίνικες και Mινωίτες χάραξαν στις πορείες τους μια κοσμοπολίτικη κουλτούρα, η οποία πέντε χιλιάδες χρόνια τώρα παραμένει ζωντανή.


 

Eκπαιδευτική σειρά 5 πεντάλεπτων εκπαιδευτικών βίντεο για παιδιά προσχολικής ηλικίας με θέμα τη γεωγραφία της χώρας μας. Προβλήθηκε από την EPT για λογαριασμό της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης.


 

Tο ντοκιμαντέρ, αυτό που αφορά τη βιβλιοθήκη της Aλεξάνδρειας, είναι ένα ταξίδι στην πόλη της Aλεξάνδρειας διαχρονικά, στους ναούς της Άνω Aιγύπτου και σε άλλα μέρη όπου άνθησαν βιβλιοθήκες, καθώς η νέα Bιβλιοθήκη της Aλεξάνδρειας προορίζεται να μετατραπεί, όπως η προκάτοχός της, σε φάρο οικουμενικής γνώσης.


 

Ταινία μικρού μήκους που αναπαριστά μια τυπική κατοικία της Πριήνης, με χρήση αποκλειστικά και μόνο τρισδιάστατων γραφικών. Βασίζεται στις έρευνες του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Βερολίνου Δρ. Wolfram Hoepfner.


 

Σειρά πέντε ημίωρων επεισοδίων, συμπαραγωγή του ΙΜΕ και της Κοινοπραξίας «Ζευς». Το ντοκιμαντέρ, βασισμένο σε σπάνιο υλικό από ελληνικά και ξένα μουσεία, περιγράφει τον τρόπο διεξαγωγής των Αγώνων και παρουσιάζει την επίδρασή τους στην τέχνη, τον πολιτισμό και την κοινωνία της Αρχαιότητας.


 

Ήδη από την Αρχαιότητα η θάλασσα έφερε την Κύπρο στο προσκήνιο της ιστορίας. Ανά τους αιώνες, το νησί έγινε αντικείμενο διαμάχης λόγω της στρατηγικής του θέσης και του πλούσιου υπεδάφους του.
Στο ωριαίο ντοκιμαντέρ η Κύπρος μάς αποκαλύπτεται σταδιακά, όπως ακριβώς αναδύεται από τη θάλασσα. Οι μύθοι, η ιστορία της, ο φυσικός της πλούτος, οι άνθρωποι, η δύναμη της θάλασσας που την περιβάλλει συνθέτουν το ψηφιδωτό ζωής και εξέλιξης ενός τόπου με ισχυρές παραδόσεις κι ενός λαού με τεράστια αποθέματα ψυχικής δύναμης.


 

Ημίωρο οδοιπορικό στα χριστιανικά μνημεία των μικρασιατικών παραλίων και την ιστορία τους, από τους Πρωτοχριστιανικούς χρόνους μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα. Σε τρισδιάστατη αναπαράσταση έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε την εκκλησία της Kοίμησης της Θεοτόκου στη Nίκαια της Bιθυνίας, που καταστράφηκε ολοσχερώς τη δεκαετία του '20.


 

Ωριαίο ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και της κας Μαρίας Μαυρίκου, που «ταξιδεύει» το θεατή στο παρελθόν, στα χρόνια 1922-1924. Υπέργηροι Έλληνες από το Αϊβαλί και Τουρκοκρητικοί από το Ρέθυμνο που σήμερα ζουν στο Αϊβαλί και στα Μοσχονήσια επιστρέφουν στον τόπο που γεννήθηκαν. Μέσα από τις μαρτυρίες τους ζωντανεύουν γεγονότα όπως ο διωγμός των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία και η Ανταλλαγή των πληθυσμών.


 

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει «όστρακα», δηλαδή σπαράγματα του ελληνικού πολιτισμού που άνθησε στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, και συγκεκριμένα στις πόλεις Σωζόπολη, Αγχίαλο, Μεσημβρία και Βάρνα. Αποτελεί την αρχή μιας σειράς ντοκιμαντέρ αφιερωμένης στις χώρες του Εύξεινου Πόντου.


 

Ντοκιμαντέρ με θέμα την ανάμνηση της μικρασιατικής πατρίδας και του ξεριζωμού από τους τελευταίους επιζώντες πρόσφυγες. Στηρίζεται σε μαγνητοσκοπημένα αποσπάσματα από μαρτυρίες Μικρασιατών προσφύγων πρώτης γενιάς. Tις μαρτυρίες παρουσιάζει και συνδέει η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου, προσδίδοντας στο ντοκιμαντέρ χαρακτήρα ζωντανής παράστασης.


 

Στο τελευταίο ντοκιμαντέρ της σειράς η περιήγηση ξεκινά από την Καύνο, πόλη στην οποία κατά τη μυθολογία κατέφυγε ο Καύνος για να λησμονήσει τον έρωτά του προς την αδερφή του Βυβλίδα. Η πόλη αποτελεί μωσαϊκό μνημείων από διάφορες εποχές. Υπάρχουν λαξευτοί τάφοι που ανήκουν στην Eλληνιστική περίοδο, ενώ στην ακρόπολη της πόλης συνυπάρχουν οχυρώσεις των Ελληνιστικών και των Βυζαντινών χρόνων. Το ταξίδι στο χώρο και το χρόνο συνεχίζεται με το εγκαταλελειμμένο...


 

Η πρώτη πόλη του ντοκιμαντέρ αυτού είναι η Πριήνη, ηγετικό μέλος της Πανιωνίου Συμμαχίας, που είχε και το ιερό της στην επικράτειά της. Η πόλη συνέδεσε την ιστορία της με το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μετά το θάνατό του περιήλθε στην κυριαρχία των Ατταλίδων της Περγάμου και κατόπιν στους Ρωμαίους. Ο κινηματογραφικός φακός εστιάζει σε δημόσια οικοδομήματα: ο ναός της Αθηνάς Πολλιάδος, το Γυμνάσιο, το Στάδιο, η Αγορά, το Θέατρο, το Βουλευτήριο είναι χώροι...


 

Πρώτος σταθμός του ντοκιμαντέρ είναι η Τέως. Από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης είναι ο ναός του Διονύσου, ο μεγαλύτερος και πιο φημισμένος στην περιοχή, και το θέατρο, κτίσμα 2ου αιώνα π.Χ. Ακολουθώντας την επιθυμία τους για θεατρική έκφραση, οι δύο «ήρωες» αναζητούν μέρη όπου υπάρχει θέατρο. Έτσι, φτάνουν στις Ερυθρές, το θέατρο των οποίων χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. Στις Ερυθρές είναι ορατά τα απομεινάρια της Αρχαίας, της Βυζαντινής και...


 

Η περιήγηση ξεκινά από την 'Ασσο, την αποικία των Μηθυμναίων, που ιδρύθηκε στις αρχές της πρώτης χιλιετίας π.Χ. Ήταν μία από τις σημαντικότερες πόλεις των μικρασιατικών παραλίων απέναντι από τη Λέσβο. Η πόλη είχε τα ωραιότερα τείχη του ελληνικού κόσμου, που χρονολογούνται στη Βυζαντινή εποχή. Ο κινηματογραφικός φακός εστιάζει στο ναό της θεάς Αθηνάς, στην Παλαίστρα, στο θέατρο, στην Αγορά, στη Νεκρόπολη. Επόμενος σταθμός είναι η Πέργαμος, ένα αξιόλογο...


 

Οδοιπορικό στη Μικρά Ασία, το οποίο αποτελείται από τέσσερα ημίωρα ντοκιμαντέρ. Μέσα από το διάλογο δύο ψυχών που αναζητούν τις ρίζες τους περιηγούμαστε είκοσι πόλεις των μικρασιατικών παραλίων -από την 'Ασσο έως τα Μύρα- και ανακαλύπτουμε την ιστορία τους διαχρονικά. Η σειρά εμπλουτίζεται με τρισδιάστατες αναπαραστάσεις μνημείων.

Από την 'Ασσο στο Αϊβαλί
Από την Τέω στη Σμύρνη
Από την Έφεσο στην Ηράκλεια
Από την Κνίδο στα Μύρα



 

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού εγκαινίασε τις κινηματογραφικές παραγωγές του το 1997 με το ντοκιμαντέρ «Μίλητος... Μία Πόλις σε Τέσσερις Διαστάσεις». Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ αρχαιολογικού περιεχομένου, που βασίζεται σε δραματοποιημένο σενάριο και συνδυάζει κινηματογραφικές λήψεις στο φυσικό χώρο της Μιλήτου με τρισδιάστατες ψηφιακές φωτορεαλιστικές αναπαραστάσεις για να ζωντανέψει τη Μίλητο την εποχή της ακμής της. Ένας περιηγητής, λάτρης του...


 


















   
 Αναζήτηση   Χάρτης πλοήγησης   Newsletter   Επικοινωνία 
copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ