Σύλλογος Φίλων

Σάββατο,
2 Νοεμβρίου 2024

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»                    






Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
e-mail: info@ime.gr Επικοινωνήστε μαζί μας






 



Γενικές πληροφορίες

Το Ίδρυµα Μείζονος Ελληνισµού (ΙΜΕ), το οποίο εµπνεύστηκε, δηµιούργησε και χρηµατοδότησε η οικογένεια Λαζάρου Εφραίµογλου, είναι Νοµικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου µε κοινωφελή, πολιτιστικό, µη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και έδρα την Αθήνα. Η ίδρυσή του κυρώθηκε το 1993 µε νόµο της Βουλής των Ελλήνων.

Βασικός σκοπός του Ιδρύµατος είναι να διατηρήσει ζωντανή την ιστορική µνήµη και την ελληνική παράδοση, να κάνει συνειδητή την οικουµενική διάσταση του Ελληνισµού, να προβάλει τη συµβολή του στην εξέλιξη του πολιτισµού, έτσι ώστε το παρελθόν να αποτελέσει σηµείο αναφοράς για τη διαµόρφωση του παρόντος και του μέλλοντος και να εµπνευστεί και πάλι η σύγχρονη σκέψη από το ελληνικό πνεύµα. Η διάδοση του ελληνικού πολιτισµού και της ελληνικής ιστορίας, µε οποιοδήποτε τρόπο και µέσο προσφέρεται, είναι ο πρωταρχικός στόχος, µέσω του οποίου θα επιτευχθεί ο σκοπός της δηµιουργίας του Ιδρύµατος.

Ο πρωτοποριακός χαρακτήρας του Ιδρύµατος διαφαίνεται ήδη από τις καταστατικές επιταγές, µία εκ των οποίων προβλέπει η υλοποίηση των στόχων να στηρίζεται στις δυνατότητες που παρέχει η νέα τεχνολογία. Έτσι πολύ νωρίς και παράλληλα µε τις προσπάθειες εξεύρεσης χώρου για τη δηµιουργία του Κέντρου Πολιτισμού, η διοίκηση του Ιδρύµατος προχώρησε στην αξιοποίηση του Διαδικτύου και παρουσίασε στην ελληνική και τη διεθνή κοινότητα τους πρώτους ελληνικούς κόµβους ιστορικού περιεχοµένου. Ταυτόχρονα, δηµιούργησε πρωτοποριακό εργαστήριο τρισδιάστατων αναπαραστάσεων, η πρώτη εργασία των οποίων, ενταγµένη σε ένα ντοκιµαντέρ, απέσπασε το 1ο Βραβείο Αρχαιολογικού ντοκιµαντέρ στην Αµιένη. Αυτά δεν ήταν παρά µόνο η αρχή σε µια σειρά προγραµµάτων που εµπλουτίστηκαν ή εκπονήθηκαν στη συνέχεια, στους δύο νέους ιδιόκτητους χώρους που απέκτησε το Ίδρυµα.

Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύµατος, εγκαινιάστηκε το 1998 και καταλάµβανε αρχικά έκταση 16 στρεµµάτων. Στεγάστηκε σε παλαιό βιοµηχανικό κτήριο, το οποίο, αν και διατήρησε σηµαντικά στοιχεία της αρχικής του χρήσης, µετασκευάστηκε σε ένα υπερσύγχρονο, ζωντανό µουσείο που επιδιώκει να γίνει πηγή µάθησης και να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σύγχρονης «κοινωνίας της γνώσης». Βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 254, στον παλιό βιοµηχανικό άξονα Αθήνας-Πειραιά, εκεί όπου η µνήµη συναντά τη νεότερη ταυτότητα της πόλης. Σήµερα ο «Ελληνικός Κόσµος» καταλαµβάνει έκταση 60 στρεµµάτων. Ο χώρος αναδιαµορφώνεται συνεχώς για να καλύψει τις διαρκώς αυξανόµενες ανάγκες του Κέντρου. Έτσι λοιπόν, το Κτήριο 7, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2004 ως πολυχώρος πολιτισµού και φιλοξένησε ποικίλες εκδηλώσεις, από εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράµµατα έως συνέδρια και σεµινάρια, θα δώσει τη θέση του σε ένα νέο κτήριο βελτιωµένο τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά. Το Μάρτιο του 2006 ολοκληρώθηκε το κτήριο που στεγάζει το τελειότερο, αυτή τη στιγµή, σύστηµα Εικονικής Πραγµατικότητας του «Ελληνικού Κόσμου», τη «Θόλο», χωρητικότητας 130 ατόµων. Πρόκειται για ένα κτήριο υψηλής αρχιτεκτονικής με μοναδική τεχνολογική υποδομή, το οποίο φιλοξενεί τις ψηφιακές συλλογές του Ιδρύματος. Η «Θόλος» μοιάζει με πλανητάριο στα φυσικά και μορφολογικά της χαρακτηριστικά. Ουσιαστικά όμως το μόνο κοινό τους σημείο είναι το ημισφαιρικό σχήμα της επιφάνειας προβολής. Η σφαιρική εξωτερική μορφή της παραπέμπει σε ουράνιο σώμα που στροβιλίζεται. Η αίσθηση αυτή αποδίδεται με τους επάλληλους δακτυλίους που περιβάλλουν το εξωτερικό κέλυφός της και τον ειδικό φωτισμό που την αναδεικνύει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι προβολές είναι διαδραστικές και όχι στατικές, δημιουργώντας μια μοναδική εμπειρία εμβύθισης στον εικονικό κόσμο που χαρακτηρίζεται από άμεση ανταπόκριση, πρωτοτυπία, ευελιξία και ζωντάνια.  

Στις 20 Μαρτίου 2008 εγκαινιάστηκε το «ΘΕΑΤΡΟΝ», ένα κτήριο πολλαπλών χρήσεων, χωρητικότητας 1.100 ατόµων. Με κύρια χαρακτηριστικά την πολυμορφικότητα και την ευελιξία έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί τις πιο απαιτητικές παραγωγές, από άποψη διάταξης χώρου και τεχνολογικού εξοπλισμού. Οι τεχνικές προδιαγραφές του ακολουθούν τα υψηλότερα πρότυπα, ενώ ο οπτικοακουστικός εξοπλισμός του είναι μοναδικός για τα ελληνικά δεδομένα. Οι σκηνικές τεχνολογίες παρέχουν τη δυνατότητα δημιουργίας εικονικών σκηνικών και ενσωμάτωσης δρώμενων σε αυτά. Το «ΘΕΑΤΡΟΝ» διαθέτει επίσης πλήρη και υπερσύγχρονο συνεδριακό εξοπλισμό και δυνατότητα υποστήριξης ζωντανών συνδέσεων εικόνας και ήχου. Φιλοδοξεί να στεγάσει τη σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική έκφραση, φιλοξενώντας ποικίλες εκδηλώσεις, από θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις έως εκθέσεις αλλά και συνέδρια.

Στα χρόνια λειτουργίας του ο «Ελληνικός Κόσµος» έχει να επιδείξει ένα πλούσιο πρόγραµµα δραστηριοτήτων, οι οποίες περιλαµβάνουν εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράµµατα, προγράµµατα Εικονικής Πραγµατικότητας και προβολές ντοκιµαντέρ παραγωγής του ΙΜΕ. Στα πωλητήρια του Κέντρου ο επισκέπτης βρίσκει όλες τις παραγωγές του Ιδρύµατος, όπως βιβλία, ψηφιακούς δίσκους και ντοκιµαντέρ. Στην Εστία Κυβερνοχώρου, µεγάλοι και µικροί έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους κόµβους του ΙΜΕ, οι οποίοι περιλαµβάνουν ιστορική πληροφορία αλλά και έξυπνα παιχνίδια ιστορικού και εκπαιδευτικού περιεχοµένου.

Οι παραγωγές του Ιδρύµατος διαµορφώνονται και υλοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά από οµάδα µόνιµων συνεργατών, οι οποίοι, στην πλειονότητά τους, στεγάζονται, µαζί µε τις διοικητικές υπηρεσίες, στο Ερευνητικό Κέντρο, στην περιοχή του Θησείου. Το προσωπικό αποτελείται από: αρχαιολόγους, ιστορικούς, µεταφραστές, επιµελητές κειµένων, αρχιτέκτονες, µουσειολόγους, µουσειοπαιδαγωγούς, µηχανικούς πληροφορικής, γραφίστες, παραγωγούς οπτικοακουστικών µέσων και δηµιουργούς τρισδιάστατων ψηφιακών αναπαραστάσεων, πολλοί εκ των οποίων είναι κάτοχοι µεταπτυχιακού τίτλου ή διδακτορικού.

Οι γνώσεις, η δηµιουργικότητα και ο σωστός προγραµµατισµός έχουν συµβάλει στην ολοκλήρωση προγραµµάτων, το περιεχόµενο των οποίων βοηθά στην επίτευξη των στόχων του ΙΜΕ. Αναλύοντας τις µέχρι τώρα δραστηριότητες του Ιδρύµατος γίνεται αντιληπτό πώς η διοίκηση χτίζει επάνω στην αρχική ιδέα.




 
Πολιτική Απορρήτου copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ