§ 4
Μεγάλη φωτογραφία (57kB)

O πόλεμος με την Iταλία

H Γερμανική στρατηγική:το σχέδιο Marita

O πόλεμος με τη Γερμανία
H κατάληψη της ηπειρωτικής Eλλάδας
H μάχη της Kρήτης
H Eλλάδα στη φασιστική 'νέα τάξη'
H εξόριστη ελληνική κυβέρνηση
H Γερμανική 'πύρρειος νίκη'


Η Γερμανική 'πύρρειος νίκη'

Η τελική επιτυχία του σχεδίου "Marita", αποδείχθηκε πύρρειος νίκη για το μέλλον του φασιστικού πολέμου. Μολονότι το Μάιο του 1941 η νίκη χαιρετίστηκε επειδή άνοιγε το δρόμο για την πιο ασφαλή εκτέλεση του σχεδίου "Barbarossa" εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης, οι μακροχρόνιες επιπτώσεις αποδείχθηκαν σημαντικές.

Πέρα από την καθυστέρηση που η επιχείρηση στα Βαλκάνια επέβαλε στο σχέδιο "Barbarossa", το μέτωπο των Βαλκανίων αποτέλεσε πηγή προβλημάτων, ιδιαίτερα λόγω της αντίστασης του πληθυσμού σε αρκετές βαλκανικές χώρες. Οι κατακτητές αναγκάστηκαν να διατηρούν σημαντικές δυνάμεις για την επιτήρηση της τάξης στην Ελλάδα και αλλού -δυνάμεις που έλειψαν κυρίως από τη βόρεια Αφρική κατά τα επόμενα χρόνια του πολέμου. Ταυτόχρονα, η προβολή αντίστασης στη γερμανική προέλαση προκάλεσε σχετική καθυστέρηση στην κατάληψη της Ελλάδας και επέτρεψε στις ελληνικές και βρετανικές δυνάμεις να υποχωρήσουν με τάξη και να μεταφέρουν μεγάλο μέρος του εξοπλισμού τους στην Αίγυπτο.

Κεντρική σελίδα ΙΜΕ
Αρχική σελίδα κόμβουΚατάλογος φωτογραφιώνΠηγέςΒιβλιογραφίαΣυντελεστές
H Eλληνική εξωτερική πολιτική πριν το 1936 H εξωτερική πολιτική του Iωάννη Mεταξά H έναρξη του B' Παγκοσμίου Πολέμου O πόλεμος του 'Aξονα εναντίον της Eλλάδος H περίοδος της Kατοχής Tο τέλος του πολέμου H Eλλάδα στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου Κεντρική σελίδα