§ 4
Μεγάλη φωτογραφία (62kB)

O πόλεμος με την Iταλία

H Γερμανική στρατηγική:το σχέδιο Marita

O πόλεμος με τη ΓερμανίαH κατάληψη της ηπειρωτικής Eλλάδας
H μάχη της Kρήτης
H Eλλάδα στη φασιστική 'νέα τάξη'
H εξόριστη ελληνική κυβέρνηση
H Γερμανική 'πύρρειος νίκη'


Ο πόλεμος με τη Γερμανία

Η γερμανική επίθεση στα Βαλκάνια το 1941 κατέστη επιτακτική μετά την αποτυχία της ιταλικής εαρινής επίθεσης στο ελληνοαλβανικό μέτωπο, η οποία είχε ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου, για τον απλό λόγο πως ο Mussolini επιθυμούσε να σώσει το γόητρο της Ιταλίας απέναντι στη Γερμανία παρουσιάζοντας την επικείμενη κατάληψη της Ελλάδας ως κοινή επιχείρηση του 'Αξονα.

Στην πραγματικότητα, η εαρινή επίθεση δεν προώθησε τις ιταλικές δυνάμεις καθόλου στο αλβανικό μέτωπο και προκάλεσε σημαντικές ανθρώπινες και υλικές απώλειες στον ιταλικό στρατό. Στις 18 Μαρτίου ο ιταλός δικτάτορας, ο οποίος είχε μεταβεί στην Αλβανία για να επιτηρήσει την πορεία των επιχειρήσεων, επέστρεφε στην Ιταλία εξοργισμένος και ταπεινωμένος από την αναποτελεσματικότητα των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων και ειδικά της στρατιωτικής ηγεσίας.

Με τα δεδομένα αυτά καθώς και εξαιτίας της συνομολόγησης Βουλγαρίας και Γιουγκοσλαβίας στο Reich, το Μάρτιο του 1941, η γερμανική εισβολή στα Βαλκάνια διαγραφόταν αναπόφευκτη.

Κεντρική σελίδα ΙΜΕ
Αρχική σελίδα κόμβουΚατάλογος φωτογραφιώνΠηγέςΒιβλιογραφίαΣυντελεστές
H Eλληνική εξωτερική πολιτική πριν το 1936 H εξωτερική πολιτική του Iωάννη Mεταξά H έναρξη του B' Παγκοσμίου Πολέμου O πόλεμος του 'Aξονα εναντίον της Eλλάδος H περίοδος της Kατοχής Tο τέλος του πολέμου H Eλλάδα στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου Κεντρική σελίδα