§ 4
Μεγάλη φωτογραφία (50kB)

O πόλεμος με την Iταλία
H προέλαση
H υποχώρησηH διεθνοποίηση της σύρραξης

H Γερμανική στρατηγική:το σχέδιο Marita

O πόλεμος με τη Γερμανία


Η υποχώρηση

Στις 10 Νοεμβρίου του 1940 οι υπό οργανωμένη υποχώρηση ιταλικές μονάδες βρέθηκαν ακριβώς στο σημείο από το οποίο είχαν ξεκινήσει στις 28 Οκτωβρίου. Στις 21 του ίδιου μήνα οι ελληνικές δυνάμεις είχαν εισχωρήσει στο αλβανικό έδαφος και υποχρέωναν τον ιταλικό στρατό να εγκαταλείψει την Κορυτσά. Στις 28 Νοεμβρίου ο αρχηγός των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων Badoglio υπέβαλε την παραίτηση του στον ιταλό δικτάτορα μέσα σε μια εντεινόμενη ατμόσφαιρα απαισιοδοξίας για την έκβαση του πολέμου στην Αλβανία.

Η αντικατάστασή του, ωστόσο, στις 3 Δεκεμβρίου από τον αμέσως υφιστάμενό του Cavallero δεν απέφερε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο αλβανικό μέτωπο. Ως τα μέσα Δεκεμβρίου ο ελληνικός στρατός είχε προωθηθεί στο Αργυρόκαστρο, στη Χιμάρα και στο Πόγραδετς. Η ελληνική αντεπίθεση σκόρπισε μεγάλο ενθουσιασμό αναφορικά με ένα παλαιό εθνικό αίτημα, την απελευθέρωση της περιοχής της Βορείου Ηπείρου, που τριάντα περίπου χρόνια πριν είχε επιδικαστεί από τις Μεγάλες Δυνάμεις στην Αλβανία.

Κεντρική σελίδα ΙΜΕ
Αρχική σελίδα κόμβουΚατάλογος φωτογραφιώνΠηγέςΒιβλιογραφίαΣυντελεστές
H Eλληνική εξωτερική πολιτική πριν το 1936 H εξωτερική πολιτική του Iωάννη Mεταξά H έναρξη του B' Παγκοσμίου Πολέμου O πόλεμος του 'Aξονα εναντίον της Eλλάδος H περίοδος της Kατοχής Tο τέλος του πολέμου H Eλλάδα στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου Κεντρική σελίδα