§ 4
Μεγάλη φωτογραφία (53kB)

O πόλεμος με την Iταλία
H προέλασηH υποχώρηση
H διεθνοποίηση της σύρραξης

H Γερμανική στρατηγική:το σχέδιο Marita

O πόλεμος με τη Γερμανία


Η προέλαση

Η ιταλική επίθεση στο ελληνοαλβανικό μέτωπο ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Οι ιταλικές δυνάμεις εισχώρησαν εύκολα στο ελληνικό έδαφος και κατέλαβαν στρατηγικές θέσεις προς την κατεύθυνση των Ιωαννίνων. Ως τις 30 Οκτωβρίου του 1940 η προέλαση στην Ήπειρο συνεχίστηκε, με τη μεραρχία Julia να έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στο μέτωπο της Πίνδου. Ταυτόχρονα, ενισχύσεις από την Ιταλία αποβιβάστηκαν στο αλβανικό λιμάνι της Βαλόνας και κατευθύνθηκαν προς το μέτωπο της Ηπείρου.

Η κατάσταση, ωστόσο, άρχισε να μεταβάλλεται από την 1η Νοεμβρίου, όταν ο στρατηγός Παπάγος βεβαιώθηκε πως η Ελλάδα δε διέτρεχε κίνδυνο από την πλευρά του βουλγαρικού και του τουρκικού μετώπου. Έτσι, κατέστη δυνατή η μεταφορά επιπρόσθετων μεραρχιών από τη Μακεδονία στην Ήπειρο για την ανακοπή της προέλασης των ιταλικών στρατευμάτων. Η νέα τακτική άρχισε να αποδίδει καρπούς αμέσως: σε δύο μέρες η μεραρχία Julia περικυκλώθηκε και αποδεκατίστηκε, ενώ η προέλαση των υπόλοιπων μεραρχιών αναχαιτίστηκε αποτελεσματικά. Στις 6 Νοεμβρίου ο Ciano ομολογούσε πως, παρά την αισιοδοξία του για την τελική έκβαση των επιχειρήσεων, η πρωτοβουλία είχε προσωρινά περιέλθει στις ελληνικές δυνάμεις.

Κεντρική σελίδα ΙΜΕ
Αρχική σελίδα κόμβουΚατάλογος φωτογραφιώνΠηγέςΒιβλιογραφίαΣυντελεστές
H Eλληνική εξωτερική πολιτική πριν το 1936 H εξωτερική πολιτική του Iωάννη Mεταξά H έναρξη του B' Παγκοσμίου Πολέμου O πόλεμος του 'Aξονα εναντίον της Eλλάδος H περίοδος της Kατοχής Tο τέλος του πολέμου H Eλλάδα στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου Κεντρική σελίδα